17/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu araştırması katılımcıları anlatıyor: “Alışın her yerdeyiz!”

“Oje tırnak boyasıdır, cinsiyeti yoktur” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi; Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ+’ların durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

Raporlarda istihdamda LGBTİ+’lara ayrımcılığın boyutunun yanı sıra, LGBTİ+’ların ayrımcılığa karşı talepleri de yer alıyor.

Özel sektörde LGBTİ+’ların durumu 2019 raporunun sonuç bölümünde katılımcılardan paylaşımlar da yer alıyor. Taleplerin yer aldığı bu paylaşımlardan bazıları şöyle:

“Herkes gibi ben de buradayım demek istiyorum. Ben buyum ama hasta psikolojisi bozuk kafası karışık değilim ben de sizler gibi olduğum kişiyim hayalet olmaktan yorulduk bizlerin de yaşamaya hakkı var.” (Gıda sektöründe çalışan biseksüel kadın)

“Yerel kurum içi iletişimlerinde LGBTİ bireylerin var oldukları ve doğal olduklarıyla ilgili içerikler olmalı. Konuya duyarlı bir global firmada çalışıyor olmama rağmen Türkiye'de iletişimler ve etkinlikler herkesin heteroseksüel olduğu varsayılarak yapılıyor...” (FMCG sektöründe çalışan lezbiyen kadın)

“Umarım özgür bir toplum düşüncesi oluşur.” (Eğitim sektöründe çalışan lezbiyen)

“Başka bir konu var. Şöyle ki ben üniversite öğrencisiyim aynı zamanda ve profesyonel anlamda bir spor dalında oyuncuyum. Gittiğim kulüpte çok fazla dışlanıyorum ve hakaret yiyorum. Hepsine tek başıma göğüs geriyorum aslında. Antrenörüm bunların farkında ve biraz da olsun iyi ki yardım ediyor bu konuda bana. Şöyle ki ben trans bir erkeğim ama henüz bir değişime uğramadım, beni bir kızla görmüşlerdi ve kulüpten atılmam istenerek şikâyette bulunmuşlardı, bu hocam sağ olsun onlara saygı çerçevesinde cevabını vermek zorunda kaldı lakin yararlı oldu biraz da olsa. Hayatımda düzenli yaptığım bir etkinlikten bile basitçe beni soğutma çabasında oradakiler. Keşke böyle bir şeye maruz kalmasam...” (Mağazacılık sektöründe çalışan heteroseksüel trans erkek)

“Bence bu konuda emek veren LGBTİ+ dernekleri özel sektör işyerlerine en azından LGBTİ+ temel kavramlar eğitimi vermeli.” (Eğitim sektöründe çalışan biseksüel kadın)

“Öncelikle teşekkürler. Bu verilerle umarım elle tutulur bir iş yapılır temennisi ile testi tamamladım. Umarım beni yanıltmazsınız...” (Sosyal medya sektöründe çalışan lezbiyen androjen)

“Bilgi eksikliği çok önemli. İnsanlar lgbti+ bireyleri tabiri caizse ‘öcü’ zannediyorlar. Ama bilmedikleri bu bireyler onların ablası, abisi, kardeşi, teyzesi, kuzeni, arkadaşı veya sevgilisi. Yani her gün yüz yüze baktığı hiçbir zarar görmediği, birçok şey paylaştığı insanların ta kendisi. Bu bize haksızlık. Toplumun geri kalanını bilinçlendirmek için örgütsel çalışmalara mecburuz. Siyasi mertebelere erişemiyor olabiliriz şimdilik ama onun da sırası gelir. Biz halktan başlayabilirsek bir ses çıkarabilirsek bu olabilir. Sadece onur yürüyüşü ile olmaz. Orda insanların zaten korktuğu(!) bireyler olarak daha korkutucu görünüyor olabiliriz. Bu tehdit olarak algılanıyor olabilir. Belki daha ılımlı olmalı iletişime dayalı çalışmalar da yapmalıyız. Yapmak zorunda değiliz, buna çabalamak zorunda olmadan rahatça yaşamak bizim de hakkımız olmalıydı ama değil. Gelecek nesiller için belki, belki de kendimiz için bir şeyler başarabiliriz. Bu yüzden çabalamalıyız. Bu konuda psikolog olarak payıma düşen her neyse size yardım etmeye, zaten olduğum gibi sizden biri olmaya hazırım.” (Eğitim sektöründe çalışan biseksüel kadın)

“Özel hayatımda cinsel yönelimim konusunda açığım. Ailem de biliyor. Fakat hassas bir mesleğim var ve kendimi etiketlemek istemiyorum. Bu yüzden iş konusunda gizli olmak zorundayım. Feminen bir kadının mutlaka sevgilisi olması bekleniyor. Bir süre sonra göze batıyor. Bu durumu yıllarca nasıl sürdüreceğimi bilemiyorum. Özel hayatımda özgürlük, en yakınlarımdan gelen anlayış gibi değerli şeylere sahipken benim için hiçbir önemi olmayan insanlar yüzünden asla tam olarak özgür olamıyorum. Olamayacağım da. Bu durum sinirlerimi yıpratmaya başladı. Aynı durum nedeniyle bazı arkadaşlarım kendilerine hayali sevgili yaratmak zorunda kaldı. Ne acı, ne yazık.” (Sivil toplum alanında çalışan lezbiyen kadın)

“Kadın erkek fark etmeksizin herkesin birbirini sevebileceğini bunun yanlış olmadığını anlayan buna saygı duyduğu bir dünyada yaşamak, daha ne isteriz.” (Spor alanında çalışan lezbiyen kadın)

“HER CAN İSTEDİĞİ GİBİ YAŞAMALI.” (İnşaat/Mimarlık sektöründe çalışan heteroseksüel erkek)

“Toplumun kanaat önderleri, sanatçıları ve popüler kültürün ünlüleri, LGBTİ+ olduklarını açıklamalılar. Çocuklarının taşıyıcı anneleriyle evlenip normal(!) davranmaları komik ve itici. Bazı trans kadınları konserlerinde çıkartıp şarkı söyleten ve bundan nemalanan büyük sanatçılarımız(!) Hande Kader katledilip yakıldığında, neden homofobi ve nefrete karşı sustular? Toplum aşağıdan yukarı geliştirileceği gibi, yukarıdan aşağı da geliştirilmeli. Sağlık profesyoneli doktorların bile homofobik/transfobik olduğu bir ülkede umut ne zaman yeşerir?” (Sağlık sektöründe çalışan gey erkek)

“Anketi doldururken olabilecek en iyi cevapları verirken çok şanslı birisi olduğumu düşündüm fakat her ne kadar iş yerim konusunda çok rahat olsam da bu ülkede tanık olduğum bildiğim olaylardan ötürü kendimi hiç güvende hissedemiyorum.” (Bilişim sektöründe çalışan gey erkek)

“Herkes yaşama hakkına sahiptir yaşamak demek özgürlüktür lütfen kimse özgürlüğümüzü elimizden almaya cesaret etmesin.” (Kadın kuaförü olarak çalışan gey erkek)

“İşyerimde birebir nefret söylemi duymamakla birlikte bize destek veren hetero cis natranslarda şuna rastladım; bizim ne yaşadığımız konusunda neredeyse ahkâm keser konuşmaları olabiliyor. Bir yerden sonra benim hakkımı nasıl savunacağım konusunda bile bana nutuk atabiliyor yaşadığım dünyayı bilmeden.” (Sağlık sektöründe çalışan biseksüel kadın)

“Kamuda çalışma imkânım vardı ve daha fazla maaş alabileceğimi biliyorum ama ayrımcılıktan duyduğum çekince sebebiyle tercih etmedim. Bir de sorduğunuz cinsiyet sorusunda "Erkek Kadın Trans Erkek Trans Kadın" seçenekleri biraz rahatsız etti. Onun yerine "Cis Kadın/Erkek" belirtmesi yapılsa daha iyi hissederdim.” (Sivil toplum alanında çalışan gey erkek)

“Love is Love” (Kültür/Sanat alanında çalışan biseksüel trans kadın)

“Biz insanız lütfen bunu anlatın tek dileğim bu...” (Pazarlama alanında çalışan lezbiyen kadın)

“İnsanların neyi ne şekilde nasıl sevdiğini kimsenin umurunda olmamalı herkes için yeterince büyük bu dünya insanlar bizden nefret etmek yerine etrafta dönen ve hala önlem alınmayan kadın cinayetlerine çocuk taciz ve tecavüzlerine hatta hayvan tecavüzlerine karşı ses çıkartırsa o zaman Lut kavmi kimmiş daha iyi anlarlar...” (Kimyager olarak çalışan gey erkek)

“Azınlıktayız, çoğunluğa etkimiz yok. Çoğunluğun kararıyla yaşıyoruz, bireysel hakkımız yok.” (Gıda sektöründe çalışan biseksüel erkek)

“Coğrafi farkları gözetmeniz daha iyi olabilir çünkü İstanbul’daki ve Urfa’daki birey aynı sorunları farklı boyutlarda yaşıyor.” (Sivil toplum alanında çalışan biseksüel erkek)

“Ben bir ayrıcalık beklemiyorum. Ne bir sirk hayvanı gibi görülmeyi ne de eşcinselim diye takdir edilmeyi bekliyorum. Sırf bu yüzden bir kabul beklentim yok. Sadece görev ve sorumluluklarıma ne kadar uyuduğum önemli olmalı.” (Eğitim sektöründe çalışan gey erkek)

“TBMM tarafından anayasada LGBTİ+ bireylere yönelik geniş kapsamlı bir düzenleme olması zorunluluk. Öncelikle yasal güvence altına alınmak.  Kamuda LGBTİ+ çalışanlara pozitif ayrımcılığı destekleyecek kadrolar açılması. Pembe tezkere adı altında yapılan zulmün son bulması. Medya, başvuru formları, devlet dairelerinde doldurulan formlarda cinsiyet kimliği seçeneklerinin olması gereken şekilde arttırılması. Öncelikli olarak öğretmenlere eşcinsellik nedir ve eşcinsel öğrencilere nasıl destek verileceğine dair seminerler. Eşcinsel bireylere nefret söyleminde bulunan parti, sendika, dernek, din başkanlıklarının veya sade bir vatandaşın yargılanması için yasal yolun açılması.” (Eğitim sektöründe çalışan gey erkek)

“Yaşadığımız coğrafyanın örf, adet ve yaşam tarzını düşünürsek ne kadar zor sanatçılar olduğumuz ortada. Yetişen nesili özendirmeden bir birey olmasını sağlamalıyız. Cinsel kimlik içten gelen bir duygudur.” (Bankacılık sektöründe çalışan gey erkek)

“Genel itibariyle Türkiye’nin lgbt bireylere karşı tutumu mikro düzeyde şahısların kendi hayatlarına etki ettiği ve dolayısıyla iş hayatına da etki etmesi beklenen bir durum. Eğer üstlerden destek gelirse yani yasal olarak lgbt bireyleri koruyucu yasa düzenlemesi ve ülkede adalet mercilerinin doğru çalışması durumunda rahata erilebilecek bir ortam doğmuş olur ama halk düzeyinde eğitim seviyesi ve insanların modern algıya sahip olması gerekir. Şahsım adına Türkiye’deki genel durum yüzünden ülkemde kariyer planlaması yapmaktan kaçınıyorum, yurtdışı imkânları araştırıyorum. Bulunduğum ortamda açık olmak istiyorum ama bana sorun yaratabilecek kişilerden dolayı endişeleniyorum ve bu yüzden kendimi gizlemek için elimden geleni yapıyor hatta başka lgbt arkadaşlarımdan çalıştığım yeri gizliyorum.” (Çağrı merkezinde çalışan gey erkek)

“Oje tırnak boyasıdır. Cinsiyeti yoktur.” (Reklam sektöründe çalışan gey erkek)

“Aslında benim yaşadığım küçükken cinsel kimliğime bağlı yaşadığım zorbalık sonrası PTSD. Herkes benimle alay ederdi. Kendime ne kadar da güvensem de insan içerisinde sosyal anksiyete yaşamam ve tam olarak kendim olamamam. Etrafımdaki insanlar anlayış gösterse de o riski alamıyorum ve yeniden zorbalıkla karşılaşma korkusu beni tam olarak iş yerinde açık olmamama neden oluyor. Umarım Kaos GL'nin küçük yaştaki LGBTI+'lara yönelik çalışmaları da olur ilerde. Çünkü geçmişe dönük travmaların iş hayatımızda da çok büyük etkisi oluyor.” (Bankacılık/Finans sektöründe çalışan gey erkek)

“Alışın her yerdeyiz!” (Organizasyon sektöründe çalışan gey erkek)

Rapor hakkında

İstihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2019 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.

Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, Dr. Reyda Ergün, Dr. Selma Değirmenci ve Doğancan Erkengel’in hazırladığı raporların editörü ise Kaos GL İnsan Hakları Program Koordinatörü Murat Köylü.

“Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın. 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret