29/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Başkan Obama, Amerikan Yüksek Mahkemesinin dün görüştüğü Evliliği Koruma Yasası’nın ardından bugün eşcinsel evlilikler önündeki federal hükümet engelini neden adaletsiz bulduğunu açıkladı.

Obama: Eşcinsel Evlilikler Önündeki Engel Adaletsiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başkan Obama, Amerikan Yüksek Mahkemesinin dün görüştüğü Evliliği Koruma Yasası’nın ardından bugün eşcinsel evlilikler önündeki federal hükümet engelini neden adaletsiz bulduğunu açıkladı.
 
İspanyolca yayın yapan Telemundo kanalına verdiği röportajda Obama, “eşcinsel çiftleri tanımanın yalnızca doğru ve adil olduğunu değil, aynı zamanda Anayasamızla tutarlı olduğunu da düşünüyorum,” dedi.
 
“Bu demek değil ki herkes bu konuda dinî açıdan uzlaşmalı,” diye ekleyen Obama, “herkesin yasalar önünde eşit olduğu varsayılan bir ulus olduğumuzu hatırlamamız çok önemli,” dedi.
 
Evliliği Koruma Yasası Eşcinsel Çiftleri Korumuyor
1996 yılında Başkan Bill Clinton tarafından imzalanan Evliliği Koruma Yasası DOMA’dan ötürü federal hükümet eşcinsel evliliklerin yasal olduğu eyaletlerde bile bu evlilikleri tanımıyor.
 
“Kesinlikle bu çiftleri evli olarak tanımaya karar veren eyaletlerin kararına federal hükümetin saygı göstermesi gerektiğine inanıyorum. Şimdiye kadar bu böyle oldu. Eyaletler evliliği tanımladılar, federal hükümet de eyaletlerin ardından gitti.”
 
“DOMA’ya Karşıysa Neden Yasayı Değiştirmiyor?”
Geçen yıl eşcinsel evliliklere açıktan destek veren ilk ABD başkanı olarak tarihe geçen Obama, 2010 yılında Adalet Bakanlığı’na verdiği talimatla mahkemelerde DOMA’nın savunulmasına son verdi.
 
O zamandan bu yana ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuiyetçi kanadı, DOMA’nın uygulanması yönünde baskı yapıyor. Dünkü DOMA duruşmasında da Yüksek Mahkeme Yargıcı Thomas Roberts bu konuyla ilgili eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:
 

“Eğer Obama eldeki maddelere göre yasayı yürürlüğe koymanın anayasaya aykırı olduğu hükmündeyse ‘Yüksek Mahkeme bize başka seçenek bırakmayana kadar bekleyeceğiz’ demek yerine neden düşüncelerinin arkasında durma cesareti gösterip yasayı Anayasayla uyumlu hale getirmiyor?”  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam