06/07/2018 | Yazar: Yıldız Tar

“LGBTİ+fobik uygulamalarını protesto ettiğimiz ODTÜ yönetimi, bu tutumunu saldırı ile bir kez daha göstermiş oldu”

ODTÜ mezuniyetinde gökkuşağı bayrağına saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ diploma töreninde özel güvenlik birimleri gökkuşağı bayrağı ve pankart açan öğrencilere saldırdı. ODTÜ LGBTİ+’dan Özgür Gür saldırının ardından KaosGL.org’a, “LGBTİ+fobik uygulamaları ve yasak nedeniyle protesto ettiğimiz ODTÜ yönetimi, LGBTİ+fobik tutumlarını bu saldırı ile bir kez daha göstermiş oldu” dedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezuniyet töreninde, özel güvenlik görevlileri gökkuşağı bayrağı açan LGBTİ+ aktivistlerine saldırdı.

Bugün gerçekleşen ODTÜ mezuniyet töreninde öğrenciler ODTÜ Rektörlüğü’nü protesto etti. Mezuniyet töreni boyunca gökkuşağı bayrakları açan ve pankartlarıyla ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü yasaklayan ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ü protesto eden öğrencilere özel güvenlik birimleri saldırdı.

Güvenlik, öğrencileri tehdit etti ve saldırdı

Özel güvenlik birimleri önce tribünlere gökkuşağı bayrağı asan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan öğrencileri tehdit etti, “bayrağı indiririz” dedi. Rektör’ün konuşması sırasında ise gökkuşağı bayrağı ile “Bir grup öğrenci değil, bu okulun LGBTİ+’larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartı açan öğrencilere özel güvenlik birimleri saldırdı.

“ODTÜ yönetimi LGBTİ+fobik tutumunu bir kez daha gösterdi”

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Özgür Gür, yaşananları KaosGL.org’a şöyle aktardı:

“Geçen sene olduğu gibi bu yıl da mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrakları ile yürüme çağrısı yaptık. Tribünlere astığımız bayrağı indirmekle tehdit ettiler. Ardından Rektör’ün konuşması sırasında pankart ve gökkuşağı bayrağı açıldı. Rektör konuşmasını yapmadı. Ödül törenine geçildiğinde ise özel güvenlik birimleri saldırdı. Rektör, ödül töreni için çıktığı sahneden indi. Özel güvenlik birimlerinin saldırısı sırasında mezuniyet törenine katılan öğrenciler hemen alana koşarak saldırıya uğrayan arkadaşlarımız ile dayanıştı. LGBTİ+fobik uygulamaları ve yasak nedeniyle protesto ettiğimiz ODTÜ yönetimi, LGBTİ+fobik tutumlarını bu saldırı ile bir kez daha göstermiş oldu.”

ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde ne olmuştu?

Ankara Valiliği ve ODTÜ Rektörlüğü’nün yasağına karşı yüzlerce ODTÜ’lü 11 Mayıs’ta kampüsü gökkuşağına boyadı.

Fotoğraf: ODTÜ Onur Yürüyüşü, 11 Mayıs 2018, Yıldız Tar / Kaos GL

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması kampüste Onur Haftası ve Yürüyüşü düzenlemeye hazırlanırken üniversite yönetimi bütün öğrencilere “etkinliklere izin verilmeyecektir” diyen bir mail attı.

ODTÜ Rektörlüğü, üniversite olarak kültür, sanat ve bilim alanlarında faaliyet yürüten öğrenci topluluklarını desteklediklerini iddia etti. Rektörlük açıklamasına şöyle devam etti:

“Sosyal medyada kendilerini ‘ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ olarak tanıtan grup, ilgili Yönerge kapsamında kurulmuş bir topluluk değildir. Dolayısıyla söz konusu grup tarafından 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan etkinlikler tamamen bu çerçevenin dışındadır.”

Rektörlük, Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağına” da değinerek, “İdari makamlar tarafından 18 Kasım 2017’de duyurulan LGBT etkinliklerine yönelik süresiz yasak kapsamında söz konusu etkinliklere izin verilmeyecektir” dedi.

22. Yıl Onur Haftası etkinlikleri 7 Mayıs’ta “Gökkuşağını boyama” etkinliği ile başladı. Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dizelerinin yer aldığı gökkuşağı afişinin boyamak için çimlerde buluşan öğrenciler kolluk kuvvetleri ile karşılaştı.

Üniversite yönetiminin engelleme çabalarına rağmen etkinlikler gerçekleşti.

İlgili haberler:

ODTÜ: “Yine de aşk boyun eğmez yasaklarla”

Fotoğraflarla ODTÜ Onur: Bütün yasakları yasakla!


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam