22/02/2018 | Yazar: Kaos GL

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, bir açıklama yayınlayarak “onarım terapist”lerinin; bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahale olduğunu belirtti.

“Onarım terapisi” bilimsel dayanaktan yoksun ve zararlıdır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, bir açıklama yayınlayarak “onarım terapist”lerinin; bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahale olduğunu belirtti.

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, geçtiğimiz günlerde LGBTİ+’lara yönelik düzenlenen “onarım terapileri” hakkında bir açıklama yayınladı. Akademi, açıklamada bu terapi girişiminin çocuk ve ergenlerin davranışsal sağlıklarına yönelik herhangi bir tedavinin parçası olmaması gerektiğinin altını çizdi:

“‘Onarım terapileri’ (veya ‘dönüşüm terapileri’), heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahalelerdir. Bu müdahaleler, cinsel kimliklerin patolojik olduğu yönündeki yanlış önerme ile sağlanmaktadır. Dahası, ‘onarım terapileri’nin, gençlik döneminde ruh sağlığının kötü yönde etkilenmesine yol açtığına dair kanıtlar bulunmaktadır.”

“Belirli bir cinsel yönelimin, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin sağlıksız olduğu varsayımıyla sürdürülen herhangi bir ‘terapötik müdahale’ uygulamasını destekleyen kanıta ulaşamamıştır. Dahası, mevcut bilimsel kanıtlara dayanarak, Akademi böyle ‘onarım terapileri’nin (ya da belirli bir cinsel yönelim ve/veya cinsiyetin tercih edilen bir tedavi hedefi olarak teşvik edilmesi niyeti içeren diğer girişimlerin) bilimsel dayanak ve klinik kullanışlılıktan yoksun olduğun savunmaktadır.”    

“Buna ek olarak, böyle girişimlerin zararlı olduklarına dair kanıtlar mevcuttur. Sonuç olarak, ‘onarım terapileri’ çocuk ve ergenlerin davranışsal sağlıklarına yönelik herhangi bir tedavinin parçası olmamalıdır. Bununla birlikte, bu durum klinisyenin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve/veya cinsiyet ifadesinin serbestçe, önceden belirlenmiş bir sonlanım olmaksızın, gelişimsel olarak uygun bir şekilde araştırılması ve keşfedilmesini kolaylaştırmasını öneren bakım standartlarından uzaklaşmasını gerektirmez.”


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret