31/07/2018 | Yazar: Yıldız Tar

ODTÜ’de dekanlıklar LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldığını iddia ettiği öğrencilere disiplin soruşturması başlattı.

ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katılanlara soruşturma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ’de dekanlıklar LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldığını iddia ettiği öğrencilere Ankara Valiliği’nin süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağını” hatırlatarak disiplin soruşturması başlattı.

Fotoğraf: ODTÜ Onur Yürüyüşü, 11 Mayıs 2018, Yıldız Tar / Kaos GL

ODTÜ, bu sene 11 Mayıs’ta sekizincisi yapılan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilere soruşturma başlattı.

Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi dekanlıkları ile Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğü ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldığını iddia ettiği öğrencilere disiplin soruşturması başlattı.

Öğrencilere savunmalarını vermek için gönderilen bilgi belgesinde ise Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağı” hatırlatıldı.

Öğrenciler başka dekanlıkların da disiplin soruşturması açabileceğinden endişeli. Kaç öğrenciye disiplin soruşturması açıldığı ise bilinmiyor.

Öte yandan, üniversitenin 6 Temmuz’daki mezuniyet töreninde, özel güvenlik görevlileri gökkuşağı bayrağı açan LGBTİ+ aktivistlerine saldırmıştı.

Mezuniyet töreni boyunca gökkuşağı bayrakları açan ve pankartlarıyla ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü yasaklayan ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ü protesto eden öğrencilere özel güvenlik birimleri saldırmıştı.

8. ODTÜ Onur Yürüyüşü

Ankara Valiliği ve ODTÜ Rektörlüğü’nün hukuksuz yasağına karşı yüzlerce ODTÜ’lü 11 Mayıs’ta kampüsü gökkuşağına boyadı.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması kampüste Onur Haftası ve Yürüyüşü düzenlemeye hazırlanırken üniversite yönetimi bütün öğrencilere “etkinliklere izin verilmeyecektir” diyen bir mail attı.

ODTÜ Rektörlüğü, üniversite olarak kültür, sanat ve bilim alanlarında faaliyet yürüten öğrenci topluluklarını desteklediklerini iddia etti. Rektörlük açıklamasına şöyle devam etti:

“Sosyal medyada kendilerini ‘ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ olarak tanıtan grup, ilgili Yönerge kapsamında kurulmuş bir topluluk değildir. Dolayısıyla söz konusu grup tarafından 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan etkinlikler tamamen bu çerçevenin dışındadır.”

Rektörlük, Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağına” da değinerek, “İdari makamlar tarafından 18 Kasım 2017’de duyurulan LGBT etkinliklerine yönelik süresiz yasak kapsamında söz konusu etkinliklere izin verilmeyecektir” dedi.

22. Yıl Onur Haftası etkinlikleri 7 Mayıs’ta “Gökkuşağını boyama” etkinliği ile başladı. Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dizelerinin yer aldığı gökkuşağı afişinin boyamak için çimlerde buluşan öğrenciler kolluk kuvvetleri ile karşılaştı.

Üniversite yönetiminin engelleme çabalarına rağmen etkinlikler gerçekleşti.

İlgili haberler:

ODTÜ: “Yine de aşk boyun eğmez yasaklarla”

Fotoğraflarla ODTÜ Onur: Bütün yasakları yasakla!

ODTÜ mezuniyetinde gökkuşağı bayrağına saldırı

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam