26/03/2019 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, ODTÜ’de düzenlenmesi planlanan bir söyleşinin “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” sebep gösterilerek engellenmesine karşı dayanışma çağrısı yayımladı.

ODTÜ’de “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” iptali! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, ODTÜ’de düzenlenmesi planlanan bir söyleşinin “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” sebep gösterilerek engellenmesine karşı dayanışma çağrısı yayımladı.

Fotoğraf: 8. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nden, 2018

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, kampüste ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu’nun düzenlemeyi planladığı etkinliğin Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü tarafından “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” sebep gösterilerek ret edilmesine ilişkin bir dayanışma çağrısı yayımladı. Rektörlük, geçtiğimiz yıl düzenlenen ODTÜ Onur Haftası etkinliklerini de Ankara Valiliğin süresiz ‘LGBTİ+ etkinlik yasağını’ gerekçe göstererek engellemeye çalışmıştı.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın yayımladığı açıklama akademik alanda toplumsal cinsiyet çalışmaları yürüten ve EGERA Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İletişim sözleşmesinin tarafı olan üniversitenin, LGBTİ+ ailelerinin konuşacağı bir söyleşiyi “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” nedeniyle iptal etmesinin akademik bir müdahale niteliğinde olduğunu belirtiyor.

ODTÜ yönetiminin ayrımcı yaklaşımının sürdüğüne dikkat çeken açıklama, “Bizler iyi hissetmenin elzem olduğu günlerde bir araya gelecek ve nefret değil sevgi üretmeye devam edeceğiz” diyor ve etkinliğin bugün, saat 17:40’ta yapılacağını belirtiyor. Dayanışma etkinliğin yer bilgisi için ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması sayfasına yönlendiriyor.

Akademik bir engel...

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın açıklamasının tamamı şöyle:

Bildiri ve Dayanışmaya Çağrı

“Farklı Toplumsal Cinsiyet Perspektiflerinden Aile” etkinliği “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” sebep gösterilerek engellenmeye çalışıldı! ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu çalışması olarak 20 Mart tarihinde LGBTİ ailelerinin kendileriyle ve yaşadıkları süreçleri söyleyişiyle anlatacağı etkinliği yapmak adına gerekli evrak ve onaylarla Kültür İşleri Müdürlüğü'ne başvuruldu. Olumlu bir tablonun olduğu ifade edildi. Ancak bugün (Pazartesi - 25 Mart) , etkinlikten bir gün önce etkinliğin “gökkuşağı - lgbt ilişkisi” yüzünden yapılamayacağı bilgisi sözel olarak ifade edildi. Red cevabı yazılı olarak talep edilse de böyle bir uygulamalarının olmadığını ifade ettiler. Yoğun bir emekle okuldaki kadın – LGBTİ+ eylemlilikleri neticesiyle elde edilmiş topluluk kurulduğu günden bu yana giderek artmakta olan bir baskıya maruz kalmaktadır. Akademik alanda toplumsal cinsiyet çalışmaları yürüten, EGERA Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İletişim sözleşmesinin tarafı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme ve Cinsel Tacizi Önleme Birimi Yönergesi'ne sahip bir okulda bahsi geçen etkinlik gibi etkinliklerin engellenmesi aynı zamanda akademik bir müdahale niteliğindedir. ODTÜ Yönetimi'nin okul içerisinde akademik ve tarafı olduğu çalışmaların içeriğini koruyacağına dair sözlerini de yerine getirmediği görülmektedir. Süreç gösteriyor ki ODTÜ Yönetimi LGBTİ+fobik yaklaşımlarıyla öğrencilerini ayrıştırmaya, nefret politikası üretmeye devam etmektedir. Etkinlik ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması'nın çağrısıyla yine aynı tarih ve saatte yapılacaktır. Bizler iyi hissetmenin elzem olduğu günlerde bir araya gelecek ve nefret değil sevgi üretmeye devam edeceğiz. Yer bilgisi için ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması sayfasına yazabilirsiniz.”

İlgili haber:

ODTÜ Rektörlüğü, Valilik yasağını gerekçe göstererek Onur Haftası’nı yasakladı

ODTÜ Onur Haftası etkinliklerine fıskiye ve gübreli engel

“Görünürlük mücadelesi dört duvar arasına sıkışmaz”


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret