15/03/2011 | Yazar: Nazlı Aksu

Türk Dil Kurumuna ait Büyük Türkçe Sözlü

ODTÜ’lü Otostop Çekerdi Bir Zamanlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türk Dil Kurumuna ait Büyük Türkçe Sözlükte taciz sözcüğü rahatsız etme tedirgin etme olarak geçer. Özellikle kadınların sırf kadın oldukları için neredeyse her gün yüzyüze geldikleri bu “tedirginlik hali” sadece ara sokaklarda mı vuku bulmakta?
 
Kesinlikle hayır!
 
Taciz, artık üniversite kampüslerine bile inmiş durumda. ODTU’de görülen taciz vakaları ise şaşırtıcı sayılara ulaşmış durumda.
 
ODTÜ kampüse bir kez bile gelmiş olanlar çok iyi bilirler kampüsün devasa büyüklüğünü. Ring denilen öğrenci servislerinin ise çok sık olmaması nedeniyle öğrenciler otostop çekerek ulaşımlarını sağlamaya çalışırlar.
 
Otostop çekerek ulaşım sağlamaya çalışmak bir teslimiyet şekli midir?
Ne yazık ki taciz vakaları saklanmakta. İnsanlar kendilerini deşifre etmek istemiyorlar ve sadece tacize uğramış insanlar zor yollarla birbirlerini bulabiliyorlar bu sayede bazı paylaşımlarda bulunmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki bu durum yalnızca kulaktan kulağa yayılmakta. İşte bazı örnekler:
 
C.E. (22) İstatistik Bölümü:
Ders çıkışıydı saat neredeyse 5 buçuğa geliyordu. Aliemle yaşadığım yer olan Ümitköy’e gitmek üzere bölümden Eskişehir yolundaki çıkış kapısına gitmek üzere otostop çektim. Bindiğim aracın sahibi zaten Ümitköy’e gittiğini istersem beni de götürebileceğini söyledi. Yol boyunca her şey olağandı. İneceğim yere geldiğimde soluma dönüp teşekkür edecektim ki adamın mastürbasyon yapmakta olduğunu gördüm ve farkettiğimi anlaması üzerine beniz sözle taciz etti. Gerçekten de çok kötü hissettim. Bunu başkalarının da yaşamasını istemediğim için şikâyette bulundum ve güvenlik kameralarından aracı teşhis ettim. Okulda hizmetli olarak çalışan şahıs işinden uzaklaştırıldı.
 
H.A. (23) Uluslararası İlişkiler:
Öğlen saatleriydi. Kültür Merkezinin önünden otostop çektim niyetim Kızılay’a gitmekti. 3 kişi ile birlikte aynı araca bindik. Diğer 2 kişi Çayyolu tarafına gidecekleri için okul kapısında indiler. Ben ise aynı araçta devam ediyordum. Şahıs Eskişehir yolunun kalabalık olabileceği gerekçesiyle TOBB Üniversitesi ve Gazi Anadolu Lisesinin olduğu yoldan gitmeye başladı. Sonra bir anda otomatik kilit vasıtasıyla kapıları kilitledi ve cep telefonundan birini aradı. Karşısındakine ODTÜ’den “bir kız” aldığını ve mekânda beklemesini istedi. O kadar korkmuştum ki sadece yalvarıp ağlayabiliyordum. Sonra nasıl oldu anlamadan bir anda yolun ortasında beni indirdi. Adamdan şikâyetçi olmadım. Belki yaptığım yanlış ama tek isteğim olanları unutmak.
 
Tacize sessiz kalmak aynı zamanda prim vermek değil midir?
Ne yazık ki özellikle kadınlar bu konuda susan taraf olarak kalıyor. Ancak tacizciler susmak ve utanmak yerine yaptıklarını gururla anlatmaktalar.
Taciz, kadınların kaderi değilse, üniversitelerin bahar şenliklerinin yaklaştığı ve kandaki alkol dozunun artacağı şu günlerde benzer olayların yaşanmaması için neler yapılabilir?
 
Görüştüğümüz kadın öğrenciler fotoğraf kullanmamıza izin vermediler.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam