15/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

ODTÜ Rektörü Verşan Kök, Bahar Şenliği’nin iptal edilmesinin nedeninin “LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP’li gruplar” olduğunu ileri sürüyor.

ODTÜ Rektörü’nden şenlik iptaline ayrımcı gerekçe Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ Rektörü Verşan Kök, Bahar Şenliği’nin iptal edilmesinin nedeninin “LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP’li gruplar” olduğunu ileri sürdü. ODTÜ LGBTİ+'dan Gür: LGBTİ+’lar yine ayrımcı söyleme maruz kalıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü’nün 33. Uluslararası Bahar Şenliği’ni iptal etmesi üzerine sosyal medyadaki tepkilere yönelik açıklama yayımlayan Rektör Verşan Kök şenliğin “LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP’li gruplar” nedeniyle iptal edildiğini iddia etti.

ODTÜ'nün önemli gelenekleri arasında gösterilen Bahar Şenliği, her yıl Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) tarafından düzenlenmekte. 4 gün süren, ODTÜ’deki tüm toplulukların etkinlik düzenlediği ve kampüsteki “Devrim Stadı”nda gerçekleşen şenlik bu yıl Rektörlük tarafından iptal edildi. Rektörlük’ten gelen yazı, “şenliğin üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33. Bahar Şenliği'nin yapılamayacağını” bildiriyor.

#ŞenliğineSahipÇık etiketi Twitter'da birinci sırada!

Bu açıklamanın ardından çok sayıda sanatçı şenliğin düzenlenmesine katkıda bulunacağını belirterek, destek mesajı yolladı ve #ŞenliğineSahipÇık etiketi Twitter'da birinci sıraya yükseldi.  

Rektör Kök: “Öğrenci topluluğu, LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP’li gruplarla toplantı yaptıktan sonra şenlik kararından vazgeçti”

Sosyal medyadaki tepkilerin ardından açıklama yapan Rektör Verşan Kök, şenliğin Uluslararası Gençlik Topluluğu tarafından iptal edildiğini öne sürdü. Kök, “Öğrenci topluluğu, LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP’li gruplarla toplantı yaptıktan sonra şenlik kararından vazgeçti” dedi.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması şenliğin 23 yıldır bir parçası

Kök’ün ayrımcı sözlerini ODTÜ’de cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ hakları için mücadele eden ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Özgür Gür kaosGL.org’a değerlendirdi.

“LGBTİ+’lar yine ayrımcı söyleme maruz kalıyor. Sanki biz okulun öğrencisi değiliz, ayrıştırılıyoruz. Bu yıl 33. defa gerçekleşecek şenliğin ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması olarak 23 yıldır parçasıyız. Şenliklerin çeşitli, renkli, özgürlüklere sahip çıkan duruşu kimi rahatsız ediyor? Neden Rektör Kök “LGBT”leri hedef gösterecek şekilde konuşuyor? 2017’den bugüne etkinliklerimiz Rektörlük tarafından yasaklanıyor ve resmi bir topluluk olmadığımıza dair açıklamalar yapılıyor. Buna karşı ODTÜ’lüler, Rektörlüğün aksine tüm bileşenleriyle ODTÜ LGBTİ+ Dayanışma’ya sahip çıkıyor. Bu yıl da inanıyorum ki hem şenliğimize hem şenliğin bir parçası gökkuşağına herkes sahip çıkacak.”

Rektörlük Onur Haftası’nı da yasaklamıştı

Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz ‘LGBTİ+ etkinlik yasağını’ gerekçe gösteren ODTÜ Rektörlüğü geçen yıl Bahar Şenlikleri kapsamında gerçekleşmesi planlanan “ODTÜ Onur Haftası”nı da yasaklamıştı. Yasağa rağmen ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması Onur Haftası etkinliklerini üniversitede faaliyet yürüten diğer toplulukların dayanışmasıyla gerçekleştirdi.

İlgili haber:

ODTÜ Rektörlüğü, Valilik yasağını gerekçe göstererek Onur Haftası’nı yasakladı

ODTÜ Onur Haftası etkinliklerine fıskiye ve gübreli engel

“Görünürlük mücadelesi dört duvar arasına sıkışmaz”

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret