11/05/2018 | Yazar: Yıldız Tar

ODTÜ’de yüzlerce öğrenci yasaklara karşı Onur Yürüyüşü’ndeydi.

ODTÜ: “Yine de aşk boyun eğmez yasaklarla” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ’de yüzlerce öğrenci yasaklara karşı Onur Yürüyüşü’ndeydi.

ODTÜ’lü yüzlerce öğrenci, bugün 8. Onur Yürüyüşü’nde bir araya geldi.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın “Bütün Yasakları Yasakla” diyerek çağırdığı, öğrenci topluluklarının desteklediği Onur Yürüyüşü ODTÜ Fizik çimlerinde yapıldı.

Eylem öncesinde kampüsteki binalara gökkuşağı bayrakları asıldı. Öğrenciler gökkuşağı bayrağı ve bildirilerle eyleme davet edildi.

Gökkuşağı ve trans bayraklarıyla Fizik çimlerinde bir araya gelen yüzlerce homofobi, bifobi ve transfobi karşıtı öğrenci “Nerdesin aşkım”, “Nefrete inat yaşayasın hayat”, “Eşcinseller susmayacak”, “Transfobiye hayır”, “Faşizme karşı bacak omuza”, “Homofobik Rektör istemiyoruz” sloganları attı.

Homofobi, bifobi ve transfobinin protesto edildiği eylemde ritim grubu eşliğinde Emel Müftüoğlu’nun “Hovarda” şarkısı söylendi.

“Bütün Yasakları Yasakla” dövizleri taşındı. “Faşizme Karşı Bacak Omuza” performansı sergilendi.

ODTÜ Fizik çimlerindeki buluşmanın ardından "Onur Zinciri" oluşturuldu. Kampüs içerisinde sloganlarla yürüyüş yapıldı.

Polis ve TOMA aracı yürüyüş yapan öğrencilerin önünü kesti. ODTÜ'lü öğrencilere yasağa ve polis baskısına rağmen kampüs içerisinde yürüyüşlerini sürdürdü.

Öğrencilerin bildirisi şöyleydi:

“Bugün onur yürüyüşünün en renkli günü! Bugün Onur Yürüyüşü’nün bütün yasaklara rağmen yılmadan usanmadan örgütlendiği gündür! Bugün üniversiteli LGBTİ’lerin aşklarını, onurlarını, varoluşlarını haykırdıkları gündür. Sizler homofobik, transfobik hocalarına karşı susmayan, kampüslerimizin gri duvarlarını gökkuşağına boyayan fobik rektörlerle ve yasaklarla bizleri susturabileceklerini sananlara inat bir araya gelmekten vazgeçmeyenlersiniz! Hepiniz 8. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne hoşgeldiniz!”

ODTÜ Onur Haftası’nda neler oldu?

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması kampüste Onur Haftası ve Yürüyüşü düzenlemeye hazırlanırken üniversite yönetimi bütün öğrencilere “etkinliklere izin verilmeyecektir” diyen bir mail attı.

ODTÜ Rektörlüğü, üniversite olarak kültür, sanat ve bilim alanlarında faaliyet yürüten öğrenci topluluklarını desteklediklerini iddia etti. Rektörlük açıklamasına şöyle devam etti:

“Sosyal medyada kendilerini ‘ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ olarak tanıtan grup, ilgili Yönerge kapsamında kurulmuş bir topluluk değildir. Dolayısıyla söz konusu grup tarafından 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan etkinlikler tamamen bu çerçevenin dışındadır.”

Rektörlük, Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağına” da değinerek, “İdari makamlar tarafından 18 Kasım 2017’de duyurulan LGBT etkinliklerine yönelik süresiz yasak kapsamında söz konusu etkinliklere izin verilmeyecektir” dedi.

22. Yıl Onur Haftası etkinlikleri 7 Mayıs’ta “Gökkuşağını boyama” etkinliği ile başladı. Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dizelerinin yer aldığı gökkuşağı afişinin boyamak için çimlerde buluşan öğrenciler kolluk kuvvetleri ile karşılaştı.

Üniversite yönetiminin engelleme çabalarına rağmen etkinlikler gerçekleşti.

Onur Haftası etkinliklerinin tümüne göz atmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Af Örgütü’nden acil eylem çağrısı

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün yapılabilmesi için acil eylem çağrısı başlattı. Af Örgütü çağrısında şöyle dedi:

“Ankara’daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin, 12 Mayıs’ta kampüste gerçekleştirmeyi planladığı Onur Yürüyüşü, toplanma özgürlüğü hakkının ihlali olarak Ankara Valiliği ve üniversite yetkilileri tarafından engellenebilir. Yürüyüşün gerçekleştirilmesine izin verilmeli ve Ankara’daki tüm LGBTİ etkinliklerine uygulanan genel yasak kaldırılmalıdır.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret