10/01/2011 | Yazar: KAOS GL

Kanuni Sultan Süleyman dönemi üzerine kurulan televizyon dizisi "Muhteşem Yüzyıl", TRT, Anadolu Ajansı ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan

Kanuni Sultan Süleyman dönemi üzerine kurulan televizyon dizisi "Muhteşem Yüzyıl", TRT, Anadolu Ajansı ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) sorumlu başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın ardından milliyetçi ve İslamcı partilerin de hedefi oldu.
Saadet Partisi ve Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup mehteran eşliğinde Show TV'ye yürüdü.Göstericiler bilboard ve reklam panolarınındaki dizi afişlerini yırttı; tekbir getirerek "Hükümet uyuma tarihine sahip çık","Osmanlı’ya uzanan eller kırılsın" sloganları attı.
 
Grup ayrıca "RTÜK uyuma, rezalete son ver","Davamız kuru bir cihangirlik davası değildir, davamız bilakis İslam davasıdır", "Bizansın çocukları, Osmanlı’dan rahatsız", "Ya sev ya sövme", "Kanunlar Kanuni’yi koruyamadı" şeklinde dövizler açtı.
 
Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanlığı'na bağlı bir grup da protesto için Kanuni Sultan Süleyman'ın Süleymaniye Camisi bahçesindeki türbesi önünde toplanarak bir süre tekbir getirdi.
 
RTÜK: Olağanüstü şikayet var
RTÜK Başkanı Davut Dursun “2009 ve 2010 yılında gelen toplam seyirci şikâyetlerinin ortalaması 65 - 70 bindir. Bu diziyle ilgili gelen şikâyet sayısı şimdiye kadar çok az karşılaştığımız bir durum. 6 Ocak akşamına kadar gelen toplam şikâyetin yüzde 93’ü diziyle ilgili" dedi. "Uzmanlar yayın ilkelerine uygun olup olmadığı yönünden denetliyor. İhlal tespit edilirse müeyyide uygulanır.”
 
MHP: Ecdadımız korunsun
MHP grup başkanvekili Oktay Vural, "Bu dizinin bu şekilde tarihimiz, ecdadımız hakkında farklı kanaatler uyandırması konusunda umarım gerekli adımlar atılır" dedi.
MHP milletvekili Alim Işık da  "Kanal kendisi yapmıyorsa, RTÜK tarihimize küfreden bu diziyi derhal yayından kaldırmalı" dedi.
 
Arınç: Dilim varmıyor...
Arınç, Meclis'te yaptığı açıklamada ''Kanuni Sultan Süleyman gibi bütün dünyada ve Osmanlı döneminde büyüklüğü bilinen ve 'Muhteşem Süleyman' olarak tanıtılan bir insanın harem, içki düşkünü, hatta bazı sahnelerinde söylemeye dilim varmayan bir ilişki içerisinde göstermeye matuf..." demişti.
 
"Kamuoyunun tepkilerini dikkate alarak televizyonun bunu kendiliğinden kaldırması belki düşünülebilir. Sadece Atatürk ile ilgili hatırasına alenen hakareti suç sayan bir kanun yürürlüktedir. Ancak gönlümüzden geçen, aklımızdan düşünebildiğimiz, tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek küçültmeye, aşağılamaya çalışan ne olursa olsun karşılığını bulmalıdır.''
 
Okay: Polen yoluyla olmadığına göre...
Dizinin tarih danışmanlığını yapan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, gösterilen tepkilere bir anlam veremediğini söyledi.
 
Senaryo yazarı Meral Okay da “Biz okullarda gösterilecek bir belgesel çekmiyoruz. Padişahın çocukları da polen yoluyla dünyaya gelmediğine, onun bir cinsel hayatı haremi, ve ailesi olduğuna göre biz de televizyon kuralları içerisinde kurmaca bir dizi çekerken tarihi gerçekler ve karakterlerden ilham alıyoruz” dedi.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam