24/09/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Öğrencilere, “Gökkuşağı bayrağı suç unsurudur, dağıttın mı” diye soruldu.

ODTÜ’de bu sefer de mezuniyette açılan gökkuşağı bayrağına soruşturma! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü soruşturmasının ardından bu sefer de mezuniyet töreninde “LGBTİ+ flaması açma” soruşturması başladı. Öğrencilere, “Gökkuşağı bayrağı suç unsurudur, dağıttın mı” diye soruldu.

ODTÜ mezuniyet töreni

ODTÜ’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldığı ve yürüyüş sırasında binalara gökkuşağı bayrağı astığı iddia edilen öğrencilere açılan soruşturmaların ardından bir soruşturma dalgası daha geldi. Bu seferki soruşturmanın gerekçesi ODTÜ mezuniyet töreninde Rektör Verşan Kök’ün sertifika töreni sırasında açılan gökkuşağı bayrakları.

Öğrencilere bölüm sekreterlikleri tarafından gönderilen mailde mezuniyet sırasında açılan gökkuşağı bayrakları “izinsiz” ilan edildi. Mailde, “izinsiz LGBTİ+ flamaları ve ses çıkarmak amacıyla düdük dağıtımı” ifadeleri yer aldı.

Gökkuşağı bayrağı suç unsuruymuş!

Hakkında soruşturma açılan öğrencilerin KaosGL.org’a verdiği bilgilere göre çeşitli fakültelerden yirmiden fazla öğrenciye mezuniyet töreni sırasında veya öncesinde "protesto eylemini organize ettikleri, bayrak ve düdük dağıttıkları" gerekçesi ile soruşturma açıldı. Öğrencilere savunmaları sırasında, “Bayrak suç unsurudur, dağıttın mı”, “Protesto etmek için mi bayrak dağıttınız”, “Düdük var mıydı” gibi sorular yöneltildi.

“Protesto demokratik bir haktır!”

Öğrencilerden biri ODTÜ’de yaşanan süreci şöyle değerlendirdi:

“Çok fazla öğrenci bayrak taşıyordu ve soruşturmada da anladığımız üzere yönetimin ‘bu kadar insana bir şey yapamayız ama aktivistlere baskı yapalım’ şeklinde bir tutumu var. Özellikle son yıllarda ODTÜ’de LGBTİ+ hak mücadelesine destek artmış durumda. Hem öğrenciler hem de öğretim görevlileri mücadelemize destek oluyor. Bu tarz soruşturmalar ile bu desteğin önünü kesmeye çalışıyorlar. Bizleri marjinalize etmeye, mücadelemizi kriminal bir mesele gibi göstermeye çalışıyorlar. Savunmalarımızda da söylediğimiz üzere protesto demokratik bir haktır. Bizler demokratik hakkımızı kullandık. Yıllardır zaten ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrağı taşımak isteyenlere bayrak veriyor. Bütün soruşturma süreci hem anti demokratik hem de adil değil. Güvenlik görevlileri bize müdahale etmişken bizler hakkında soruşturma açılması adil bir süreç yürütülmediğinin ispatı. Suçlanıyoruz ancak ne ile suçlandığımızı dahi bilmiyoruz. Neye istinaden ortada bir suç var?”

ODTÜ’de neler oluyor?

Ankara Valiliği ve ODTÜ Rektörlüğü’nün hukuksuz yasağına karşı yüzlerce ODTÜ’lü 11 Mayıs’ta kampüsü gökkuşağına boyadı.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması kampüste Onur Haftası ve Yürüyüşü düzenlemeye hazırlanırken üniversite yönetimi bütün öğrencilere “etkinliklere izin verilmeyecektir” diyen bir mail attı.

ODTÜ Rektörlüğü, üniversite olarak kültür, sanat ve bilim alanlarında faaliyet yürüten öğrenci topluluklarını desteklediklerini iddia etti. Rektörlük açıklamasına şöyle devam etti:

“Sosyal medyada kendilerini ‘ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ olarak tanıtan grup, ilgili Yönerge kapsamında kurulmuş bir topluluk değildir. Dolayısıyla söz konusu grup tarafından 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan etkinlikler tamamen bu çerçevenin dışındadır.”

Rektörlük, Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağına” da değinerek, “İdari makamlar tarafından 18 Kasım 2017’de duyurulan LGBT etkinliklerine yönelik süresiz yasak kapsamında söz konusu etkinliklere izin verilmeyecektir” dedi.

Onur Haftası ve yürüyüşü

22. Yıl Onur Haftası etkinlikleri 7 Mayıs’ta “Gökkuşağını boyama” etkinliği ile başladı. Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dizelerinin yer aldığı gökkuşağı afişinin boyamak için çimlerde buluşan öğrenciler kolluk kuvvetleri ile karşılaştı.

Üniversite yönetiminin engelleme çabalarına rağmen etkinlikler gerçekleşti.

Mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrağına saldırı

ODTÜ’de 6 Temmuz’daki diploma töreninde özel güvenlik birimleri gökkuşağı bayrağı ve pankart açan öğrencilere saldırdı.

Özel güvenlik birimleri önce tribünlere gökkuşağı bayrağı asan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan öğrencileri tehdit etti, “bayrağı indiririz” dedi. Rektör’ün konuşması sırasında ise gökkuşağı bayrağı ile “Bir grup öğrenci değil, bu okulun LGBTİ+’larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartı açan öğrencilere özel güvenlik birimleri saldırdı.

ODTÜ LGBTİ+’dan Gür gözaltına alındı

Mezuniyet törenindeki protestoların ardından 8 Temmuz Pazar günü ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan ve ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür evinden gözaltına alındı.

Emniyet’teki sorguda kendisine ODTÜ mezuniyet töreninde açılan “Bir grup öğrenci değil, bu okulun LGBTİ+’larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartları sorulan Gür, bir günlük gözaltı sonrası serbest bırakıldı.

Öğrencilere Onur Yürüyüşü soruşturması

ODTÜ’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldığı ve yürüyüş sırasında binalara gökkuşağı bayrağı astığı iddia edilen öğrencilere soruşturma açıldı. Dekanlık, öğrencilere soruşturmaya ilişkin yolladığı bilgilendirme mailinde, “bahar şenlikleri kapsamında fakültemiz fizik bölümü başkanlığının çatısına ‘gökkuşağı’ olarak tabir edilen LGBT isimli oluşumun simgesi olan flamaları asmaları iddiasıyla” ifadelerini kullandı.

İlgili haberler:

ODTÜ: “Yine de aşk boyun eğmez yasaklarla”

Fotoğraflarla ODTÜ Onur: Bütün yasakları yasakla!

ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katılanlara soruşturma

ODTÜ’de gökkuşağı bayrağına da soruşturma!

ODTÜ mezuniyetinde gökkuşağı bayrağına saldırı

ODTÜ LGBTİ+’dan Gür gözaltına alındı

Özgür Gür’e gözaltında LGBTİ+ pankartı soruldu

ODTÜ LGBTİ+’dan Özgür Gür serbest

Özgür Gür: “Hak ve özgürlük mücadelesi yürütüyoruz”

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam