03/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basın emekçilerinin durumuna bir göz atmaya ne dersiniz?

OHAL ve KHK’lar gölgesinde basın artık hiç özgür değil! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basın emekçilerinin durumuna bir göz atmaya ne dersiniz?

                                                     Eser: Jugoslav Vlahovic

Bugün 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1993 yılında ilan edilen Basın Özgürlüğü Günü, Türkiye’de basın emekçilerinin kutlamalarıyla değil, mücadele çağırılarıyla sürüyor.

Uzatmalı OHAL’in gölgesinde Türkiye basını, Freedom House örgütünün 199 ülkenin basın özgürlüğünü incelediği raporunda 163’üncü sırada yer aldı. Bu rapor, Türkiye’yi basın özgürlüğü olmayan ülkeler statüsünde değerlendiriyor.

LGBTİ'lerde basına yönelik uygulanan baskıdan nasbini alıyor. Kaos GL Derneği 8 yıldır LGBTİ'lerin medyada yer alış biçimlerini izliyor ve medya'da LGBTİ görünmezliği ile LGBTİ'lere yönelik nefret söylemini her yıl yayınladığı medya izleme raporlarıyla sunuyor. Kaos GL Derneği 2016 Yılı Medya İzleme Raporu'na ulaşmak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz. 

159 Gazeteci cezaevinde

Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre de 159 gazeteci şu anda cezaevinde bulunuyor.

                                                     Eser: Ebrahim Ghanei

Ayrıca bugün itibariyle 185 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yazar ve çizerleri hakkında 31 Ekim tarihinden beri beklenen iddianame, tutuklu gazetecilerin avukatlarına verilmeden Sabah Gazetesine verildi.

Gazetecilik yargılanıyor

2017 yılının ilk üç ayını kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu “Özgür Gündem” dayanışma eylemine destek veren 41 gazeteciden 13’ünün Terörle Mücadele Kanunu’ndan ertelemeli 11 yıl 10 ay hapis ve 50 bin TL adli para cezasına mahkûm edildiğini açıkladı.

                                                 Eser: Mana Bakhshnameh

KHK’lar ile kapanan basın yayın kuruluşları

Kanun Hükmünde Kararnameler ile son bir yıl içinde aralarında Hayatın Sesi televizyonu, İMC TV, Özgür Gündem gazetesi, Evrensel Kültür dergisi, Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı olan Jin Haber Ajansının da olduğu yüzlerce basın-yayın organı kapatıldı.

                                                      Eser: Hani Abbas

Yayın yasakları, kitap yasakları, sınır dışı edilen medya temsilcileri

BİA Medya Gözlem Raporu’na göre 2017 yılının ilk üç ayında en az üç yayın yasağı veya geçici yayın yasağı, üç siteye sansür, üç gazete, bir kitap, bir filme yasak veya engel, bir akreditasyon ayrımcılığı, bir basın kartı ile bir pasaport iptali, uluslararası medya temsilcisine yönelik bir sınır dışı yaşandı.

                                                    Eser: Pawel Kuczynski

Dünya’nın en yaygın kullanımlı internet ansiklopedisi Vikipedi'ye Türkiye’den erişim engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Sendika.org sitesi her gün sansürlendiği için sendika39.org ismiyle bugün için yayında…

Saldırı, tehdit, hedef gösterme

2017 yılının ilk üç ayında, BİA Medya Gözlem Raporu’nun aktardığı üzere, en az yedi gazeteci ve bir yayınevi saldırıya uğradı; iki gazeteci, de sözlü saldırıya uğradı. Ayrıca, dört medya organı da çoğu iktidar çevrelerince tehdit edildi.

                                                     Eser: Ferran Martin

İşten çıkarmalar

BİA Medya Gözlem Raporu, 2017 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında altı gazeteci ve medya çalışanın işten çıkarıldığını ya da işten çıkmak zorunda bırakıldığını belirtiyor.

                                             Eser: Jaume Capdevila (KAP)

Ayrıca referandumda “hayır” oyu kullanacağını sosyal medya üzerinden açıklayan Kanal D haber sunucusu İrfan Değirmenci ile CNN Türk’te anayasa değişikliğini eleştiren Posta Gazetesi Yazarı Hakan Çelenk’in işine son verildi.

BİA Medya Gözlem Raporu’nun tamamına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret