23/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Ruh sağlığı çalışan ve öğrencileri LGBTİ Onur Haftası’nda tabu oynadı: ‘Her türlü?’, ‘Biseksüel’; ‘Gey’in Türkçesi’, ‘İbne?’. Oyunun ardından LGBTİ’lere yönelik mitler tartışıldı.

Ruh sağlığı çalışan ve öğrencileri LGBTİ Onur Haftası’nda tabu oynadı: “Her türlü?”, “Biseksüel”; “Gey’in Türkçesi”, “İbne?”. Oyunun ardından LGBTİ’lere yönelik mitler tartışıldı.
 
23. LGBTİ Onur Haftası “Normal?” temasıyla başladı. Çok sayıda atölye, panel ve etkinliğe ev sahipliği yapacak hafta kapsamında ruh sağlığı ve öğrencileri “önyargılarıyla yüzleşti”.
 
Lambdaistanbul Ruh Sağlığı Komisyonu, bugün (23 Haziran) Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlediği etkinlikle “normal” ve “anormal” kavramlarını tartışmaya açtı. LGBTİ’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele ederken kendi önyargılarından başlamanın önemli olduğunu düşünen ruh sağlığı çalışanları, öğrencileri ve atölye katılımcıları, kendi hazırladıkları tabu oyunuyla homofobi ve transfobiyi masaya yatırdı.
 
Lambdaistanbul Ruh Sağlığı Komisyonu ve Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği’nden (TODAP) Psikolog Özge Güdül, komisyon olarak çalışmalarını aktardı. Eleştirel psikoloji okumaları yaptıklarını belirten Güdül, “Ruh sağlığı öğrencilerinin LGBTİ kimliklere aşina olmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
 
İbneler, dönmelere karşı tabu oynadı
 
Tabu oyunu için katılımcılar “İbneler” ve “Dönmeler” diye iki gruba ayrıldı. İki grup da tabu kartlarında yazan kavramları anlatmaya çalıştı. “Transfeminizm”,  gibi kavramları anlatmaya çalışırken zorlanan grup üyelerine Güdül, “Politik doğruculuğu bırak bakalım. Bu yüzden oynuyoruz” diye müdahale etti.
 
Grupların kıyasıya mücadelesiyle geçen oyunda en zor bilinen kelimenin “eşcinsel” olması dikkat çekti. Heyecanın dorukta olduğu yarışmada grupları bir ara “Ünlüler” ve “Gönüllüler” diye ayırmak gündeme gelse de telif haklarından ötürü hemen vazgeçildi.
 
“Her türlü?”, “Biseksüeeeel”
 
Tabu oyunundaki bazı kavramları katılımcılar şöyle anlattı:
 
Anlatıcı: Bitkiler alemi var bir de ne alemi?
Katılımcılar: Ayııııı
 
Anlatıcı: Hornet’te ne buluruz?
Katılımcı: Koli.
 
Anlatıcı: Kolileri neyim vardır da fark ederim?
Katılımcı: Radar
 
Anlatıcı: Gey’in Türkçe versiyonu?
Katılımcı: İbne
A: Ya o kadar da şey olmayın. Başka bir şey?
K: E ibne?
A: Yok ya diğeri işte
K: Eşcinsel?
 
Anlatıcı: Ramazan’ın sonunda ne kutlarız?
Katılımcı: Onur Haftası?
A: Bayram, bayram!
 
Anlatıcı: Her türlü?
Katılımcı: Biseksüel.
 
Anlatıcı: Trans nedir?
Katılımcı: Candır
 
Anlatıcı: Kadınlar ne kullanır?
Katılımcı: Dildo
 
Anlatıcı: LGBT aleminde çok fazla olur?
Katılımcılar: Madilik
 
“Onarım terapileri etik dışıdır ve bilimsel değildir”
 
Tabu oyununun ardından ise “LGBTİ’lere yönelik mitler” tartışıldı. Lambdaistanbul Ruh Sağlığı Komisyonu’ndan Berfu Delal Tüm sunum yaptı. Eşcinselliğin hastalık, suç ve günah olduğu önyargılarını aktaran Tüm, “Eşcinsellik bir cinsel yönelimdir. Kişiler cinsel yönelimlerini değil kimle birlikte olacaklarını ve bunu kimlere açıklayacaklarını tercih ederler. Haliyle elektroşok gibi yöntemlerle onarım terapileri etik dışıdır ve eşcinselliğin hastalık olduğu yanlış bilgisine dayanır” dedi.
 
Tüm, konuşmasının devamında “Eşcinsellik artıyor”, “Biseksüeller kararsız ve doyumsuzdur”, “Biseksüellikten eşcinselliğe; oradan da translığa atlarsın”, “Feminen erkekler gey, maskülen kadınlar lezbiyendir” gibi yanlış yaklaşımları ve mitleri eleştirdi.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret