30/05/2019 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve ardından örgütlenen ODTÜ boykotuna ilişkin açıklama yayınladı.

ODTÜ LGBTİ+: ODTÜ’ye saldırının birincil kaynağı iktidarın artan LGBTİ+fobisidir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve ardından örgütlenen ODTÜ boykotuna ilişkin açıklama yayınladı: “Saldırının birincil kaynağı iktidarın giderek artan LGBTİ+fobisidir ve öncelikli hedefiyse kampüste yükselen LGBTİ+ hareketidir. LGBTİ+ hareketi ve bayrakları kısıtlı bir ideolojik zemini temsil etmemekte tüm cinsiyet kimliklerine, yönelimlerine, cinselliğe özgürlük anlayışını sembolize etmektedir.”

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, polisin saldırdığı 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde yaşananlar ve ardından gazetelerde dayanışmaya dair yer alan köşe yazıları hakkında basın açıklaması yaptı.

Dayanışma, yıllardır baskı ve tahakküm altında olduklarını belirterek, “Yaşanılan baskılara karşı başlamış olan Onur Yürüyüşü’müz de dünyada her yerde olduğu gibi bizde de görünürlüğümüzde, mücadelemizde vazgeçilemeyecek kadar önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

Dayanışma, Ankara’daki LGBTİ+ yasaklarına kadar herhangi bir örgütün veya topluluğun karar mekanizmasında olma isteğiyle karşılaşmadıklarını ancak ODTÜ Öğrenci Toplulukları’nın ortak etkinliklerle haftayı zenginleştirdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl yürüyüş yaklaşırken yasağın varlığı nedeniyle dayanışmak adına mevcut siyasi örgütlerle bir toplantı almak ve fikirlerini öğrenmek için toplantı düzenlediklerini söyleyen Dayanışma, sonrasında yaşananları şöyle aktardı:

“Bu toplantının çağrıcısı olmamıza rağmen toplantı boyunca ODTÜ Emek Gençliği dahil olmak üzere iki örgüt tarafından üstten ve söz kesici bir tavırla karşılaşılmıştır. Polis müdahalesi gibi önemli bir konu varken, örgüt temsilcileri sadece karar mekanizmalarında olmaya kilitlenmişler, Onur Yürüyüşü komitesinde örgütler olarak bulunmayı talep etmişlerdir. Aynı örgüt temsilcileri bir sonraki toplantımızda “Okula giren polis bir daha çıkmaz bu yüzden Onur Yürüyüşü yapılmasın" diyebilme haddini dahi kendilerinde bulmuşlardır. Okuldaki LGBTİ+ hareketinin temsilcisi olan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın iradesini yok saydıkları, bu eylemin LGBTİ+ görünürlüğü ve kampüsteki mücadelenin en değerli günlerinden biri olduğunu defalarca belirtmemize rağmen Onur Yürüyüşü’nün yapılmaması gerektiğini belirtmişlerdir. Alternatif olarak yürüyüşe asla benzemeyecek, görünürlüğün elde edilemeyeceği senaryolar önermişlerdir.

“Bu yıla gelecek olursak; ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması yıllardır Devrim Yürüyüşü’ne bir bileşen olarak katılmasına rağmen, yürüyüşte gökkuşağı bayrağı olup olmaması tartışılırken dahi Dayanışma temsilcileri toplantıya çağırılmamıştır. Yine Devrim Yürüyüşü’nün sloganları belirlenirken Dayanışma ile bir iletişim kurulmamış ve slogan listesine Dayanışma’nın yanında olan siyasetlerin talebi ile bazı sloganlarımız eklenebilmiştir.”

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması bu sene Onur Yürüyüşü için, “Bir önceki sene olan Onur Yürüyüşü’nü engellemeye çalışan, kampüsteki tüm eylemlilik halini kendi izinlerine bağlamayı deneyen anlayışla ortak bir örgütleme sürecine gitmeme kararıdır. Bu karardaki en büyük etmen LGBTİ+ mücadelesi vermeyen örgütlerin, LGBTİ+ mücadelesinin en büyük etkinliği için iptal kararı almaya çalışmasıdır. Dayanışma yine de tüm örgütler ve topluluklara yaptığı bir çağrıyla Onur Haftası bilgilendirme toplantısı almış ve Dayanışma’nın o ana dek aldığı kararları ve temel senaryoları anlatmıştır. Bu toplantıda da Onur Yürüyüşü’nün örgütlenmesinde karar mercii olmak istediğini belirten örgütlere, Dayanışma’nın bu konudaki kararı iletilmiştir” dedi.

Dayanışma açıklamaya şöyle devam etti:

“Yıllardır büyüyen baskıların vardığı son nokta olan Onur Yürüyüşü’ne saldırı başta LGBTİ+lar ve ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması olmak üzere bütün ODTÜ’ye yönelik bir saldırıdır. Ancak bu saldırının Devrim Yürüyüşü’ne değil de Onur Yürüyüşü’ne gerçekleştirildiği gerçeği de ortaya koymaktadır ki; saldırının birincil kaynağı iktidarın giderek artan LGBTİ+fobisidir ve öncelikli hedefiyse kampüste yükselen LGBTİ+ hareketidir. Bu yüzden, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması olarak boykot eyleminde birkaç gün önce polisin tüm nefretiyle saldırdığı, rektörlüğün ne pahasına olursa olsun engelleme emri verdiği yürüyüşte taşımak istediğimiz LGBTİ+ bayraklarının bulunmasını istedik. Boykot eylemine gelen ve LGBTİ+ bayraklarından birini tutmak isteyen herkese bayrak verdik. Kampüsteki öğrencilerin LGBTİ+ mücadelesine kucaklayıcı yaklaşımı sayesinde de yüzlerce bayrak boykot alanında dalgalandı.

“ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması olarak belirtmek zorunda hissediyoruz LGBTİ+ hareketi ve bayrakları kısıtlı bir ideolojik zemini temsil etmemekte tüm cinsiyet kimliklerine, yönelimlerine, cinselliğe özgürlük anlayışını sembolize etmektedir. Keza, Devrim Yürüyüşü’nde siyasetlerin flamaları konuşulurken örgütlerin tamamının ortaklaştığı nokta gökkuşağının diğer örgüt bayraklarıyla aynı olmadığı ve bu yüzden temsil edilmesi gereken bir parça olduğudur.”

Açıklamanın tamamı için tıklayınız.

ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve ardından örgütlenen boykot sürecine ilişkin Evrensel gazetesi ve Ekmek ve Gül’de köşe yazıları yayınlandı. Bu yazıları ise aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.

ODTÜ boykotu ne talep ediyor? Önemi ne?

Sıra bu deneyimi geliştirmekte...

ODTÜ boykotundan ne öğrenmeli?


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam