27/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Bir Film, eşcinsellerin madencilerle dayanışmasını anlatan Onur filmini kendi şehrinde seyirciyle buluşturmak isteyenlere çağrı yapıyor.

Onur filmini kendi şehrinizde izlemek ister misiniz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bir Film, eşcinsellerin madencilerle dayanışmasını anlatan Onur filmini kendi şehrinde seyirciyle buluşturmak isteyenlere çağrı yapıyor: “Onur gibi filmlerin daha fazla seyirciye ulaşarak başarıya ulaşması, vizyona girecek queer temalı filmlerin önünü açacaktır.”
 
Thatcher İngilteresi’nde eşcinsellerin greve giden madencilerle dayanışmasını anlatan Pride (Onur) filminin Türkiye’deki gösterim haklarını üstlenen Bir Film’den Derya Yanmış ile bugüne kadar gösterdikleri filmleri, eşcinsel temalı filmleri Türkiye’de seyirciyle buluşturmanın zorluklarını ve 26 Haziran’da vizyona girecek Onur (Pride) filminin onlar için önemini konuştuk.
 
Onur gibi filmlerin daha fazla seyirciye ulaşarak başarıya ulaşmasının vizyona girecek queer temalı filmlerin önünü açacağını vurgulayan Yanmış, “Filmi şehirlerinde görmek isteyen seyirciler ve örgütler bize sinema@birfilm.com  adresinden ulaşırlarsa şehirlerindeki sinemalarla bağlantıya girip toplu gösterimler düzenleyebiliriz” dedi.
 
“Özellikle şu an, 2015 Türkiyesi’nde böyle umut dolu hikayelere ihtiyacımız var, değil mi?” diyerek Onur filmine dair hislerini de paylaşan Yanmış şöyle devam etti:
 
“Türkiye’de bu işi yapmanın pek çok nedenden dolayı zor olduğu hepimizin malumu. Ancak biz sevdiğimiz filmleri piyasadan da talep geldiği sürece seyirciyle buluşturmaya devam edeceğiz.”
 
Derya Yanmış’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
 
Bir Film’i bizlere tanıtabilir misiniz?
 
2002’de kurulan şirketimiz Bir Film o tarihten beri sinema endüstrisinin alım, dağıtım, yapım ve ev sineması kollarında faaliyet gösteriyor. Aralarında Artist, Vicky Cristina Barcelona, Persepolis, Shame, Amour, Still Alice ve Studio Ghibli, Almodovar ve Kim-Ki Duk filmlerinin de olduğu beğenilen ve ödüllü yapımları seyircimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Ayrıca 2010’da Ses ve geçtiğimiz Kasım ayında vizyona giren Karışık Kaset isimli yerli filmlerin de yapımcılığını üstlendik.
 
 
Pride filminin Türkiye’deki gösterim hakları sizde. Film hakkındaki görüşleriniz nedir?
 
Pride (Onur) hem hikayesi, hem de mesajıyla hepimizin çok sevdiği bir film. Sizin de bildiğiniz gibi film daha önce Pembe Hayat Kuirfest, İstanbul Film Festivali ve son olarak geçtiğimiz hafta Gaziantep Nar Film Festivali’nde gösterildi. Tüm gösterimlerinde de seyirci tarafından çok beğenildi, böyle bir beğeniyle karşılanması bizi de çok mutlu etti. “Onur”, dayanışmanın, empatinin ve dostluğun önemine inanan herkesin çok seveceği ve izlemesi gereken bir film. Film 1984’ün Thatcher İngilteresinde eşcinsel aktivistler tarafından kurulan “Lezbiyenler ve Geyler Madencileri Destekliyor” grubunun grevdeki maden işçilerine destek vermesi üzerine harika bir hikayeyi anlatıyor. Özellikle şu an, 2015 Türkiyesi’nde böyle umut dolu hikayelere ihtiyacımız var, değil mi? Ayrıca Cannes’dan Queer Palm ödülüyle döndü, bu yılın başında da Altın Küre’ye aday gösterildi.
 
Eşcinsel ve trans temalı filmlerin Türkiye’de sinemalarda çok gösterilemediğini biliyoruz. Pride filmi de bir tür engellemeyle karşılaşacak mı?
 
Daha önceden C.R.A.Z.Y., Weekend, A Single Man, Room in Rome, The Kids are All Right, Drei, Lilting, The Duke of Burgundy gibi filmler de şirketimiz ithalat ya da dağıtımıyla vizyona girmişti. Ayrıca ev sineması için Gökkuşağı Koleksiyonu da Bir Film dağıtımıyla raflarda yerini aldı. Türkiye’de bu işi yapmanın pek çok nedenden dolayı zor olduğu hepimizin malumu. Ancak biz sevdiğimiz filmleri piyasadan da talep geldiği sürece seyirciyle buluşturmaya devam edeceğiz.
 
Sizin vasıtanızla film nerelere ve kimlere ulaşacak?
 
Onur, Onur Haftası’nda, 26 Haziran’da Başka Sinema kapsamında vizyona girecek. İlk etapta İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir gibi büyük şehirlerin seçili sinemalarında olacak; ancak filmi şehrinde vizyonda görmek isteyen herkese ulaşmak istiyoruz.
 
Filmi şehrimde göstermek istiyorum diyenler ne yapmalı? Süreç nasıl işleyecek?
 
Filmi şehirlerinde görmek isteyen seyirciler ve örgütler bize sinema@birfilm.com  adresinden ulaşırlarsa şehirlerindeki sinemalarla bağlantıya girip toplu gösterimler düzenleyebiliriz. Bizce Onur gibi filmlerin vizyona girmesi ve belli sayıda seyirciye ulaşması, herhangi bir filmin öncelikli amacı olan “mümkün olan en çok seyirci tarafından seyredilmenin” yanında sinema işletmecilerine böyle filmlerin de ticari bir anlamının, seyirci potansiyelinin olabileceğini göstermesi ve böylece gelecekte vizyona girecek queer temalı filmlerin önünü açması açısından çok önemli. 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam