15/08/2009 | Yazar: Anıl Üver

Obama, nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden California’lı politikacı Harvey Milk ve bir zamanların başarılı tenisçisi Billie Jean King'e Özgürlük Madalyası ödülü verdi.

Obama, nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden California’lı politikacı Harvey Milk ve bir zamanların başarılı tenisçisi Billie Jean King'e Özgürlük Madalyası ödülü verdi.

Amerika Başkanı Barack Obama geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen bir törenle, ülke için yararlı ve övülmeye değer çalışmalar yapan kişilere verilen en prestijli sivil ödül olan Özgürlük Madalyası’nı (Medal of Freedom) sahiplerine takdim etti.  

Ödüle layık görülenler arasında nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden California’lı politikacı Harvey Milk ve bir zamanların başarılı tenisçisi Billie Jean King de bulunuyor. Obama, ‘Bu kişiler hayatın mükemmel çeşitliliğini temsil ediyorlar. Meslekleri her ne kadar birbirinden farklı da olsa, hepsi tek bir noktada birleşiyorlar: onlar değişimin önderleri. Onlar yolunda gitmeyen şeyleri fark ettiler ve bunu değiştirmek için adım attılar. Önlerindeki engeller büyüktü, ama buna rağmen yollarında ilerlemeye devam ettiler. Onlara bu madalyayı vermek büyük bir onurdur’ dedi.
 
1977 yılında Amerika tarihinde ilk açık gey politikacı olarak San Francisco şehir yönetimine seçilen ve California’da LGBT hareketi için çok önemli çalışmalar yapan Milk, seçildiği tarihten on bir ay sonra silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Harvey Milk adına madalyayı yeğeni Stuwart Milk aldı.
 
1968-1983 yılları arasında profesyonel olarak tenis oynayan ve kariyeri boyunca birçok şampiyonluğa imza atan Billie Jean King, 1973 yılında Bobby Riggs adlı tenisçi ile yaptığı ‘Cinslerin Savaşı (Battle of the Sexes)’ adlı maçla tüm dünyayı şaşırtmıştı. Zamanın bir numaralı erkek tenisçisi Bobby Riggs, yine zamanın bir numaralı kadın tenisçisi Margaret Court’u düelloya davet etmiş ve kazanmıştı. Sonra aynı şekilde Billlie Jean King’e de meydan okuyan Riggs ağır bir mağlubiyet yaşadı ve maçı hiç set kazanamadan kaybetti. 1981 yılında lezbiyen olduğunu açıklayan, hayatın her alanında, özellikle sporda eşcinsellere ve kadınlara yönelik ayrımcılık ve önyargılarla mücadele eden King, toplumsal cinsiyet önyargılarına en iyi yanıtlardan olan bu maçla madalyaya layık görüldü.
 
Madalya almaya hak kazanan diğer isimler ise şöyle:
 
Stephen Hawking, dünyaca ünlü fizikçi halen Cambridge Üniversitesi’nde matematik profesörlüğü yapmakta.
Nancy Goodman Brinker, dünyanın önde gelen göğüs kanseri organizasyonu ‘Susan G. Komen for the Cure’un kurucusu.
Pedro Jose Greer Jr, Akademik İşler ve Florida Uluslararası Tıp Üniversitesi yardımcı dekanı ve Miami şehrinde her yıl on bin evsiz ve yoksul insana hizmet veren kuruluş olan ‘Camillus Health Concern’in kurucusu.
Jack Kemp, Amerikan Kongresi üyesi, Barınma ve Şehir Gelişimi Bakanıydı. Mayıs 2009’da hayatını kaybetti.
Senatör Edward Kennedy, en uzun süre senatörlük yapan politikacılardan. Elli yıldan beri yılmadan sağlık alanında reformlar için çalışmakta.
Papaz Joseph Lowery, 1950’lerden beri sivil haklar hareketinin öncülerinden ve Dr. Martin Luther King ile birlikte ‘Southern Christian Leadership Conference’in ortak kurucusu.
Dr. Joseph Medicine Crow, Amerikan Kızılderili Tarihi ve Kültürü üzerine yazdığı kitaplarla ülkedeki tüm Kızılderili gençlere ilham olmakta.
Sandra Day O’Connor, 1981-2006 yılları arasında Yüce Divan Başkanlığı yaptı ve bu en yüksek mahkemenin en yüksek pozisyonunda yer alan ilk kadın olarak ülke tarihine geçti, yaptığı başarılı çalışmalarla birçok ödül aldı.
Sidney Poitier, ırkçılık duvarlarını yıkan aktör, en iyi erkek oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilen ve heykelciği evine götürmeye hak kazanan ilk Afro-Amerikan oyuncu olmuştu.
Chita Rivera, bir kuşak kadının ilham kaynağı Puerto-Rico asıllı ünlü ve başarılı oyuncu, şarkıcı ve dansçı.
Mary Robinson, İrlanda’nın ilk kadın başbakanıydı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Baş Komiserliği yaptı. 2002 yılından beri ‘Realizing Rights: The Ethical Globalization Initiative’in başkanlığını yapmakta.
Janet Davison Rowley M.D., Chicago Üniversitesi Moleküler Genetik ve Hücre Biyolojisi ile İnsan Genetiği Bölümü’nde profesör. Kanser alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor.
Desmond Tutu, ‘Güney Afrika’nın dürüst vicdanı’ olarak bilinen Tutu, Güney Afrika’da ırkçılık karşıtı harekette aktivistti.
Muhammad Yunus, yoksulluk karşıtı mücadelenin önde gelen lideri. 

Kaynaklar: 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam