24/02/2011 | Yazar: Murat Köylü

Bu yıl 19.’su yapılacak “2011 Onur Haftası” için gönüllü çalışma grubu toplantıları her Pazartesi saat 19.00′da Lambdaistanbul K&uum

Onur Haftası Hazırlıkları Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu yıl 19.’su yapılacak “2011 Onur Haftası” için gönüllü çalışma grubu toplantıları her Pazartesi saat 19.00′da Lambdaistanbul Kültür Merkezi’nde. İlgilenen herkes çalışma ve etkinliklere katılabiliyor.

Onur Haftası nedir?
Her yıl Haziran ayının sonlarında kutlanan Onur Haftası, ABD’de meydana gelmiş Stonewall Ayaklanmasının yıl dönümünde dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştiriliyor. 1969 yılında Stonewall Inn adlı barda baskıya, şiddete dayanamayan eşcinsel, biseksüel ve trans insanlar ayaklanarak, kendileri üzerinde süreğen bir baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün boyunca sokaklarda çatışmış, eylemler yapmıştı. Küresel LGBT ve insan hakları mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan bu gün dünyanın her yerinde Onur Haftası kapsamında kutlanıyor. Burada kastedilen onur, kişinin kendi oluşunun onurudur; insan onurudur. İnsanın kendi varoluşundan utanmayışının yansımasıdır.

Türkiye'de Onur Haftası 1993'te ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı altında kutlanmak istenmiş, ancak İstanbul Valiliğinin izin vermemesi ve yurtdışı konukları sınırdışı etmesi sonucu o yıl gerçekleşememişti. Bu olayların sonucunda Lambdaistanbul’un temelleri atılmıştı.

Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerin, panellerin, gösterimlerin, tiyatroların, konserlerin ve partilerin gerçekleştiği bu haftaya Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından her tür cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden insanlar, gruplar katılıyor. Birçok insan haklarına ve onuruna duyarlı araştırmacı, yazar, politikacı, sanatçı da haftaya destek veriyor.

Onur Yürüyüşü
2005 yılından beri düzenli bir şekilde yapılmaya başlanan yürüyüşe her sene daha çok kişi katılıyor. Yürüyüş, Onur Haftası'nın Pazar’a denk gelen son günü gerçekleşiyor. Genelde Taksim Meydanı’ndan, Galatasaray'a doğru yürünüyor. Yürüyüşün gerçekleşebilmesi için her sene İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile yoğun tartışmaların yaşandığı biliniyor. 2010 yılındaki yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katılmıştı ve İstanbul’un en renkli, eğlenceli, heyecanlı toplumsal etkinliklerinden birisi olmuştu.

Hormonlu Domates Ödülleri
2005 yılından bu yana verilmekte olan bu ödüller, Erman Toroğlu’nun "hormonlu tavuk yemeyin, eşcinsel olursunuz" açıklaması ile isimlendirildi. İlk ödülü de Toroğlu almıştı. Amaç; medya, siyasetçi, kurum, kuruluş ya da bireylerin yaptığı homofobik, transfobik ve ayrımcı tutumlara dikkat çekmek; biraz da dalga geçmek tabii ki. 2010 yılının “ana” ödülü, Yaşam Boyu Hormonlu Domates, Bakan Aliye Kavaf’a verilmişti. 2010 yılında ödül alan diğer kişilerin listesi http://www.lambdaistanbul.org/s/etkinlik/hormonlu-domatesi-kazananlar-belli-oldu/ adresinde yer alıyor. Ödüllleri bu sene kimlerin alacağı şimdiden merak ile bekleniyor. 

Etiketler: yaşam
nefret