25/11/2015 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul Valiliği; Onur Yürüyüşü’ne saldıran, çok sayıda kişiyi yaralayan, gazetecileri gözaltına alan polise soruşturma açılmasına izin vermedi.

İstanbul Valiliği; Onur Yürüyüşü’ne saldıran, çok sayıda kişiyi yaralayan, gazetecileri gözaltına alan polise soruşturma açılmasına izin vermedi.

LGBTİ örgütlerinin 2015 Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısının ardından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü görevlilerinin yargılanmasına ilişkin suç duyurusu sonuçlandı. İstanbul Valiliği, yürüyüşe saldıran polislerin soruşturulmasına izin vermedi.

Valilik, Onur Yürüyüşü’nün ‘yasaklı’ olduğunu söyleyerek tüm gün süren polis saldırısının ‘yasal sınırlar içerisinde’ olduğunu savundu. LGBTİ örgütlerinin sunduğu delillere ve basında yer alan görüntülere rağmen, ‘polislerin görevlerini kötüye kullandıklarına dair herhangi bir bilgi, belge ve görüntü kaydı’ olmadığını öne sürdü.

LGBTİ örgütleri suç duyurusunda bulunmuştu

LGBTİ örgütleri Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısına ilişkin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve kanunlara aykırı emri uygulayan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaos GL, Lambdaistanbul, SPoD LGBTİ ve Kırmızı Şemsiye; sorumluların kasten yaralama, işkence, eziyet, kötü muamele, cebir, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması, görevi kötüye kullanma, kanuna aykırı emir vermek ve yerine getirmek, ifade özgürlüğünün kullanımını engelleme, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının kullanımını engelleme ve hürriyeti tehdit suçlarından yargılanmasını istemişti.

Onur Yürüyüşü’nde ne olmuştu?

Polis İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Eylemciler gözaltına alındı, gazeteciler tartaklandı. KaosGL.org editörü Yıldız Tar ve Bianet Kadın ve LGBTİ haberleri editörü Çiçek Tahaoğlu da gözaltına alınan ve darp edilen gazeteciler arasındaydı.

HDP ve CHP’li vekiller polise el ele direndi. Tüm gün devam eden polis saldırısına rağmen gökkuşağı bayrağı Beyoğlu’nun tüm sokaklarında dalgalandı. İstanbul Valiliği, polis saldırana kadar herhangi bir sorunun yaşanmadığı Onur Yürüyüşü’ne “provokasyon” ihtimalinden ötürü polisin “müdahale ettiğini” söyledi.

İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün ardından Valilik açıklamasında “yaralı olmadığını” iddia ederken, çok sayıda kişinin polis şiddetine maruz kalarak yaralandığı açığa çıktı. O isimlerden biri de Sinan Önder Duman’dı. Duman, polisin hedef gözeterek attığı plastik mermiyle sağ gözünden yaralandı.

Valilik Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısında yaralı olmadığını iddia ederken, LGBTİ aktivistleri Tophane’de de sivil giyimli kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Bir kişinin burnu, başka birinin ise kalça kemiği kırıldı.

İlgili haberler:

Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve LGBTİ direnişi!

Onur Yürüyüşü’nde saat saat ne oldu?

Şener Yılmaz Aslan’ın objektifinden Onur Yürüyüşü

Vali yaralı yok dedi, Sinan tek gözünü kaybedebilir!

“Türkiye Hükümeti LGBTİ’leri hem yaraladı hem aşağıladı”

“LGBT’ler de mi darbe yapacaktı?”


Etiketler: yaşam
İstihdam