18/01/2017 | Yazar: Kaos GL

Askeri casusluk suçlaması ile 35 yıl hapse mahkûm edilen Chelsea Manning, iki gün sonra görevinden ayrılacak olan ABD Başkanı Barack Obama’nın özel affı ile 17 Mayıs’ta serbest kalıyor.

Obama, Manning’i hapiste bırakmadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Askeri casusluk suçlaması ile 35 yıl hapse mahkûm edilen Chelsea Manning, iki gün sonra görevinden ayrılacak olan ABD Başkanı Barack Obama’nın özel affı ile serbest kalıyor.

ABD ordusuna ait gizli belgeleri, Wikileaks aracılığıyla sızdırdığı suçlamasıyla 2010 yılından beri askeri cezaevinde tutulan ve cezaevinde cinsiyet geçiş sürecine başlayan Chelsea Manning, ABD Başkanı Barack Obama tarafından “başkanlık özel yetkisi” ile affedildi. Askeri casusluk suçlamasıyla 35 yıla mahkûm olan Chelsea Manning bu af sayesinde serbest kalacak. Görev süresinin bitmesine iki gün kalan Obama’nın başkanlık özel yetkisi ile affettiği 273 mahkûmdan biri olan Manning’in Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’e denk gelen 17 Mayıs’ta serbest kalacağı tahmin ediliyor.

Belge sızdırmak suçlamasıyla tutuklanmadan önce, Manning’in cinsiyet kimliği nedeniyle ordudan uzaklaştırılma süreci başlatılmıştı. Tutuklanmasının ardından, trans kadın olduğu halde, erkeklere ayrılan bölümde tutulmuş ve tecrit edilmişti. Cinsiyet geçiş sürecinde sağlık hakkı kesintiye uğratılmış ve hormon tedavisine erişimini kısıtlanmıştı. 

Manning'in özgürlüğüne kavuşması için, #HugsForChelsea hashtag’i ile sosyal medya eylemi başlatılmış ayrıca 100 binden fazla imza toplanmıştı. 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam