02/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Dayanışma 1 Aralık Dünya AIDS Günü için açıklama yayınladı.

“Önyargıları değil, dayanışmayı destekle!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV hakkında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması için çalışan ve HIV ile yaşayan kişilere akran danışmanlığı veren bir örgütlenme Pozitif Dayanışma 1 Aralık Dünya AIDS Günü için açıklama yayınladı.

“Farkında Ol! Önyargıları Değil, Dayanışmayı Destekle!” diyen Pozitif Dayanışma, “HIV ile yaşamak sürekli bir hastalık hali değildir, HIV ile yaşayanlar da hasta değildir!” diyor.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Bundan tam 31 yıl önce 1 Aralık, Dünya çapında HIV/AIDS Farkındalık Günü ilan edildi. Birçoğumuz için çok anlamlı bu günde Pozitif Dayanışma olarak; HIV/AIDS hakkında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması, önyargı ve ayrımcılıkların sonlandırılması ve HIV pozitif insanlarla dayanışmak gibi ilkelerle mücadele etmeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz! Gücümüzü yanımızda yer alan ve yalnız olmadığımızı gösteren herkesin desteğinden ve dayanışmasından alıyoruz.

Hasta ya da hastalık sahibi değiliz!

“HIV, kişileri doğrudan hasta etmez, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile fırsatçı başka enfeksiyonlar için vücudu korumasız bırakır. Günümüzde gelişen tedaviler sayesinde eğer HIV ile yaşayan bireyler düzenli ilaç kullanıyorsa HIV’den dolayı gelişecek fırsatçı enfeksiyonlar nedeniyle hasta olmazlar, hayatlarına olağan akışlarında devam eder ve herkes gibi yaşarlar. Dolayısıyla HIV ile yaşamak sürekli bir hastalık hali değildir, HIV ile yaşayanlar da hasta değildir!

“HIV’in tanımlanmasından bu yana geçen onlarca sene içerisinde tanı ve tedavi yöntemlerinde çok önemli gelişmeler yaşandı. Ancak güncel araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde HIV ile yaşayan kişilerin tahminen %49’u HIV ile yaşadığını bilmiyor. Dolayısıyla da Antiretroviral (ART) tedaviye erişimleri yok. Çok sayıda bilimsel araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, düzenli ART tedavisiyle kanındaki virüs sayısı belirlenemeyen seviyeye gelen kişiler korunmasız cinsel ilişkiye girse bile HIV aktarımı söz konusu olmuyor. Yani ART tedavisi herkesin sağlığını koruyor!

Bilimsel gerçeklere rağmen en büyük engeller: Önyargılar ve ayrımcılık!

“Türkiye’de HIV tanısı almak ve tedaviye erişmek zor gibi görünmese de toplumsal önyargılar, damgalanma, ayrımcılığa maruz kalma endişesi gibi nedenlerle kişiler düzenli test yaptırmaktan kaçınmaktadır. Yasalar gereği sağlık sigortası sahibi herkesin, eşit olarak sağlık imkânlarından yararlanması gerekirken uygulamada ciddi sıkıntılar yaşanabilmektedir.

“Devlet hastanelerinde ya da özel kliniklerde test için ısrarla kimlik bilgilerinin istenmesi, sağlık çalışanlarının HIV hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmamaları, ayrımcı tutum ve davranışlar sergilemeleri kişilerin düzenli test yaptırmalarının önünde ciddi engeller teşkil etmektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından HIV alanında çalışan sivil toplum örgütleri de sürece dâhil edilerek tüm sağlık çalışanlarına, doğru ve güncel bilgilerle, damgalama ve ayrımcılığın önlenmesi amacıyla eğitimler düzenlenmelidir.

“Ayrıca daha kolay erişilebilir olan Anonim HIV Test ve Danışmanlık Merkezleri sayılarının ülke genelinde arttırılması gerekmektedir. Günümüzde, belli şehirlerde yer alan sadece beş merkez bulunmaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın belediyeler ile daha fazla ortak çalışma alanı yaratmasına ve teşvik edici desteklerde bulunmasına ivedilikle ihtiyaç vardır.

Sağlık hakkı ihlal ediliyor!

“Genel sağlık sigortasına(GSS) sahip olmasına rağmen ülkemizde ikamet eden yabancıların, HIV pozitif tanısını sigorta tarihinden önce alması gerekçe gösterilerek ART ilaçlarına erişimi kısıtlanmaktadır. Bu durum evrensel bir hak olan ve herkes için geçerli olması gereken sağlık hakkının bir ihlalidir! ART tedavisi kesintisiz bir süreçtir. Tedaviye ara verilmesi ya da tedavinin bırakılması durumunda kandaki viral yük hızla artarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kişilerin fırsatçı enfeksiyonlar sebebiyle ciddi sağlık problemleri yaşamalarına neden olmaktadır. Ayrıca HIV’in aktarımının önlenmesi için kişilerin belirlenemeyen seviyeye gelmesi çok önemlidir. Fakat belirlenemeyen seviye için ara vermeden düzenli ART ilaçlarının kullanımı birinci önceliktir. Tüm bu nedenlerle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan bu düzenleme Sağlık Bakanlığı’nın müdahalesi ile bir an önce iptal edilmeli ve ülkemizde yaşayan herkesin, sağlık hakkından eşit olarak yaralanmasına imkân sağlanmalıdır.”

HIV & AIDS Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?

-         Bilim insanlarına göre HIV ilk olarak 1930’larda Batı Afrika’da şempanzelerde görüldü.

-         Dünyada AIDS ilk kez 1982’de tanımlandı. Türkiye’de ilk vaka 1985 yılında raporlandı.

-         HIV&AIDS tedavisine ulaşımın güçlüğü ve pahalılığı kitlesel olarak ilk kez 1987 yılında ACT-UP tarafından dile getirildi.

-         1988 yılında 1 Aralık, Dünya HIV & AIDS Farkındalık Günü ilan edildi.

-         2006 yılında geliştirilen yeni ilaçlarla günde tek tablet uygulamasına geçildi.

-         Türkiye’de bu alanda çalışma yürüten ilk dernek 2005 yılında kuruldu.

-         2014 yılında UNAIDS, 90-90-90 hedefini açıkladı. 2020 yılına kadar dünya genelinde HIV tanısı alan kişilerin %90’ına ulaşmayı, %90’ının tıbbi tedaviye erişmesini ve %90’ında virüs aktarımının olmamasını hedefledi. Fakat maalesef henüz bu rakamlara ulaşılmış değil.

-         Ankara’da bir ilk! HIV & AIDS alanında çalışma yürüten Pozitif Dayanışma kuruldu.

-         Belirlenemeyen=Bulaşmayan! 6 ay düzenli ilaç kullanımı ile kişinin viral yükü belirlenemeyen seviyede kaldığında HIV bulaşmıyor.

-         Erken tanı, HIV tedavisinde kişilere avantaj sağlayabilir. Lütfen düzenli aralıklarla test yaptırın!

-         HIV; sarılmakla, öpüşmekle, aynı bardağı kullanmakla yani sosyal hayatın içerisindeki paylaşımlarla bulaşmaz.

-         Kondom Şart! Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yeni tanı alanların %84’ü erkek. Bulaşma kategorisinde ise %47 ile cinsel yolla bulaşma ilk sırada yer alıyor.

Pozitif Dayanışma ile iletişime geçmek isterseniz, pozitifdayanisma@gmail.com  adresine e-posta atabilir ya da sosyal medyada @pozitifdayanisma ‘yı takibe alabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
İstihdam