14/10/2010 | Yazar: KAOS GL

İtalya maçının yarıda kalmasına neden olan Sırp taraftarlarının AB karşıtı aşırı milliyetçi bir grup olduğu ortaya çıktı.

Organize İşler Bunlar... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İtalya maçının yarıda kalmasına neden olan Sırp taraftarlarının AB karşıtı aşırı milliyetçi bir grup olduğu ortaya çıktı. Olayları çıkaranlar geçen pazar da eşcinsellerin yürüyüşünde polisle çatışmış.
Euro 2012 Elemeleri C Grubu’nda İtalya ve Sırbistan arasında oynanan karşılaşma çıkan olaylar nedeniyle henüz 7. dakikada tatil olurken, aralarında polislerin de olduğu birçok kişi yaralandı. Olayların Belgrad’da planlandığı ve ülkedeki Avrupa Birliği karşıtları tarafından desteklendiği tezi üzerinde duruluyor.

Öncelikle Cenova’daki olayları hatırlayalım... Luigi Ferrari Stadı’ndaki karşılaşma öncesi, bazı Sırp taraftarlar kendi milli takımlarını taşıyan otobüse saldırdı. Sezon başında Kızıl Yıldız’dan Partizan’a transfer olması nedeniyle kırmızı-beyazlı taraftarların büyük nefretini kazanan Vladimir Stojkoviç saldırıda baş hedef oldu. Can güvenliğinden endişe eden Stojkoviç karşılaşma öncesi İtalya Milli Takımı’nın soyunma odasına sığınırken, stada geldiklerinde kendi soyunma odalarında korku içindeki Sırp kaleciyi bulan İtalya Teknik Direktörü Cesare Prandelli, “İlk başta ne olduğunu anlayamadık, sonra çevirmen durumu bize açıkladı. O zaman maçın riskte olduğunu anladık. Sırp oyuncuların tamamı taraftarlarının maçı durdurmak için organize olduğunu biliyordu” dedi. Stojkoviç’in  yerine maça ilk 11’de başlayan Zeljko Brkiç de sahaya çıktığında meşaleli saldırısına maruz kaldı. 

Finanse ediliyorlarmış
Maç yaklaşık 40 dakika geç başladı ancak meşaleler sahaya yağmaya devam edince İskoç hakem Craig Thomson karşılaşmayı tatil etti. Ancak olaylar durmak bilmedi. Sırp taraftarlar stat dışında polisle çatışırken aralarında polislerin de bulunduğu 25 kişi yaralandı. Yaralıların ikisinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken polis 1’i İtalyan 17 kişiyi tutukladı. Olayların çıkma nedeni olarak Sırp taraftarların geçen hafta iç sahada alınan 3-1’lik Estonya yenilgisine tepkisi gösterildi ancak Sırbistan Adalet Bakanlığı Sekreteri Slobodan Homen’e göre yaşananlar, basit bir taraftar tepkisinden çok fazla. “Bazı insanlar Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne girmeye hazır olmadığını göstermeye çalışıyor” diyen Homen, geçen pazar Sırbistan’da eşcinsel yürüyüşüne tepki için polisle çatışan toplulukla Cenova’da olay çıkaranların aynı olduğunu ve iki grubun bilinmeyen bir kaynaktan finansal olarak desteklendiğini söyledi. Muhalefet partilerinin bu olayın arkasında olmadığını ancak yine de durumu kullandığını belirten Homen, aşırı milliyetçi grupları hedef gösterdi.

İtalyan ‘Hayvanlar’ dedi 
Olaylar İtalyan medyasında geniş yer buldu. La Gazzetta dello Sport ön sayfasında “Hayvanlar” başlığını atarken, olaylara karışan bir Sırp taraftarın fotoğrafına yer verdi. La Repubblica gazetesi ise haberinde, “Herkes kaybetti” başlığını kullandı. 

Miloseviç’ten özeleştiri
Sırbistan Milli Takımı’nın eski oyuncularından Savo Miloşeviç, maçın yarıda kalmasına yol açan Sırp taraftarların, Sırbistan hükümetinin 20 yıllık ihmalinin ürünü olduğunu ifade etti. B92 televizyonuna konuşan Miloşeviç, “Bu, Sırbistan futbol tarihinin en karanlık günlerinden biridir. Bu olayların sonucunda Euro 2012 elemeleri bizim için büyük ihtimalle bitmiştir. Sırbistan hükümeti, sporla ilgili sorunlarla 20 yıldır ilgilenmiyordu. Sırbistan, holiganizmi görmezden gelmenin, holiganizmle kararlı bir şekilde mücadele etmemenin ağır bedelini ödüyor” diye konuştu.

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam