05/06/2009 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

Ayrımcılık ve önyargıya karşı durulmasını isteyen Başkan Barack Obama, Haziran ayını LGBT Onur Ayı ilan etti. 

OBAMA: Haziran 2009, LGBT Onur Ayıdır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ayrımcılık ve önyargıya karşı durulmasını isteyen Başkan Barack Obama, Haziran ayını LGBT Onur Ayı ilan etti. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender (LGBT) ONUR Ayı ilan ettiği Haziran bildirisinde, herkese eşitlik vaadi yerine getirilemediği müddetçe tüm Amerikalıların etkileneceğini belirtti.
 
Obama, ‘LGBT Onur Ayı süresince LGBT cemaatini, meclisi ve Amerikan halkını, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı yapmaksızın herkese eşit haklar verilmesini teşvik etmek için birlikte çalışmaya’ davet etti.
 
21-28 Haziran tarihleri arasında, Lambdaistanbul'un organizasyonyla bir kez daha İstanbul’da gerçekleşecek 2009 LGBTT Onur Haftasına sayılı günler kalmışken, Haziran 2009’u LGBT Onur Ayı ilan eden Obama’nın bildirisinin tam metnini yayınlıyoruz. 
 
‘New York’taki Stonewall Barı’nın patronları ve destekleyenleri, 40 yıl önce lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) cemaatini çoktandır yaygın biçimde taciz eden polise karşı direndiler. Bu direnişten Amerika’daki LGBT hakları hareketi doğdu. LGBT Onur Ayı boyunca Haziran 1969 olaylarını anacağız ve kendimizi LGBT Amerikalıların hukuk karşısında eşit adalete kavuşmasına adayacağız.
 
LGBT Amerikalılar Amerikan toplumunun dokusunu güçlendiren güçlü ve uzun soluklu katkılarda bulundular ve bulunmaya devam ediyorlar. Sanat ve iş çevreleri dâhil her mesleki alanda çok saygı gören LGBT liderleri var. Ayrıca, LGBT Amerikalılar, halkı ülke içindeki HIV/AIDS salgınına karşı seferber ettiler ve ülkenin HIV salgınına daha çok tepki vermesinde hayati bir rol oynadılar.
 
LGBT hakları hareketinin hiç de azımsanamayacak azmi ve kendini adamışlığı sayesinde bugün daha çok LGBT Amerikalı hayatını geçmişle karşılaştırıldığında çok daha açık yaşıyor. İlk başkan olarak, yönetimin ilk 100 gününde LGBT adayları açık biçimde Senato tasdikli görevlere atamaktan gurur duyuyorum. Bu bireyler, kamu hizmetlilerinde ve tüm yönetimde aradığımız en iyi niteliklere sahip (hem Beyaz Saray’da hem de federal kurumlarda). Açık LGBT çalışanlar işlerini takdire şayan biçimde ve profesyonellik içerisinde yapıyorlar.  
 
LGBT hakları hareketi büyük ilerleme gösterdi ama daha yapılacak çok iş var. LGBT gençliği taciz korkusu nedir bilmeden kendini güvende hissetmeli ve LGBT ailelerin ve büyüklerin hayatlarını haysiyetli ve saygın biçimde yaşamalarına izin verilmeli.
 
Benim yönetimim LGBT cemaati ile birçok inisiyatifi gerçekleştirmek üzere işbirliği yaptı. Uluslararası seviyede tüm dünyada eşcinselliği suç kapsamından çıkarmak için Birleşmiş Milletlerle ortak girişimde bulundum. Yurtiçinde LGBT Amerikalılara bütün eşit haklar yelpazesini sunmak için gereken önlemleri sağlamaya devam ettim. Bu önlemler arasında nefret suçlarına karşı yasaları artırmak, LGBT çiftlerin sivil birlikteliğini ve federal haklarını desteklemek, işyerinde ayrımcılığı yasaklamak, evlat edinme haklarını sağlamak ve Silahlı Kuvvetlerimizi ve ulusal güvenliğimizi kuvvetlendirmek için mevcut ‘ne sen sor ne ben söyleyeyim’ politikasının sonunu getirmek var.
 
Ayrıca, HIV enfeksiyonunu azaltarak ve tüm ABD’de HIV/AIDS ile yaşayan insanlara bakım ve destek hizmetleri sağlayarak kendimizi HIV/AIDS hastalığıyla mücadele etmeye adamalıyız.
 
Bu sorunlar sadece LGBT cemaatini değil tüm Ulus’u etkiliyor. Herkese eşitlik vaadi yerine getirilemediği müddetçe tüm Amerikalılar etkilenecek. Ulus’umuzun üzerinde temellendiği ilkeleri geliştirmek için birlikte çalışabilirsek her Amerikalı bunun faydasını görecektir. LGBT Onur Ayı süresince LGBT cemaatini, meclisi ve Amerikan halkını, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı yapmaksızın herkese eşit haklar verilmesini teşvik etmek için birlikte çalışmaya davet ediyorum. 
 
ŞİMDİ, BU YÜZDEN, BEN AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ BAŞKANI BARACK OBAMA, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası ve yasalarının bana verdiği yetkiye dayanarak Haziran 2009’u işbu Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Transgender Onur Ayı ilan ediyorum. Amerika Birleşik Devletleri halkından ayrımcılık ve önyargıyla her karşılaştıklarında sırt çevirmesini rica ediyorum.’

 İstanbul Pride 2009

Her yılın Haziran ayı sonunda coşkuyla beklenen…
‘Sen yoksan bir eksiğiz’den…
‘Sen varsan bir kalabalığıza’ dönüşüp gün geçtikçe çoğalan, zenginleşen…
Atölyeler, paneller, partiler, performanslar demeden çeşitlenen…
Hormonlu Domates ödülleriyle homofobikleri titreten…
LGBTT hareketine güç veren, politikalarımızı pekiştiren…
İstiklal’deki 1000’lercemizle görünürlüğümüzü haykırışlarımızla özgürleştiren…
İyi ki birbirimiz için varız, yaşasın dayanışmamız dedirten…
 
2009 LGBTT Onur Haftası, 21-28 Haziran tarihleri arasında bir kez daha İstanbul’da hafızalarımıza kazınacak. Sakın kimseye söz verme! 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam