04/05/2018 | Yazar: Yıldız Tar

ODTÜ LGBTİ+, dayanışma çağrısı yaparken Af Örgütü’nün yürüyüşe ilişkin acil eylemi sürüyor.

ODTÜ Rektörlüğü, Valilik yasağını gerekçe göstererek Onur Haftası’nı yasakladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ Rektörlüğü, Valiliğin süresiz ‘LGBTİ+ etkinlik yasağını’ hatırlatarak “ODTÜ Onur Haftası’na izin verilmeyecek” dedi. ODTÜ LGBTİ+, dayanışma çağrısı yaparken Af Örgütü’nün yürüyüşe ilişkin acil eylemi sürüyor.

Fotoğraf: ODTÜ Onur Yürüyüşü, 2017

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, 7-12 Mayıs tarihleri arasında kampüste Onur Haftası ve Yürüyüşü düzenlemeye hazırlanırken üniversite yönetimi bütün öğrencilere “etkinliklere izin verilmeyecektir” diyen bir mail attı.

ODTÜ Rektörlüğü, üniversite olarak kültür, sanat ve bilim alanlarında faaliyet yürüten öğrenci topluluklarını desteklediklerini iddia etti. Rektörlük açıklamasına şöyle devam etti:

“Sosyal medyada kendilerini ‘ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ olarak tanıtan grup, ilgili Yönerge kapsamında kurulmuş bir topluluk değildir. Dolayısıyla söz konusu grup tarafından 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan etkinlikler tamamen bu çerçevenin dışındadır.”

Rektörlük, Valilik yasağını gerekçe gösterdi

Rektörlük, Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağına” da değinerek, “İdari makamlar tarafından 18 Kasım 2017’de duyurulan LGBT etkinliklerine yönelik süresiz yasak kapsamında söz konusu etkinliklere izin verilmeyecektir” dedi.

“Dayanışma ile yasak sürecini aşmayı umuyoruz”

Açıklamanın ardından KaosGL.org’a konuşan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Özgür, “Sabah Rektörlük ile Devrim Yürüyüşü ve Onur Yürüyüşü ile ilgili toplantıya girmiştik. Rektörlüğün Onur Yürüyüşü ile ilgili Ankara Valiliği ile görüşmesinde valiliğin doğrudan, ‘Bu konuyu açmayalım’ dediği iletildi bize. Ancak görüşmemizde olumlu bir senaryo vardı. Diyalog kanalını açık tutmaya çalışırken birden bu mail geldi. Ardından acil görüşme talep ettik Rektörlük’ten tekrar. Ancak geri dönüş alamadık” diyerek süreci özetledi.

Özgür, Rektörlüğün bu maili ile LGBTİ+ kimliklerin marjinalize edildiğini vurgulayarak dayanışma çağrısı yaptı:

“ODTÜ’deki diğer topluluklardan destek mesajları alıyoruz. Bu yasak sürecini dayanışma ile aşmayı umut ediyoruz.”

Af Örgütü’nden acil eylem çağrısı

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Rektörlük açıklamasından önce bugün ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün yapılabilmesi için acil eylem çağrısı başlattı. Af Örgütü çağrısında şöyle dedi:

“Ankara’daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin, 12 Mayıs’ta kampüste gerçekleştirmeyi planladığı Onur Yürüyüşü, toplanma özgürlüğü hakkının ihlali olarak Ankara Valiliği ve üniversite yetkilileri tarafından engellenebilir. Yürüyüşün gerçekleştirilmesine izin verilmeli ve Ankara’daki tüm LGBTİ etkinliklerine uygulanan genel yasak kaldırılmalıdır.”

Af Örgütü’nün acil eylem çağrısına ulaşmak için tıklayın.

İlgili haberler:

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı

Kaos GL ve Pembe Hayat: Valilik yasağı hukuka aykırı

Kaos GL ve Pembe Hayat Valilik yasağına dava açtı

Yasaklı günlerde LGBTİ+ hakları

“LGBTİ etkinlik” yasaklarına yürütmeyi durdurma talebi reddedildi

LGBTİ+ etkinlik yasağı Anayasa Mahkemesi’nde!

LGBTİ+ yasağıyla hangi haklarımız, nasıl ihlal edildi?

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam