15/12/2010 | Yazar: KAOS GL

Başbakan, ODTÜ'de öğrenciler tarafından protesto edildi.

Başbakan, ODTÜ'de öğrenciler tarafından protesto edildi. BTYK toplantısı için üniversiteye gelen Erdoğan'ın olduğu salona alınmayan öğrencilerin eylemine polis müdahale etti. 21 öğrenci gözaltında.

ODTÜ'deki polis saldırısı

ODTÜ'den bir öğrenci yaşananları anlatıyor:

"Onlar yalan söyler, siz bizden dinleyin.
 
Bugün, yani 15 Aralık 2010 Çarşamba günü, sabah saat 11 sularında ODTÜ kampüsü içerisinde bulunan Tübitak binasında Tayyip Erdoğan’ın toplantı için bulunduğu, gizli kapaklı yapılan bu toplantıyı duyup protesto etmek için giden 20 kadar öğrencinin ise apar topar gözaltına alındığı haberi ulaştı.
 
Olayın duyulmasıyla birlikte telefon zinciriyle Fizik Bölümü önünde toplanan öğrenciler, sloganlarla Hazırlık binasına giderek kalabalıklaştılar. Burada yaklaşık 300 kişi olan öğrenciler, Tübitak binasının karşısında bulunan Makina Mühendisliği yokuşuna kadar gittikçe artarak ilerlediler. Burada çevik kuvvetin barikatıyla karşılaşıp sloganlarla protestolarına devam ettiler. Toplantının devam ediyor olduğu bilgisi üzerine binanın önüne gidip basın açıklaması yapmak istediklerini belirten öğrenciler, şiddet kullanmadan barikatı aşmak istediler, ancak polis biber gazı ve coplarla müdahale etti. Bu esnada bazı öğretim elemanları da öğrencilere destek olmak ve polisle görüşmek amacıyla eylem alanına geldiler. Buradan bir sonuç alınamayınca öğrenciler tekrar toplu şekilde ittirerek barikatı aşmak istediler, ancak polis bu sefer gaz bombaları ve coplarla daha sert bir şekilde müdahale etti, bir kısmı yaralanan öğrenciler ise kar topu ve yumurta fırlatarak karşılık verdiler. Polisle hocalar arasındaki görüşmeler sürerken, öğrenciler barikat önünde yaratıcı protestolarına devam ettiler; birdirbir, uzun eşek oynadılar, kalkanların önünde kendilerini yere atarak yaralı taklidi yaptılar.
 
Başbakanın kampüsü terk ettiği bilgisi alındıktan sonra polis, öğretim elemanlarından barikatla öğrenciler arasında güvenli bölge oluşturmalarını ve bu sayede çevik kuvvet ekibinin geri çekilebilmesini sağlamalarını talep etti. Bu esnada sayıları 1000’e yaklaşan öğrenciler, polis kampus dışına püskürtülene kadar geri çekilmeyeceklerini açıkladılar. Bu şekilde yavaşça geri geri giderek çekilen çevik kuvvet ekiplerini kısa mesafeden takip ederek sürekli kar topu fırlattılar. Öğrenciler Tübitak binasının önündeki açıklığa geldikten sonra, polis ardı ardına gaz bombaları atarak kalabalığı dağıtmaya çalıştıysa da, gözlerini açamayacak, hatta nefes dahi alamayacak hale gelen öğrenciler yılmayarak polisi Bilkent kapısına doğru takip etmeye devam ettiler. Yol üzerinde bulunan binalarda çalışan personeller yaralanan öğrencilere torba torba limon tedarik ettiler, olay yerine gelen ambulansta bulunan sağlık görevlileri ise araçta bulunan maskeleri dağıttılar.
 
Tübitak binasından Bilkent kapısına kadar devam eden yolda geri çekilen polis sürekli olarak öğrencilerin üzerine doğru gaz bombası atmak suretiyle şiddetine devam etti, bu kapsüller pek çok öğrencinin bacağına, kafasına isabet etti. Ancak gittikçe kalabalıklaşan öğrenci kitlesinin sloganlarla takibini engelleyemediler. Çevik kuvvet ekipleri bu şekilde kampus dışına çıkartıldıktan sonra yaklaşık 1000 kişilik öğrenci grubu bu sefer Rektörlük binası önüne yürüyerek, rektörle görüşmek istediler. Burada yaklaşık 1,5 saat dağılmadan sloganlarla bekleyen öğrenciler, polis şiddetini kınayan bir basın açıklaması yapılması, gözaltına alınan ve akabindeki eylemlere katılan öğrencilere hiçbir şekilde soruşturma açılmasına söz verilmesi şeklindeki taleplerini ilettiler. Rektör bu konuda söz verdikten sonra saat 17.30 sularında kalabalık dağıldı.
 
Gözaltına alınan öğrencilerin bugün içerisinde serbest bırakılacağı söylenmesine rağmen, hâlâ haber bekleniyor. 
 
Yani,
 
Yandaş medyanın yansıttığı gibi ne 15 kişilik bir eylemdi bu, ne polise taşlarla saldırıldı, ne de “polisin müdahalesi hafif oldu”.
 
Siz onları değil, bizi dinleyin."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) öğrenciler tarafından protesto edildi.
 
Hürriyet'in haberine göre Erdoğan'ın, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu için gittiği ODTÜ'de salona girmesinin ardından içeri alınmayan öğrenciler durumu protesto etti.
 
''Kendi okulumuzun salonuna almıyorlar'' diyen öğrenciler, AKP aleyhine sloganlar attı. Olay yerine gelen Çevik Kuvvet tarafından üst aramalarının ardından otobüslere bindirilen 12 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltı sayısı daha sonra 21'e yükseldi.
 
Arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden öğrenciler enstitünün üst tarafında toplandı. Polisin dağılın uyarısına, öğrenciler slogan atarak karşılık verdi. Polisler biber gazı ve coplarla öğrencilere saldırdı.

Bazı öğretim üyelerinin olay yerine geldiği ve öğrencileri  sakinleştirmeye çalıştıkları gözlendi.

Grup adına konuşan yüksek lisans öğrencisi Uğur Yıldırım, polisin İstanbul ve  Ankara'da "öğrencilere müdahalesini" protesto ettiklerini ve ODTÜ'de polis  istemediklerini söyledi.
Açıklama sırasında arka taraftan bazı öğrencilerin taş  atması üzerine, öğretim görevlileri söz konusu öğrencileri taş atmamaları  konusunda uyardı.

Enstitü önünde bekleyiş devam ediyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam