10/07/2020 | Yazar: Ali Erol

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” haline gelen Akit’in Haziran ayı nefret seyri…

Onur Ayı ve LGBTİ+ toplumu nefret siyasetinin hedefinde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Haziran ayı listesini hazırladı.

Haziran’ın homofobik hedefi: Onur Haftası…

Akit’in homofobik nefret dili bu sene de, Onur Haftası vesilesiyle LGBTİ+ toplumunu destekleyen mesajlar yayınlayan CHP’li siyasetçi ve parti gençlik kollarını hedefine aldı.

“CHP'li Sezgin Tanrıkulu’ndan LGBT’ye skandal destek” başlıklı haberde, CHP’den Sezgin Tanrıkulu, “Nefret dilinden uzak, sevginin, aşkın konuşulduğu bir hafta olsun” mesajlı Onur Haftası paylaşımı üzerinden “sapkınlığa tam destek” ibaresiyle hedef gösterildi. “Eşcinsel sapkınlık projesi olan LGBTİ” ithamıyla LGBTİ+ toplumu ve hak mücadelesi düşmanlaştırıldı: “Müslüman Türk toplumunun temeline dinamit döşeyen ve cinsiyetsiz bir toplu oluşturma amacı güden LGBTİ'li sapkınlara CHP resmen kucak açtı.”

“Alperen Ocakları’ndan sert açıklama: Kahpeliğe geçit vermedik, vermeyeceğiz” başlıklı haberde, daha önce de aynı suçu işleyen, yargılanan ve cezalandırılan İstanbul Alperen Ocakları’nın Onur Haftası’nda bir kez daha tekrar ettiği homofobik nefret söylemi ile yayımladığı açıklama olduğu gibi aktarıldı ve nefret suçuna ortak olundu.

Kaynağı “Türkiye'de LGBT'li şarkıcının sözü üniversite sınavında soru oldu” başlıklı haberden kopyala-yapıştır olduğu anlaşılan üniversite sınavında Mabel Matiz sorusu haberini, “LGBT aktivistinin şarkı sözü üniversite sınavında soru oldu” başlığı ile veren Akit’in homofobik nefret söylemi ile sıvamaya vakti olmadığı anlaşıyor. Akit bu eksiğini, şarkıcının katıldığı Onur Yürüyüşü’nden bir fotoğrafını sanki “müstehcen” havası vermek için mozaikleyerek kullandığı “haber görseli” ile gideriyor!

“Aile kurumu tehdit altında! Toplumsal cinsiyet eşitliği zırvası ders kitaplarında” başlıklı haberi ile Ortaöğretim Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı hedef alınıyor. Feminist fikirler “tuzak”, toplumsal cinsiyet eşitliği “rezalet” ve “zırva” olarak kodlanıyor. Ayrımcı dil ve cinsiyetçi nefret söylemi ile İstanbul Sözleşmesi hedef gösteriliyor.

“Eşcinsel sapkın Murat Övüç hakkında hapis cezası istemi” başlıklı haberde, “Sosyal medyada yayınladığı sözde 'sempatik' görüntülerle insanların gözünü boyamaya çalışan sapkın” nitelemesiyle hedef gösteren ayrımcı dil ve homofobik nefret söylemi kullanılıyor.  

Hedef gösteren ayrımcı dil ve homofobik nefret söylemi bu kez “Anneannesinin kafasında yumurta kıran müptezel bakın nereden çıktı” haberinde karşımıza çıkıyor. “Büyük tepkiye neden olan şımarığın, LGBTİ eylemlerine katıldığı belirlendi” denilen haberde, hedef gösterilen kişinin gökkuşağı bayrağı ile yürüyüşten bir fotoğrafı kullanılıyor ve sosyal medyada yöneltilen nefret söylemleri yeniden paylaşılıyor.

“LGBTİ'li sapkın Batu Belen Osmanlı mezarlarını çiğneyerek klip çekti” başlıklı haberde, hedef gösteren ayrımcı dil ve homofobik nefret söylemi “sapkın LGBTİ aktivisti” ifadesi ile tekrar ediliyor.

Muhammet Kutlu imzalı “Twitter’a hukukçu tepkisi” başlıklı Akit haberinde, “LGBT, terör seviciler” ara başlığı altında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve homofobik nefret söylemi hedef gösterme, kriminalize etme, düşmanlaştırma olarak tekrar edildi.

Özel sektörün Onur Haftası dayanışması da Akit’in hedefinde…

“Sosyal medyada boykot çağrıları yağıyor! Ünlü marka Decathlon eşcinsel sapkınlığa göz kırptı” başlıklı haberde, LGBTİ+ toplumunun onur ayı vesilesiyle gösterdiği dayanışmadan ötürü spor mağazası Decathlon ve LGBTİ+’ler nefret söylemine maruz bırakıldı: “Lut kavminin artığı eşcinsel sapkınlar”, “küstahlık”, “eşcinsel sapkınlar”

Onur Ayı ile dayanışma açıklamaları yapan uluslararası firmalarla ilgili Harun Sekmen imzalı, “Bizden kazanıyorlar sapkınları besliyorlar” başlıklı haber: “aile yapımızı yerle bir etmek isteyen LGBTİ sapkınlar”, “LGBTİ sapkınlar”, “şeytanın kölesi olmuş sapkınlar”, “eşcinsel sapkınların günah ayinleri”, “eşcinsel ahlaksızlar”, “sözde onur haftası”, “eşcinselliğin doğal ve meşru olduğu yönünde yayın”, “LGBTİ sapkınlar”, “LGBTİ’nin sözde mevzuatı”, “eşcinsel sapkınlar”, “sapkınların propaganda faaliyetleri”

“Eşcinsel sapkınları destekleyen markalar için boykot kampanyası” başlıklı haber: “Sözde “Onur Haftası””, “eşcinsel sapkınlar”, “lobi faaliyetleriyle virüs gibi yayılan eşcinsel sapkınlar”, “‘haddi aşan mel’unlar’”, “sapkınlar”

Oğuzhan Gültekin imzalı, “Sapkınlığın çiçek sepeti” başlıklı haber: “ahlaksızlık”, “LGBT-İ’li sapkınlar”, “sapkınları temsil eden renkler”, “sapkınlığın meşru gösterilmesine tepki”, “İslami değerlere savaş açan sapkın LGBTİ”

“LGBT"nin ürünlerini satan firmalara Sivil Toplum Kuruluşlarından tepki” açıklamalı, “STK'lardan ortak LGBT bildirisi: O firmalara sert tepki” başlıklı haber ile aracılık edilen ayrımcı dile nefret söyleminde “LGBT hareketinin toplumsallaşması ve giderek siyahi bir hüviyete bürünmesi” hedef gösteriliyor: “LGBT toplumun temel yapı taşı olan aileyi ve aileyi oluşturan bireylerin fiziksel yapısını bozup ruhsal açıdan sağlıklı bireylerin yetişmesini engelleyerek, eşcinsel sapkınlık ile aileyi ortadan kaldırmaya çalışmakta…”

Akit, ayrımcı söylem ile nefret siyasetine aracılık ediyor…

Harun Sekmen imzalı, “Haysiyet siyasetten daha üstündür” başlıklı Akit haberinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “eşcinsel evlilik” açıklaması vesile edilerek AKP Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız aracılığı ve “Eşcinsel evlilik için özür dilemeli” ara başlığı altında LGBTİ+ toplumun eşit vatandaşlık hakkı inkâr edildi, “haysiyetsizlik” ithamıyla siyaset dışı gösterildi.

“Bakan Ziya Selçuk'a yeni oyun! Vatandaşların tepkisini çekti” başlıklı haberle, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un resmi tiwitter hesabından çocuklar için gökkuşağı renkli maske paylaşımı Akit’in hedefindeydi: “Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olgunlaşma enstitüleri tarafından çocuklara özel olarak tasarlanan maskelerde dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Çocuklar için üretilen maskelerde LGBT renklerinin yer alması duyarlı vatandaşları isyan ettirdi.”

“Piyasaya sunulan çocuklara yönelik maske çeşitlerinin birinde LGBT renklerinin bulunması sosyal medyada tepki çekti”ğini söyleyen Akit, söz konusu ayrımcı paylaşımlardan bir diziyi haberle aktardı: “Ziya Selçuk'a yeni oyun. LGBT renklerini işleyip bakana paylaştırdılar”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizi sapkınlığa karşı dikkatli olmaya ve tavır almaya davet ediyorum” başlıklı haberinde Akit, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada, “her yıl Haziran ayının son haftasında eşcinsel sapkınların kutladığı sözde 'Onur' haftasına” işaret ettiğini yazdı: “Türkiye, milli ve manevi yapısını hedef alanlarla mücadele edecek güce sahiptir. Buradan tüm milletimi Rabbimizin yasakladığı, milletimizi her türlü sapkınlığa karşı dikkatli olmaya ve tavır almaya davet ediyorum.”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan çağrı yapmıştı: Lut Kavmi'nin torunlarına sosyal medyada tepki yağdı” devam haberinde ise “Sözde onur haftası etkinlikleri kapsamında sapkın yaşam tarzlarını meşrulaştırmaya çalışan Lut Kavmi'nin torunlarına sosyal medyada tepki yağdı” ayrımcı diliyle aracı olduğu sosyal medyadan derlediği homofobik nefret söylemli paylaşımları aktardı.

“Ordu milletvekili Şenel Yediyıldız: Bizim inancımızda böyle sapkın düşüncelere yer yok” başlıklı haber, T.B.M.M Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız’ın “sapkınlıklarla ilgili yaptığı” söylenen, ayrımcı ve nefret siyaseti ile kurulan “açıklama” aktarılıyor: “Bizim inancımızda böyle sapkın düşüncelere yer yok. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu gibi konulara hassasiyet gösteriyor. Toplumumuzu LGBT gibi tehlikelerden koruyamazsak felakete sürükleniriz. Ailemize sahip çıkmak zorundayız.”

“Fatih Erbakan'ın LGBT açıklaması gündem oldu: İktidara gelirsek...” başlıklı haberde, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın, “iktidara gelmeleri durumunda toplumun ahlakını bozan sapkın LGBT derneklerini kapatacakları” ile ayrımcılığa ve LGBTİ+ kurumlarına yönelik nefret suçuna aracılık ediliyor.

Saadet Partisi’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ali Aktaş’ın sosyal medya paylaşımını, “eşcinsel sapkınlara arka çıkan barolara destek” verdiği hedefiyle araçsallaştıran Akit, “Akit'in iyi niyetli uyarısına rağmen eşcinsel savunucusu barolara destek veren Ali Aktaş'a takipçi ayarı” başlıklı haberiyle LGBTİ+ toplumunu ve eşit hak mücadelesini barolar üzerinden karaladı ve düşmanlaştırdı. Öncesinde ise “Söyle Ali Aktaş, Saadet Partililer de bilsin: "Eşcinsellerden yana mısın, Kur'an'dan yana mısın?"” başlıklı ayrımcı haberiyle, eşcinselleri doğrudan nefret suçuna hedef gösterdi.

Faruk Arslan imzalı, “Sapkınları eleştiren muhtara şok ceza!” başlıklı haberden nefret sağnağı: “Sapkınlar”, “eşcinsel sapkınlar”, “Onur Yürüyüşü adlı rezil provokasyon”, “sapkınlığın meşrulaştırılması”, “ahlaksızlık”, “LGBT sapkınlar”, “sapkın eylem”, “ahlaksızlar”…

Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor…

Akit’in manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla kurguladığı cinsiyetçi ve homofobik nefret yayınında sınırları aşan başlıklar Haziran ayında şöyle listelendi: “ABD LGBT'yi parlatıyor! Her taşın altından onlar çıkıyor”, “Trump'tan LGBT kararı! İmzayı attı”.

ABD'nin eski Başkanı Barack Obama döneminde çıkan bir yasa ile doktorların kişileri "cinsel kimliği" nedeniyle tedavi etmeyi reddetmesi yasaklanıyordu, “Trump yönetiminin bu adımıyla, bu yasa geçersiz kılınmış olacak” bilgisi geçilirken, Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, twitter hesabından, haberi, “ABD'de LBGT'lilere sağlanan pozitif ayırımcılık kaldırıldı. Kadın -erkek dışında farklı cinsiyet tanımı yok.” notuyla paylaştı.

“Avrupa ülkesi liderinden beklenmedik LGBTi çıkışı”: “Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, LGBT hareketinin fikirlerinin, 'Komünizm ideolojisinden daha tehlikeli' olduğunu söyledi.”

Akit için fark etmez: Ha “haber” ha “köşe”… 

Haftanın gündemi, karaladıkları “köşe”nin konusu Akit yazarları için fark etmiyor. İlgili ilgisiz, bilgili bilgisiz bulamaçlarıyla "tartışma" diye içine çekecekleri ırkçı, cinsiyetçi, homofobik nefret çukuru hiç değişmez! Akit’in Haziran ayı “köşe”lerindeki seyir de farklı olmadı. “Köşe”leri ayrımcılık ve nefretle dolduran Akit’in manipülasyon muhabbetlerinde Haziran ayı şöyle seyretti…

Akit’den Dilipak’ın yıllardır “düşünsenize 5 kişilik ailede en az bir kişi homoseksüel, lezbiyen, biseksüel, ensest ilişki içinde” diye tekrar ettiği “batıda 5 kişilik aile” tekerlemesi gibi Akit’den Ali Karahasanoğlu da, karaladığı “köşe”nin konusu ne olursa olsun araya mutlaka aynı tekerlemeden bir nakarat atar. “Gezi isyanının 7. yılında seçmen kime ‘defol’ diyor?” başlıklı “Gezi”ye küfür yazısına da, “Toplumu “eşcinsel evliliklere hazırlama”yı görev addeden Ekrem İmamoğlu” ile başlıyor. Akittv’deki “Güzelleştirmede; eşcinsellikten başladılar, Haliç’in pisliğine geldiler” başlıklı yazısında, “eşcinsel evlilik” tartışmaları göndermesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı eleştirme adı altında gene bildik cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarını tekrar ediyor.

Akit “köşe” yazarı Karahasanoğlu, “Avukatlar artık hortumculardan, tecavüzcülerden para kazanamayacak mı?” başlıklı yazısında “çoklu baro” itirazlarını ele alırken gene homofobik nefret söylemi ile LGBTİ+’ları hedef alıyor: “Ne olacak yani, yeni teklif şu veya bu şekilde kanunlaştığında. Sizin avukatlık hakkınız elinizden mi alınacak? Gaylerin, homoseksüellerin avukatlığını yapmak istediğinizde, size engel çıkaran mı olacak? Somut olarak söyleyelim.. Şu an eşcinsellere avukatlık hizmeti vermek için açtığınız birimler, yeni sistemde kapanacak mı sanki?”

“Çoklu baro” itirazları dinmeyince, Akit yazarı bu kez, “Bırakalım kanunu da onlar yapsın, paraları da onlar alsın!” başlıklı “köşe” yazısında homofobik nefret söylemi sınır tanımıyor: “Baroları bile kaldırmalısınız. Barolar kalksa, hayatımızda ne değişir. Ben söyleyeyim: “Hiçbir şey!” Ha şu olur.. İbnelere sahip çıkan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu sayısı azalır.. İbnelere verilen destekler azalır. Hepsi bu..”

Akit yazarı son olarak, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “Savunma Yürüyüşü” engellenen ve ablukaya alınarak Ankara’ya sokulmayan baro başkanları ve avukatları ziyaret etmesini “Meral Abla, kendi tanımı ile “İslam’a saygısızlar”a niye destek veriyor?” başlıklı “köşe” yazısında güya anlamaya çalışırken, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleriyle sündürdükçe sündürüyor: “Destek verdiği baro başkanları, teröristlerle yan yanalar.. Eşcinsellerle yan yanalar.. Gaylerin, eşcinsellerin, homoseksüellerin yanında olduğunuzu gösteriyorsunuz.. Meral Abla, niye İslam’a saygısızlık edenlerin yanında duruyor? Niye, İstanbul Barosu ile, İzmir Barosu ile, Diyarbakır Barosu ile.. Eşcinseller konusunda, Diyanet’in değil, Ankara Barosu’nun yanında duran baro başkanları ile saf tutuyor? Açık açık hatırlatalım.. İzmir Barosu, eşcinseller konusunda, Ali Erbaş’ın değil, Ankara Barosu Başkanı’nın yanında durmadı mı?”

Karantina günlerindeki online derslerde “kızları da gören” erkek üniversite hocalarının izlediklerinden netflix’e, derken oradan tabii ki “eşcinsel ilişkiler”e gelen Akit “köşe” yazarı Karahasanoğlu, “Biri kendisini, diğeri tüm Türkiye’yi batırıyor!” başlıklı yazısında, ha “porno” ha “netflix” diyor: “Bu platform, eşcinsel ilişkileri bile, okul binalarında çevirdikleri filmlerle, bizim çocuklarımıza dayatacak, bizler de “Ben seyretmiyorum ya” diyerek, kendimizi koruduğumuzu sanacağız..”

“Türkiye’deki 7240 hesap, AK Parti Gençlik Kolları ile ilintili” gerekçesiyle Twitter tarafından kapatılmasına “Hani Twitter özgürlük alanı idi?” başlıklı yazısında saydıran Akit yazarı Ali Karahasanoğlu’nun “köşe”sinde gene hep aynı cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratı: “Hani açarsınız Twitter’ı.. Ne kadar eşcinsel varsa.. Ne kadar ibne.. Ne kadar bedenini satan fahişe varsa.. Orda telefon numaralarını yayınlayıp, ahlaksızlığa davetiye çıkarttıklarını görmemiş olsanız..”

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in Haziran ayı listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Sosyal Psikolog Melek Göregenli, “nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıp yargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biri” olarak medyayı değerlendirirken, ekliyor, “nefret söylemi iktidarda olanın ayrıcalığıdır, nefret suçuna teşvik de iktidarda olanın ayrıcalığıdır.”

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret bültenleriyle yayına devam ediyor.

 


Etiketler: medya
nefret