05/03/2019 | Yazar: Kaos GL

“2016 - 2017 Yılında Türkiye’deki Üniversitelerde LGBT+ Öğrencilere Yönelik Gerçekleştirilen Ayrımcılıklar, Vaka Araştırması: Orta Doğu Teknik Üniversitesi” raporu kampüsteki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını belgeliyor.

ODTÜ’de LGBTİ+ öğrenciler ne yaşıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“2016 - 2017 Yılında Türkiye’deki Üniversitelerde LGBT+ Öğrencilere Yönelik Gerçekleştirilen Ayrımcılıklar, Vaka Araştırması: Orta Doğu Teknik Üniversitesi” raporu  kampüsteki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını belgeliyor.

Fotoğraf: ODTÜ Devrim Stadyumu / ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları bölümünde yüksek lisans eğitimini sürdüren Murat Korkmaz “2016 - 2017 Yılında Türkiye’deki Üniversitelerde LGBT+ Öğrencilere Yönelik Gerçekleştirilen Ayrımcılıklar, Vaka Araştırması: Orta Doğu Teknik Üniversitesi” isimli bir rapor yayımladı.

1 yılda 138 nefret temelli vaka

Sivil Düşün Avrupa Birliği Programı destekli Rapor LGBTİ+ kavramların tanıtıldığı terminoloji bölümü ile başlıyor. Türkiye’de LGBTİ+ hareketinin arka planının ardından araştırmanın yönteminin ele alındığı raporda 78 kişinin ODTÜ’deki ayrımcılık deneyimi ortaya koyuluyor. Rapor ODTÜ’de 2016-2017 akademik yılı içinde LGBT+ öğrencilere yönelik 138 nefret temelli vaka gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Kampüste “öteki” hissetmek

ODTÜ’de LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık vakalarının yer aldığı Rapor, ayrımcılığın LGBTİ+’lar üzerindeki psikolojik etkisini de ele alıyor.

Raporda LGBTİ+ öğrencilerin karşılaştığı ayrımcı tutum ve davranışlar nedeniyle derslere “devam etmeme” kararı aldığı belirtiliyor ve kampüs içinde neredeyse her gün karşılaştıkları olumsuz/aşağılayıcı bakışlar ve nefret söylemleri nedeniyle ODTÜ kampüsü içinde “öteki” hissettikleri söyleniyor.

Ayrımcılığı en aza indirmek

Rapor’un amacı “cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelinde gerçekleşen ayrımcılık vakalarını izlemek ve belgelemek, bu sayede çözüm önerileri ile birlikte LGBT+ öğrencilere yönelik ayrımcılığı en aza indirmek” olarak açıklanıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret