24/11/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Pembe Hayat’ın düzenlediği 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası etkinliklerinin ikinci günü ikinci paneli “LGBTİ+ Hareketinde Trans Görünürlüğü” oldu.

Okulda, sokakta, harekette translar nerede? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’ın öncülüğünde bu yıl 12.’si düzenlenen 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası programının ikinci günü “LGBTİ+ Hareketinde Trans Görünürlüğü” oturumuyla sürüyor. Panelin konuşmacıları Lucis the Destroya, Doğukan Karahan ve Üzüm Derin olurken oturumun moderasyonunu Cihangir Öz üstlendi.

“Üniversitelerin LGBTİ+ topluluklarının trans kapsayıcılığı tartışmalı”

Panelin ilk konuşmacısı Lucis the Destroya oldu. Lucis the Destroya akademilerde trans öğrencilerin az olmasına değinerek başladı. Transların eğitimin ilk yıllarından itibaren yaşadıkları ayrımcı uygulamaları anlatan Lucis the Destroya ODTÜ özelinde yaptığı araştırmasının sonuçlarını aktardı.

okulda-sokakta-harekette-translar-nerede-1

Üniversite topluluklarının trans aktivizmine dair Lucis the Destroya “Kampüslerde birçok LGBTİ+ topluluğu var ancak akademide transların olmaması LGBTİ+ topluluklarda transların da olmadığı anlamına geliyor. Dolayısıyla bu toplulukların ne kadar trans kapsayıcı çalışma ürettiği de tartışılmalı” dedi.

Üniversite topluluklarından örneklerle konuşmasına devam eden Lucis the Destroya medyadaki transfobik dil ve haberlerden bahsederek konuşmasına son verdi.

“Queer’i konuşalım ancak bu durum trans kimliklerimizi de görünmez kılmasın”

Lucis the Destroya’nın ardından sözü alan Üzüm Derin, “Deneyimlerimizden bahsetmek zorundayız, bilgi akışının olmadığı bir yerde bunları konuşmak zorundayız” diyerek konuşmasına başladı.

okulda-sokakta-harekette-translar-nerede-2

Heteroseksizm karşıtlığının tek başına ikili cinsiyeti sorgulamaya yetmediğine dikkat çeken Derin, “Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim politikasını üretmek zorundayız, bunun için deneyimlerimize ihtiyacımız var. Queer’i konuşalım ancak bu durum trans kimliklerimizi de görünmez kılmasın” dedi.

Derin, “Ben işletmeciyim, LGBTİ+ topluluğunu kapsayan bir işletmem var ben kendi yaşam alanımda dahi transfobiye maruz bırakılıyorum. Özellikle cis geylerden. Cis gey ve lezbiyenlerin, transların mücadele alanına dair bir aydınlanma yaşaması lazım“ dedi ve queer-trans feminizm yöntemi ile bu mağduriyetlerin giderilebileceğini ancak feminizmin de trans mücadelesinden öğrenmesi gerektiğini belirtti.

“Bir kuşak trans yaşamaya çalışırken öldü. Bunları cisler yaşamadı. Üniversiteye gidemedi, aileleri reddetti, sokağa düştüler, sevdikleri tarafından öldürüldü. Bu bir gerçeklik, trans kadınlara kendilerine ifade edebilmeleri için hiçbir alan tanınmadı” diyen Derin eşit haklar talebinin önemi ile konuşmasına son verdi.

“Sokakta ve akademideki trans aktivizm arasındaki uçurumu kapatmamız gerekiyor”

Oturumun son konuşmacısı Doğukan Karahan oldu. Karahan, trans aktivizminin akademi ve sokak ayrımına değinerek başladı konuşmasına. “Sokakta ve akademideki trans aktivizm arasındaki uçurumu kapatmamız gerekiyor” diyerek iki alanın ihtiyaç ve sorunlarının farklı olduğunu aktardı.

Transların sokak örgütlenmesinin çok güçlü olduğunu belirten Karahan, derneklerin ya da akdeminin bugünkü koşullarında bu örgütlülüğe dâhil olmasının çok zor olduğunu belirtti. Transların en temel ihtiyaçları için dahi mücadele ettiğine dikkat çeken Karahan bu gerçeklikle örgütlenmemiz gerekiyor dedi.

okulda-sokakta-harekette-translar-nerede-3

Karahan, “Bir tarafımız akademide diğer tarafımız da sokakta yaşamaya çalışırken birbirimize düşman olmak yerine bugüne dek ürettiğimiz politikayı içselleştirebilsek ve bir araya gelebilsek. Akademi aslında sokakta, sokaktaki trans da biliyor cinsiyetin akışkanlığını. Yoldaşlığımızı akademiden birilerinin kalemine teslim etmeyelim lütfen” diyerek sözlerine son verdi.

Katılımcıların soru-cevaplarının ardından biten etkinlik, Yerel Örgütler ile Trans Çalışmaları Protokolünün İmzalanması ile sürecek.

 

 

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam