17/12/2010 | Yazar: KAOS GL

Ortadoğu Teknik Ünivresitesi'nde (ODTÜ) görevli akademisyenler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek isteyen öğrencilere polisin mü

Ortadoğu Teknik Ünivresitesi'nde (ODTÜ) görevli akademisyenler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek isteyen öğrencilere polisin müdahalesini kınadı; üniversite yönetimini üniversitenin özerkliğine sahip çıkmaya, siyasal iktidarı da demokrasi ilkelerine saygı göstermeye çağırdı.
Rektörlük önünde saat 16.00'da bir araya gelen yaklaşık 50 akademisyen adına basın açıklamasını ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Ali Gökmen okudu. Açıklamaya kalabalık bir öğrenci topluluğu da katıldı.
 
Erdoğan'ın ziyareti "ciddi bir yanlış"
Gökmen, son günlerdeki protesto eylemleri bilinirken Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısının ODTÜ'de yapılarak olayların tırmandırılmasını ve üniversitenin eğitim etkinliğinin polisin ağır şiddeti ile engellenmesini "ciddi yanlışlar" olarak nitelendirdi.
Gökmen, gençlerin şiddet içermeyen protesto eylemlerinin polis şiddeti ile dağıtılmasını, demokratik haklarını kullanarak eylem yapan öğrencilerin gözaltına alınmasını eleştirdi, "Polis güçleri tarafından üniversitenin savaş alanına çevrilerek gaz bombalarıyla basın mensuplarının, akademisyenlerin ve öğrencilerin yaralanmasını kınıyoruz" dedi.
 
Ergut: Erdoğan'ın ziyareti kışkırtma
ODTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ferdan Ergut da polisin öğrencilere müdahalesini ve son günlerde yaşanan protesto gösterilerinin ardından Başbakan Erdoğan'ın çok sayıda bakanla birlikte kampusa gelişini "provokatif bir ziyaret" olarak nitelendirdi:
"Başbakan Erdoğan, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'ndeki BTYK toplantısına katılmak üzere, bütün bakanlarıyla ve kalabalık bir polis ordusuyla kampusa girdi.
Toplantının yapılacağı binaya yürümek isteyen öğrenciler eyleme bile başlamamışken gözaltına alındı. Çok sayıda öğrenci de bunu protesto için binanın önüne gitmek istedi. Biz de yaklaşık 20 öğretim üyesi, öğrencilerimizle birlikteydik.
Polis yaklaşık bir kilometrelik bir alanı kuşatma altına almıştı. Diyalog çabamıza karşın polis biber gazı ve gaz bombalarıyla saldırdı. Bayılan, yaralanan öğrenciler oldu. Kampusta tam bir polis terörü estirildi.
Başbakan Erdoğan'ın BTYK toplantısına son sekiz yılda yalnızca bir ya da iki kere katıldığını göz önüne alınca bu kararın yanlışlığı daha iyi anlaşılıyor."

Şahin: Bu bir üniversite açılımı mıdır?
ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Himmet Şahin ise gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi; ''Bu üniversite açılımı mıdır, bunu tekrar sorgulamak gerekiyor" dedi.

Rektörden polis şiddetine kınama
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, üniversiteye gelen Başbakan Erdoğan'ı protesto eden 26 öğrencinin gözaltına alınması tepkili. Polisin öğrencilere uyguladığı şiddeti kınadıklarını açıklayan Rektör Acar, "Protesto her insanın olduğu gibi öğrencinin de en doğal hakkıdır" dedi.


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret