22/04/2010 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

“Ayrımcılık lezbiyen, gey, biseksüel ve transgende

Obama'dan LGBT Çiftlere Hastanalerde Eşit Haklar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Ayrımcılık lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireylerin hayatının her yönüne dokunuyor, sevdiklerimize her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz kriz ve hastalık zamanları da dahil”

Başkan Obama, Perşembe günü, neredeyse bütün hastaneleri kapsayacak şekilde, gey ve lezbiyen partnerlerin ziyaret haklarını genişletilmesi ve onlarla ilgili kritik sağlık kararlarını kimin vereceği konusunda hastaların seçimlerine saygı gösterilmesi doğrultusunda emir verdi. Bu, Başkanın şimdiye kadar Amerikalı geylerin haklarını genişletme yönünde attığı belki de en önemli adım.
Başkan, Miami’de bir bağış toplama etkinliğindeyken, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığına hastane ziyaretlerindeki ayrımcılığı yasaklaması için Perşembe gecesi gazetecilere e-maille yollanan bir memorandum gönderdi.
 
Bu sorun üzerine çalışan idari yetkililer ve gey aktivistler yeni kanunun Medicare ya da Medicaid fonu alan herhangi bir hastaneyi doğrudan etkileyeceğini ve bu kanunun ulusun sağlık hizmetleri kurumlarının büyük çoğunluğunu kapsadığını söyledi. Yetkililer Obama’nın emrinin Sağlık ve İnsan Hizmetleri’nde aylar alabilecek bir düzenleme koyucu süreç başlatacağını söyledi.
 
Hastaneler genelde aciz durumdaki hastanın ziyaretçilerinin (kan ya da evlilik bağı yoksa) girişini engelliyor. Ve gey hakları aktivistleri çoğunun hemcins çiftlerin ağır hasta ya da ağır yaralı bir partnerin adına tıbbi kararlar almasına saygı göstermediklerini söylüyor. 
Human Rights Campaign başkanı Joe Salmonese Başkanın kararını öven bir açıklamasında “Ayrımcılık lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireylerin hayatının her yönüne dokunuyor, sevdiklerimize her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz kriz ve hastalık zamanları da dahil,” dedi.
 
Obama’nın emri, başbakanlık kampanyasını kuvvetli biçimde destekleyen bir destek grubunun gündemini geliştirme konusunda son çabası.
 
Görevdeki ilk on beş ayında Beyaz Ev’de ilk Gey Onur Günü kutlamasını verdi ve nefret suçuna karşı yasanın geçmesini olumladı. Obama’nın üst düzey askeri ve savunma yetkilileri geçen ay Meclis önünde silahlı kuvvetlerde geylere karşı “sorma söyleme” politikasının feshedilmesi yönünde tanıklık etti.
 
Fakat bu hamleler bazı gey hakları aktivistleri için çok yavaştı ve başkanın onların emellerini savunmada daha vurgulu ve etken olmasını istediler. Ünlü bir gey blogcu olan John Aravosis geçen Ekim Obama’nın “geylere verdikleri vaatleri tutma konusundaki sicili rezalet.” diye yazdı.
 
Diğer gey hakları aktivistleri, istihdamda ayrımcılık yapılmaması konusunda kanunların geçirilmesi ve açık geylerin orduda hizmet etme yasağına son verilmesi gibi daha büyük sorunlar için harekete geçmesi yönünde Meclis’i zorlarken yönetimi savunmaya devam ediyor.
Human Rights Campaign sözcüsü David Smith, “Yönetimi harekete geçme yetkisi olduğu anda harekete geçmesi için teşvik etmenin süren çabamızın bir parçası olarak görüyoruz. Yönetimi kendi yasama gündemimiz doğrultusunda zorluyoruz. Bu iş devam ediyor.” dedi. 
 
Gey aktivistler senelerdir hemcins evliliğinin hastanedeki partnerleri ziyaret edememenin getirdiği baskıyı hafifleteceğini iddia ediyor.
 
Fakat hemcins evliliğine itiraz edenler ziyaret sorununun dikkat dağıtma amaçlı kullanıldığını, savunucuların onlara Amerikalıların sahip olmadığı özel haklar sunulmasını istediğini iddia ediyor. Bir grubun sözcüsü başkanın hamlesinin geyleri sakinleştirme ve evlilik kurumunu hafife alma çabasının bir parçası olduğunu söyledi. 
 
Aile Araştırmaları Konseyi’nde siyaset araştırmaları kıdemli öğretim görevlisi olan Peter S. Sprigg “Başkan Obama’nın memorandumu, mevcut politik bağlamında, radikal bir özel çıkar grubuna açıkça taviz verilmesi anlamına geliyor.” dedi. Örgütünün geylerin partnerlerine vekâlet vermesine karşı çıkmadığını fakat Obama’nın niyetlerini sorguladığını söyledi. "Memorandum evlilik tanımını hafife alıyor," dedi.
 
Obama'nın Sağlık ve İnsan Hizmetleri Sekreteri Kathleen Sebelius’a gönderdiği memorandum hastanelerin “hastaların ziyaretçilerini belirleme hakkına saygı” göstermesini ve hastaların kendi adlarına tıbbi kararlar alacak insanları seçmelerini sağlamak için yeni düzenlemeler geliştirilmesini emretti.
 
İcraatın ölüm döşeği kararları konusunda aile üyeleri, hemcins partnerler ve hastane personeli arasındaki çatışmaları artırma potansiyeli var.
 
Amerikan Hastanesi Derneği sözcülerinden biri çağrılara ve e-maillere cevap vermiyordu. Amerika Birleşik Devletleri Katolik Sağlık Derneği’nin sözcülerinden birine ulaşma çabaları sonuçsuz kaldı.
 
Obama, memorandumda hastanelerin cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği temelinde ziyaret ayrıcalıklarını tanımamazlık edemeyeceklerini söylüyor.
 
“Her gün tüm Amerika’da, ani bir tıbbi aciliyet ya da hastanede kalmasının uzaması durumunda, yanlarında bulunacak bir sevdikleri tarafından şefkat ve ilgi görme hakları hastaların ellerinden alınıyor.” diye yazıyor. 
 
Duygulanmış, “Belki de hayatlarının onlarca yılını geçirmiş oldukları partnerlerinin hasta yataklarının başında bulunmaları engellenen gey ve lezbiyen Amerikalılar – sevdikleri insanın yanında olamayan ve partnerleri aciz durumdayken yasal vekili görevini göremeyen insanlar.” dedi.
 
Görevliler Obama’nın Florida’daki bir lezbiyen çiftin hikâyesinden çok etkilendiğini söyledi. Janice Langbehn ve Lisa Pond, Pond Şubat 2007’de bir hastanede beyin anevrizmasından öldüğünde yanına partneri ve çocuklarını almamışlar.
 
Beyaz Saray yetkililerinin dediğine göre, Obama, Perşembe akşamı Miami’ye uçarken Air Force One’dan Langbehn’i aramış. Langenbehn, bir röportajda başkanı icraatlarından ötürü övdü.
Pond’la neredeyse on sekiz senedir partner olduğunu belirterek, “Ölürken birinin elinden tutmak bir gey hakkı değildir, insan hakkıdır. Başkanın araması ve bana katılması mükemmel ve tevazu dolu bir davranıştı.”
 
Yeni düzenlemeler sadece geyler için geçerli değil. Arkadaş ya da dostlarının ziyaretini kabul edemeyen dul kadın ve erkekleri de etkileyecek. Bazı mezheplere üye olanların tıbbi kararlar alırken aile üyeleri dışında kişileri vekil tayin etmesine de izin verecek.
 
Fakat belgenin geylere odaklandığı açık. Sosyal Güvenlik hakları ve vergi indirimleri de dâhil federal yasa birçok alanda evlilik kanıtı istiyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam