19/05/2017 | Yazar: Yunus Emre Demir

Eren Keskin: ‘İnsanları öldürmekle tehdit edenler neden tutuksuz yargılanıyor?’

Onur Yürüyüşü davası 5 Ekim’e ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eren Keskin: “İnsanları öldürmekle tehdit edenler neden tutuksuz yargılanıyor?”

2016 LGBTİ+ ve Trans Onur Yürüyüşü'ne izin vermeyecekleri tehdidinde bulunan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican hakkında İstanbul Onur Haftası üyelerinin yaptığı suç duyurusu üzerine açılan davanın ilk duruşması dün Kartal Adliyesinde görüldü.

Alperen Ocakları Başkanı Kürşat Mican, 2016 Onur Yürüyüşünden önce yaptığı basın toplantısında, LGBTİ’leri yürütmeyeceklerini söylemiş ve “Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” cümlesini kurmuştu. 18 Mayıs günü görülen duruşmada Kürşat Mican bu açıklamasından dolayı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan yargılandı

LGBTİ aktivistleri salona alınmadı

Onur Haftalarına sahip çıkmak için adliyeye gelen LGBTİ aktivistleri davayı izlemek için mahkeme salonuna girmek istedi ancak salona alınmadı. LGBTİ aktivistlerinin salona alınmadığı duruşmada Alperen Ocakları’ndan geldiği bilinen dört kişi ise polis korumasında salona girebildi.

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan yargılanan Kürşat Mican ve avukatı mahkemeye gelmedi.

Dava kişisel değil!

Şikâyetçilerin ve avukatların beyanları dinlenerek başlanan davada, davacı avukatlar LGBTİ aktivistlerinin salona alınması talebini yinelediler ancak bu talepler mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Şikâyetçiler savunmalarında bu davanın kişisel bir dava olmadığını belirttiler, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği ve Trans Onur Haftası’ndan Kıvılcım Arat, bu yürüyüşe katılan, katılmak isteyen herkesin ve tüm LGBTİ aktivistlerin bu olaydan zarar gördüğünü ve davanın tarafı olduğunu hatırlattı.

Tutukluluk talebine ret!

Davacı avukatlarından Eren Keskin duruşma sırasında “Cumhurbaşkanına hakaretten insanlar tutuklanabilirken insanları öldürmekle, yaralamakla tehdit edenler tutuksuz yargılanıyor. Bu AİHM kararlarına ve diğer birçok yasaya aykırıdır” dedi ve sanık Kürşat Mican’ın şiddet çağrısı yaptığı gerekçesiyle tutuklu yargılanmasını talep etti.

Eren Keskin’in yaptığı tutuklama talebi hâkim tarafından reddedilirken, davaya gelmeyen ve vekil göndermeyen Kürşat Mican hakkında 5 Ekim 2017’deki duruşmaya zorla getirme kararı çıkarıldı.

Alperen Ocakları’ndan gelen temsilcilerin kadın avukatları sık sık gözle taciz ettikleri söylendi.

Alışın davacıyız!

Dava sonrası Kartal Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, Trans Onur Haftası, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, KADAV, LGBTİ+ Kolektifi, Halkevci Kadınlar, SKM ve bağımsız aktivistler basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sanığın tutuksuz yargılanmasına tepki gösterilirken, saldırının ve tehdidin örgütlü olduğu ve tüm LGBTİ+ toplumunu hedef aldığı belirtildi.

Onur Yürüyüşlerine dair yapılan yasakların hukuksuzluğuna da değinen aktivistler “Alışın buradayız, alışın davacıyız” “Susma haykır eşcinseller vardır” “Travestiyiz buradayız alışın gitmiyoruz” sloganlarını attıktan sonra 5 Ekim günü görülecek davada da burada olacaklarını belirterek alandan ayrıldı. 

İlgili haberler:

Siyasi parti ve kurumlardan Orlando ve Onur Yürüyüşü açıklamaları

CHP’li Selina Doğan’dan Alperen Ocakları hakkında suç duyurusu

İHD ve İstanbul LGBTİ’den Onur Yürüyüşleri’ne tehditlere suç duyurusu

LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne Alperenler ve Müslüman Anadolu Gençlik’ten tehdit

Alperenler: “Biz Taksim’de sopalarla kovalayalım demedik"

Alışın davacıyız!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam