27/06/2019 | Yazar: Kaos GL

​İstihdamda LGBTİ+’ların durumu ve Kaos GL ile Kadir Has’ın istihdam araştırmaları İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’ndaydı.

Onur Haftası: İstihdamda LGBTİ+’ların durumu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstihdamda LGBTİ+’ların durumu ve Kaos GL ile Kadir Has’ın istihdam araştırmaları İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’ndaydı.

Bu sene “Ekonomi Ne Ayol” temasıyla düzenlenen 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda istihdamda ve iş hukukunda LGBTİ+’ların durumu tartışıldı.

Dün (26 Haziran) Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen panelde Kadir Has Üniversitesi’nden Dr. Reyda Ergün, Selma Değirmenci ve Doğancan Erkengel ile Av. Türker Vatansever konuştu.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın moderasyonu üstlendiği panelde ilk olarak Reyda Ergün, çalışma hayatı ve LGBTİ+’lara ayrımcılıktan bahsetti. İstihdamın hayatın tam merkezinde yer aldığını ancak istihdama dair araştırmaların yeterli olmadığını söyleyen Ergün, Kaos GL ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin istihdam araştırmalarının öneminden bahsetti.

Ardından Selma Değirmenci ve Doğancan Erkengel, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” araştırmalarının 2018 sonuçlarını paylaştı.

2018’de özel sektör çalışanı LGBTİ’lerin durumu

İlk kez 2015 yılında yapılan “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” araştırması özel sektörde ayrımcılığı ortaya koyuyor.

Çalışmanın 2018 sonuçlarına göre katılan 198 kişiden 32’si, işe alım sürecinde “tamamen açık olduğunu”, 19’u “kısmen açık olduğunu”, 46’sı “açıklama gereği duymadığını”, 9’u “zaten belli olmadığını”, 89’u “tamamen gizlediğini”, 3’ü ise “isteği dışında öğrenildiğini” belirtti.

“Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2018 Yılı Araştırması” raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

2018’de kamu çalışanı LGBTİ’lerin durumu

“Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” çalışmasının 2018 raporuna göre ise işyerinde tamamen açık olduğunu beyan edenlerin oranı %7.

Bizzat maruz kalınan cinsiyet kimliği ve/veya cinsel yönelime dayalı ayrımcılık deneyimlerine ilişkin soruya verilen cevaplardan, katılımcıların sadece %22’sinin ayrımcılığa maruz kalmadığını beyan ettiği, %14’ünün ayrımcılık mağduru olduğunu ifade ettiği, toplamda %64’ünün ise ayrımcılığa maruz kalmamasını cinsiyet kimliği ve/veya cinsel yönelimini gizlemesine (%44) veya “cinsiyet kimliği ve/veya cinsel yöneliminin belli olmamasına” (%20) bağladığı anlaşılıyor.

“Kamu Sektörü Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu 2018 Yılı Raporu”nun tamamını okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Son konuşmacı Av. Türker Vatansever ise yasalar, içtihatlar ve yargı kararları ışığında istihdamda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı anlattı. Yargı sürecinde araştırma ve rapor verilerinin önemine değinen Vatansever; mobbing gibi durumlarda dava sürecinin nasıl ilerlediğini de aktardı.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret