12/01/2013 | Yazar: Umut Güner

ODTU LGBT Şubat ayında yapılacak TEOLOJİ Sempozyumuna LİBİDO Dergisinin katılımını protesto eden bir açıklama yayınladı.

ODTU LGBT Dayanışması, LİBİDO Dergisinin Homofobisini Deşifre Etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Psikanaliz” dergisi LİBİDO Kasım-Aralık 2012 Sayısında “Cinselliğin Oluşumu” sayısında Derginin editörü Olcay Yılmaz’ın anaakım psikanalizin cinsiyetçi-homofobik çizgisini misliyle sürdürmekten çekinmeyen yazısının yanı sıra Jacques Corraze’nin kitabından özenle seçilen “Eşcinselliği Doğuran Etmenler” isimli yazısında eşcinselliğin nedenlerine ilişkin önyargılı ve yanlışları tekrar eden iki yazı yayınlandı.
 
ODTU LGBT Dayanışması, LİBİDO Dergisinin Homofobisini Deşifre Etti
ODTU LGBT Şubat ayında yapılacak TEOLOJİ Sempozyumuna LİBİDO Dergisinin katılımını protesto eden bir açıklama yayınladı. Dergide eşcinselliğin homofobik ve cinsiyetçi bir şekilde ele alındığının altını çizen ODTU LGBTT Dayanışması yayınladıkları açıklamada:
 
“Dergisinde aynı zamanda, “Eşcinsellik terimi, derginin bütününde yalnızca erkek eşcinseller için kullanılırken kadın eşcinseller için inatla “sevici” gibi olumsuz çağrışımlarla yüklü bir terim seçilmiş. Bunun yanı sıra Olcay Yılmaz’ın yazısında, eşcinsellik bir cinsel yönelim olmaktan ziyade kimi zaman bir cinsiyet kimliği ya da cinsiyetler arasında kalma hali (kadınsı erkekler ve erkeksi kadınlar) kimi zaman da bireysel bir “tercih” olarak ele alınmış. Kadın ve erkeği, edilgen ve etken olarak tanımlayarak, bu karşıtlık ile heteroseksüel arzuyu doğallaştıran psikanalitik arka plan içerisinde bu tutum normal görülebilir, ancak tam da normal-anormal, sağlıklı-hasta ikiliği buradan hareketle kurulmakta, eşcinsellik böylelikle bir anomali olarak sabitlenmektedir.”
 
ODTU LGBT Dayanışması, “LİBİDO Dergisinde Corraze’nin makalesinde, "Henry(1948) … omuz açıklığını (biyakromal çap) ve kalça genişliğini (kalça tepelerini uzaklığı) ölçüt alarak; karşıcinsellerle karşılaştırılan her iki cinsiyetten eşcinselin normalden daha geniş omuzları ve daha dar kalçaları olduğunu saptadı." Ve "Sciegel (1962)… Cinsiyeti erkek 150 eşcinselin kalça ölçüsü, kenarortayı 9.5 cm civarındadır…", "…Evans (1973) altı değişik ayrım bulur: Eşcinsellerin daha az kiloda olmaları; deri altında daha kalın yağ tabakalarının bulunması; daha az gelişmiş kaslar ve kas gücü; doğrusallıkın-insan boyu ile ağırlığının küp üssü arasındaki oranla tanımlanır…- yüksek olması; son olarak da omuz genişliği ile kalça genişliği arasındaki oranın gelişmiş olması." Gibi bilimsel gerçekliği yansıtmayan ve biyolojik temelli açıklamalarla eşcinsellere yönelik önyargıyı ve homofobiyi beslediğinin altını çizdiler.
 
ODTU LGBT Dayanışması, Teoloji Sempozyumda LİBİDO Dergisinin katılımını protesto etmeye davet etti: ODTÜ’lü lezbiyen, gey, biseksüel ve translar olarak, bizleri, toplumsal cinsiyetin belirleyegeldiği kadın-erkek rollerine uymayan/uymak istemeyen ve/veya heteroseksüel olmayan kişileri "hastalıklı ucubeler" olarak kabul eden bir derginin, bir kısmımızın da öğrencisi olduğu felsefe bölümünü temsil eden bir sempozyumun bileşeni olmasını kabul etmiyoruz. Bu konuyu görüştüğümüz organizasyon sorumlularından felsefe topluluğunun LİBİDO dergisini istemememiz üzerine bizi "faşist" olmakla nitelendirmesini kabul etmiyoruz. Bu kafatasçılığın laciverti tutumu benimseyen, eleştirmeyen, eleştirilmesini kabul etmeyen, bilimselliği nefreti meşrulaştıracak biçimde kullanan hiç kimseyi sabır dolu bir şefkatle anlamaya çalışmayacağız. Bizler, bu ve benzeri tüm ötekileştirmelerin karşısında koşulsuz şartsız sesimizi çıkaracağız. (Bu mücadelede bizimle birlikte olmak isteyen herkesi, bu ayrımcı tutumu ve ona gösterilen müsamahayı deşifre etmek için 15-16-17 Şubat’ta KKM’ye bekliyoruz.)
 
“Hepimiz eşcinseliz ama bunlar değil”
ODTU LGBT Dayanışmasının açıklaması sonrasında Düşünbil Dergisi Sempozyumun Etkinlik sayfasında “Hepimiz eşcinseliz ama bunlar değil” başlıklı bir açıklama yayınladı, homofobik bir dergi olmadıklarının altını çizerken diğer yandan “İslam dini eşcinseller hakkında ölüm fermanları ile doludur. Bu sempozyuma karşı çıkmaları aslında kendilerini eşcinsel olarak lanse edip bundan rahatsız olmalarından kaynaklanmaktadır.”diye sözlerine devam ettiler
 
ODTU LGBT Dayanışmasının yayınladığı metne ve onlara cevaben yayınlanan metnin tamamına ulaşmak için:https://www.facebook.com/events/582322515118491/
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret