20/11/2009 | Yazar: Orhan A

İngiltere’de, İnsan Hakları ve Eşitlikleri Komisyonu, nüfus sayımında eşcinsellikle ilgili sorunun da eklenmesini istiyor

İngiltere’de, İnsan Hakları ve Eşitlikleri Komisyonu, nüfus sayımında eşcinsellikle ilgili sorunun da eklenmesini istiyor

Haklar ve Eşitlikler Komisyonu bu hafta milletvekillerinden 2011 nüfus sayımının cinsel yönelimle ilgili bir soru maddesi içermesini isteyecek.
 
Hükümet daha önce bunun çok tartışma yaratacağını ifade ederek, insanların heteroseksüel, gey ya da biseksüel olduklarını belirtmelerinin istenilmesini reddetmişti; ancak Haklar ve Eşitlikler Komisyonu hali hazırda ırk ve dinle ilgili sorular varken bunun gerikli olduğunu ileri sürüyor.  
 
Sorunun gereksiz olduğunu düşünen Ulusal İstatistik Kurumu da 2006’da “mahremiyet, kabul edilebilirlik, geçerlilik ve kavramsal tanımlamalar” gibi konulardaki endişelerini belirtmişti.

 
Ayrıca insanların cinsel yönelimlerini nüfus sayımında ortaya çıkarmak istemedikleri ve aile baskısı gibi nedenlerden ötürü reddedilebileceği de tartışılıyor.

 
Diğer eleştirilerde de insanların kendilerini heteroseksüel, gey, lezbiyen ya da biseksüel olarak mı gördüklerini soracak maddenin, fazlasıyla işlevsiz ve oldukça kişisel olduğu belirtildi. Bunun zorunludan ziyade isteğe bağlı olması gerektiği ifade edildi.

Maidstone milletvekili Ann Widdecombe, Times’a verdiği demeçte “bu insanların kişisel meselesidir, başka kimsenin değil ve neden herhangi birinin bunu ifşa etmesi gerektiğini anlamıyorum.” dedi.
 
Öte yandan, EHRC (Haklar ve Özgürlükler Komisyonu) sorunun eşitlik yasasının çalışıp çalışmadığından emin olunabilmesi için hayati öneme sahip olduğuna inanıyor. Kurul tarafından yayımlanan bir makaleye göre, cinsel yönelime ilişkinin bir sorunun yoksunluğu “bir görünmezlik göstergesidir”ve “ayrımcılıkla mücadeledeki ilerlemenin tespitinin önündeki temel bir engeldir”.
 
İngiltere’de, tüm hane halkının yasal olarak bir nüfus sayım formunu 10 yılda bir imzalama zorunluluğu bulunuyor ve aile reislerinin bu formdaki soruları yanıtlamayı reddetmesi durumunda 1,000 £’a kadar ceza ödemesi söz konusu.
 
2011 sayımında soruları yanıtlayanlardan, ilk defa, bir hukuki birliktelik içinde olup olmadıklarını da belirtmeleri istenilecek.(AE)
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam