30/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Akademi Ödüllü yönetmen Danny Boyle (‘Slumdog Millionaire’), 2012 Londra Olimpiyatları açılış töreninin sanat yönetmeni olarak tartışma yarattı.

Olimpiyatlara Lezbiyen Öpücüklü Açılış Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Akademi Ödüllü yönetmen Danny Boyle (“Slumdog Millionaire”), 2012 Londra Olimpiyatları açılış töreninin sanat yönetmeni olarak tartışma yarattı.
 
İngiltere’deki çeşitli muhafazakâr Tory liderleri Boyle’nin “solcu” törenine ateş püskürdü. Törende İngiltere’nin sağlık sisteminden ülkenin çeşitliliğe kucak açmasına kadar çeşitli öğeler yer aldı.
 
Yine de en çok tartışma yaratan bir lezbiyen öpücük oldu. Çünkü tören televizyon aracılığıyla tüm dünyada izlenirken bu ülkelerin arasında eşcinselliğin çeşitli cezalarla yasaklandığı 76 ülke de vardı.
 
Kısacık sahne eşcinsel karşıtlarının sinir krizleri geçirmelerine yetti. Sahne, Boyle’nin İngiltere’deki dijital çağı selamladığı “Frankie and June Say… Thanks Tim” adlı bölümde yer aldı. 1982 ile 2003 yılları arasında İngiltere’nin Channel 4 kanalında en çok izlenen saatlerde yayınlanan “Brookside” adlı dizideki sahne, 1994 yılında İngiltere televizyonlarındaki ilk lezbiyen öpücük olması nedeniyle önem taşıyor.  
 
Tartışmalar bir yana, tarihî bir an yaşandı; zira eşcinselliğin ölüm cezasına çarptırılmayı gerektiren bir suç olarak görüldüğü ülkeler dâhil tüm dünyanın gördüğü ilk lezbiyen öpücüktü. 
 
İran, Suudi Arabistan ve Uganda gibi homofobik ülkelerde korku içinde gizlenen LGBT bireylerin o anda neler hissetmiş olabileceğini bir düşünün.
 

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam