13/06/2016 | Yazar: Kaos GL

Orlando’da yitirdiklerimiz rakamların soğukluğuna hapsolmasın diye yaşam hikayelerini paylaşıyoruz.

Orlando katliamında yaşamını yitirenlerin hikayeleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Orlando’da yitirdiklerimiz rakamların soğukluğuna hapsolmasın diye yaşam hikayelerini paylaşıyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde LGBTİ gece kulübü Pulse’a silahlı saldırı sonucu 49 kişi yaşamını yitirdi. Saldırgan Ömer Metin de öldü.

IŞİD, kendisine ait Amaq haber ajansı üzerinden yaptığı açıklamayla en az 50 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlendiğini duyurdu. ABD’de ulusal yas ilan edildi.

Dünyanın birçok yerinde homofobi, bifobi ve transfobi karşıtları sokaklara döküldü. Orlandoda yaşamını kaybedenleri andı. Anmalar devam ediyor.

Katliamda yaşamını yitirenler rakamlara dönüşmesin diye erişebildiğimiz isimlerin hikayelerini paylaşıyoruz…

Darryl Roman Burt II, 29

Burt Jacksonville’de bulunan Keiser Üniversitesi’nin finansal yardım biriminde çalışmaktaydı.

Rektör Lisamarie Winslow’un gazetelere söylediği gibi, “yüzünde görmeye hep alışık olduğumuz gülümsemesiyle çok güzel bir adamdı.  O kocaman kişiliğiyle bizlerde oldukça etkileyici bir iz bırakan Bart, daima özlenecek.”

Ve Jenna Bourne’nun twitinde yazdığı gibi “Biz onu hep renkli papyonlarıyla bileceğiz.”

Edward Sotomayor Jr., 34

Kuzeni David Sotomayor’un aktarımıyla Edward Sotomayor:

“Gezilerde kafasına geçirdiği komik şapkasıyla bilinen enerjik birisiydi. Bir gey turizm firması için çalışıyordu. Çok seyahat ederdi. Her zaman eğlencenin bir parçasıydı.”

En son Facebook’tan mesajlaştıklarını söyleyen David Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Son konuşmamız olduğunu bilmiyordum. Böyle bir şeyin her an olabileceğini bilmek kalbimi parçalıyor” dedi.

Stanley Almodovar III, 23

Almodovar eczacı olarak çalışıyordu. Pulse’da tanıştığı arkadaşı Hazel Ramirez saldırıda yaşamını yitiren Stanley’i şöyle anlatıyor:

“Kim olduğum konusunda kendimi iyi hissetmemi sağlardı. Stanley’nin odaya girdiğini her zaman anlardınız. Bir sohbetle modunuzu değiştirmenize yardım ederdi.”

Juan Ramon Guerrero, 22

Associated Press’e göre Juan Florida Üniversitesi’ne yeni başlamıştı ve bu sene başında ailesine açılmıştı. Kuzeni Robert, Juan’ı şöyle anlatıyor:

“Her zaman muhteşem bir insandı ve benim için ağabey gibiydi. Evde kalıp yeğenleriyle vakit geçirmeyi çok severdi.”

Eric Ivan Ortiz-Rivera, 36

Ortiz-Rivera ailesinde herkesin evlerini dizayn ederken fikirlerini aldığı birisiydi. Kuzeni Orlando Gonzales New York Times’a onu şöyle anlatıyor: “Çok sanatçı ruhluydu. İç mimarlıkla her zaman ilgiliydi.”

36 yaşındaki Eric, Orlando’da kocasıyla birlikte yaşıyordu.

Jason Benjamin Josaphat, 19

Ailesinin hayata yeni başladığını söylediği Jason Benjamin Josaphat 19 yaşındaydı. Pulse barda öldürüldüğünde bilgisayar bölümünde okuyor ve fotoğrafçılıkla ilgileniyordu.

Kardeşi Long onu "Bana fotoğraf çekmeye başlamak istediğini, fotoğrafçılık tutkusunun olduğunu söylemişti" diyerek anlattı. Josaphat'ın teyzesi Josette Desile ise onu sessiz ve kimseyi üzmeyen biri olarak anlattı.

"Asla hiçbir zaman öfke veya kızgınlık yaşamadı. Yaşamaktan hep mutluydu."

Kardeşi Long ise devam etti "Hepimiz çok ama çok yaralandık... Asla böyle bir şeyin başınıza geleceğinizi düşünmüyorsunuz, ta ki ailenizden birinin başına gelene kadar. Şimdi tüm ailemiz acı içinde yas tutuyor."

Luis S. Vielma, 22 (fotoğrafta solda)

Arkadaşı Will Randle’ın Miami Herald gazetesine verdiği demeçteki ifadeleriyle, “insanların çevresinde bulunmasıyla bile onların daha iyi hissetmesini sağlayan birisiydi.”

Universal Stüdyoları’nda çalışan Vielma, Harry Potter serisinde de yer aldı. Serinin yazarı J. K. Rowling onun ardından attığı tweet’te yasta olduğunu ve çok üzgün olduğunu söyledi.

Peter O. Gonzalez-Cruz, 22

Sarasota Herald-Tribune’e konuşan halası Peter’ın aile içinde “Ommy” diye çağrıldığını söyledi: “Peter gittiği her yerde değişiklik yaratan isimlerdendi.”

Gonzelez-Cruz o gece Pulse’a en yakın arkadaşı Gilberto Ramon Silva Menendez ile gitmişti. Menendez de saldırıda yaşamını yitirdi.

Gilberto Ramon Silva Menendez, 25

Silva Gilbert olarak da bilinen Gilberto Ramon Silva Menendez, Pulse’a arkadaşı Peter Ommy Gonzales ile gitmişti. İkisi de saldırıda yaşamını yitirdi. Porto Riko’nun Manatişehrinden gelen Memendez sağlık yönetimi okuyor, Speedway dükkanında çalışıyordu.

Luis Omar Ocasio-Capo, 20

Omar Capo tutkulu bir dansçıydı. Saldırı gecesi arkadaşı Julius Ortiz de onla birlikteydi. Saldırıdan kısa süre önce mekandan ayrılan Ortiz, Capo’ya ulaşmak için sürekli mesaj attığını söyledi. Ortiz, Capo’nun açılma sürecinde kendisine çok destek olduğunu da ekledi:

“Çok zor bir durumdayken, babam beni evden kovmuşken bana kapısını açtı.”

Kimberly Morris, 37

Kimberly "KJ" Morris Pulse’da güvenlik görevlisiydi. Anne ve büyükannesine yardımcı olmak için Orlando’ya geçtiğimiz bahar taşınan Kimberly aynı zamanda basketbolcuydu. Kimberly, Pulse’da güvenlik görevlisi olmasının yanı sıra drag king şovları da yapıyordu.

Tevin Eugene Crosby, 25

Bir pazarlama şirketi sahibi Tevin’i kardeşi Chavis şöyle anlatıyor: “Çok hırslıydı. Kafasına koyduğunu yapar, çok çalışırdı. Tek başına ya da takım çalışması fark etmez, muhakkak hedeflerine ulaşırdı. Kesinlikle iyi bir insandı ve iyi bir kardeşti.” Tevin, ailesini ziyaret ettikten sonra Orlando’ya seyahat etmişti.

Luis Daniel Wilson-Leon, 37

Puerto Rico'da yetişen Wilson-Leon, Pulse'a sevgilisi Jean Carlos Mendez Perez ile gitmişti. Her ikisi de klüpte vuruldu ve öldürüldü.

Orlando Sentinel gazetesinin bildirdiğine göre, iki erkek bundan on yıl önce Perez, Wilson-Leon'a bir parfümeride Cartier marka parfüm satarken tanıştı. İlk görüşte birbirine aşık oldular.

Pennsylvania'dan arkadaşları Daniel Gmys-Casiano, Facebook'ta Wilson'a veda ederken ondan şöyle bahsediyordu: "Büyürken zalim insanların en korkunç homofobik hakaretlerine ve fiziksel şiddetine maruz kalan yaşama sevinciyle dolu harika bir genç adamdı. Bu dünyada açıldığım ilk insandı ve her zaman bütün arkadaşlarını sevdi ve korudu. Gücü ve kişiliği hepimiz için her daim ilham kaynağıydı.”

Jean Carlos Mendez Perez, 35

Jean Carlos Mendez Perez, Pulse'a sevgilisi Luis Daniel Wilson-Leon ile gitmişti. Her ikisi de klüpte vuruldu ve öldürüldü.

Orlando Sentinel gazetesinin bildirdiğine göre, iki erkek bundan on yıl önce Perez, Wilson-Leon'a bir parfümeride Cartier marka parfüm satarken tanıştı. İlk görüşte birbirine aşık oldular.

Eddie Jamoldroy Justice, 30

Eddie Justice muhasebeciydi ve Orlando'nun merkezinde oturuyordu. Associated Press haberine göre, Eddie dışarda yemeyi ve spor salonuna gitmeyi severdi. Gece 2:00'dan birkaç dakika sonra Eddie bir kısa mesajla annesini uyandırdı. Gönderdiği mesajlarda:

"Anneciğim seni seviyorum." Ve ardından "Klüpteyim, ateş ediyorlar." yazıyordu.

Associated Press haberine göre, Mina Justice ve oğlu neredeyse bir saat boyunca mesajlaştı. Saldırgan Pulse'da insanları rehin almaya başladığında, Eddie Justice, klübün tuvaletinde mahsur kalmıştı. Eddie annesine polisi aramasını, klüpte bir adamın insanların üzerine ateş açtığını ve çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

"Bizi yakaladı," diye yazdı annesine. "Şu anda tuvalette bizimle."

"O bir terör...."

Ölüm ilanı Pazartesi günü yayımlandı.

Rodolfo Ayala, 33

Rodolfo Ayala yaşasaydı, büyük olasılıkla şu an inanılmaz yoğun olacaktı. Sand Lake Yolu’nun kenarındaki OneBlood bağış merkezinde biyoloji asistanı olan 33 yaşındaki Kissimmee (Florida’da bir şehir) sakini Pazar günü gerçekleşen katliamın kurbanları için bağış sürecine yardım ediyor olacaktı. İki yıllık arkadaşı Johnny Rivera Muñiz, “Aslen Porto Rikolu olan Ayala, işini severek yapıyordu ve tutkulu olmasıyla tanınıyordu,” dedi ve ekledi; “Ayala işleri gerektiği gibi yapardı.” Ayala geçtiğimiz yıl bir araba ve bir ev almıştı. Önümüzdeki Çarşamba ev sahibi olmasının ilk yıl dönümünü kutlayacaktı.

Alanis Laurell, 25

Puerto Rico'daki Sacred Heart Üniversitesi'nde eğitim gören Laureanodisla, Alanis Laurell adıyla drag queen olarak sahne alıyordu.Drag Around the World (Dünya Üzerindeki Dragler) adlı Facebook topluluk sayfasında şu mesaj yer aldı: "Orlando Florida'daki Pulse gece klübündeki saldırıda Drag camiasının bir mensubunun hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle bildiririz. Alanis Laurell inanılmaz bir performans sanatçısı ve içiyle dışıyla harika bir insandı."

Yine bir Facebook sayfasında aktarıldığı üzere, Puerto Rico asıllı Laureanodisla üniversitede eğitim bilimleri okudu. Orlando Sentinel gazetesinde Laureanodisla'nın "dansçı ve koreograf olarak kariyer yapmak üzere" Orlando'ya üç yıl önce taşınmış olduğu bilgisi yer aldı. Cumartesi gecesi Pulse'a oda arkadaşlarıyla birlikte dans etmek için gitmişti. Ailesi gece 02:07'deki son sms mesajından sonra haber alamayınca alarma geçti. Kuzeni Daniel Acosta D'oleo "Şimdi elimde kalan tek şey telafisi imkânsız bir acı" diye yazdı.

Amanda Alvear, 25

Davenport, Florida'da yaşayan Alvear 25 yaşındaydı ve University of South Florida'da hemşirelik öğrencisiydi. Alvear, Pulse'ta arkadaşlarının görüntüsünü içeren bir Snapchat videosu paylaşmıştı ve video silah sesleriyle aniden kesiliyordu.

Erkek kardeşi Brian Alvear, the Ledger adlı yerel gazeteye, “Rehin alınan kişilerin çoğu tuvaletteydi, en son haber aldığımda kız kardeşim de oradaydı,” diyerek Amanda'nın Metin tarafından rehin alınan kişiler arasında olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Cory James Connell, 21

Öğretmenleri 21 yaşındaki Cory'yi "dünyanın en tatlı çocuğu" ve "her zaman en gözdemiz" diye anlattı. Erkek kardeşi ise onu ailenin "süperkahramanı" diye tanımladı. Cory'nin erkek kardeşi Ryan Facebook sayfasına yas içindeki ailesinin "süperkahramanını" ve "açık ve dürüst bir aile adamını" kaybettiğini yazdı. "Dünya muhteşem bir kalbi kaybetti bugün, Tanrı en güzel meleği yanına aldı."

Shane Evan Tomlinson, 33

Tomlinson Orlando'da Frequency isimli müzik grubunun solistiydi. Grubun Twitter hesabına göre, aynı grup Pulse'da ateş edilmeden önce Cumartesi saat 8'de Orlando'daki Blue Martini Lounge mekanında bir performans sergiledi.

Tomlinson daha önce East Caroline Devlet Üniversitesi'nde okudu ve Orlando'ya 4 yıl önce taşındı.

Enrique L. Rios, Jr., 25

Rios normalde Brooklyn, New York’ta yaşıyordu, Orlando’ya tatil için gelmişti. Annesi Gertrude, oğlunun ölümünden sonra naaşını New York’a geri getirebilmek için açtığı yardım kampanyası için şunları yazdı: “Ailem darmadağın oldu, o yüzden şu an tek istediğim oğlumun tekrar benimle olabilmesi ve ona hak ettiği gibi bir cenaze yapabilmek. Benim oğlum çok iyi bir çocuktu. Sadece tatilinde çok iyi zaman geçiriyordu, ta ki o ruh hastası gelip barı altüst edene kadar...”. Rios, St Francis Universitesi ve Trues Care Home Health Care isimli bir medikal serviste çalışıyordu.

Martin Benitez Torres, 33

Torres Porto Riko’nun başkenti San Juan’lıydı ve kısa süre önce ailesini ziyaret etmek Orlando’ya gelmişti.

Facebook sayfasında saldırının olduğu gün, şehrin sokaklarında kendini ve arkadaşlarını çektiği video kaydını Orlando’yu ne kadar güzel bulduğu notuyla paylaşmıştı.

Torres, San Juan’da bulunan Ana G Méndez Üniversitesi’nde okudu. Saldırının olduğu saniyelerde bir arkadaşı facebook profiline şöyle bir not bırakmıştı  “Numaranı telefon rehberimde bulamıyorum, lütfen acilen beni arayabilir misin?”

Franky Jimmy Dejesus Velazquez, 50

Franky Jimmu DeJesus, 50 yaşındaydı. San Juan, Porto Riko asıllıydı ve Orlando'da yaşıyordu.Porto Riko'daki Inter Amerikan Üniversitesi'nden mezun olmuştu ve Forever 21 isimli şirkette görsel sunum uzmanı olarak çalışmaktaydı.

Angel L. Candelario-Padro, 28

28 yaşındaki Angel Luis Candelario-Padro Porto Riko'nun Guanica şehrinden bir genç. Angel, yeni bir hayat kurmak için Chicago'dan Orlando'ya taşınmıştı. Pulse Bar'daki katliamdan daha bir kaç gün önce, Perşembe günü göz teknisyeni olarak yeni işine başlamıştı. Chicago'da bir çok işte çalıştı; Zumba eğitmenliği, Old Navy'de tezgahtarlık, hemşire asistanlığı yaptı.

Facebook sayfasında kendisi için şunları yazmıştı: "Macerasever, uyumlu ama sorumluluk sahibi bir adamım ve hayatı tamamıyla yaşamak istiyorum."

Jonathan Antonio Camuy Vega, 24

Jonathan Camuy, İspanyolca bir TV kanalında yayımlanan popüler bir çocuk yetenek yarışmasında prodüktörlük yapmak için Florida'ya taşınmıştı. Orlando'da çekilen program Telemundo kanalındaydı.

24 yaşındaki Jonathan Camuy Florida'ya taşınmadan önce Porto Riko'da bir gazetecilik derneğinin öğrenci kolundaydı.

Mercedes Marisol Flores, 26

Orlando'nun yaklaşık 45 dakika güneyindeki küçük bir kasaba olan Davenport'ta yaşadı. Flores hafta boyunca buradaki Target'ta çalıştı. Cuma akşamı saldırının bir başka kurbanı olan Amanda Alvear'ın da dahil olduğu bir grup arkadaşıyla birlikte Pulse'a gitti. Flores, Orlando Community Kolej’de okumaya başlamadan önce New York’un bir ilçesi olan Queens'te büyümüştü.

Xavier Emmanuel Serrano Rosado, 35

Disney Live’da çalışıyordu. Arkadaşı Antonia Doric’in, Facebook üzerinden yazdığı anma yazısı şöyle:

“Bu dünyaya sadece performansınla değil lütufkar gülümsemenle de o kadar sevinç ve ışık getirdin ki. Gittiğine inanamıyorum, çok erken ayrıldın aramızdan. Seninle tanışma fırsatını yakalayacak kadar şanslı olan insanların hatıralarında yaşayacaksın ve o özel hatıralar her zaman yüzümüzde bir gülücük olarak kalacak. O güzel ruhun huzur içinde olsun. Cennet bir meleği daha ağırlayacak ve eminim ki meleklerle pappi’nin üzerinde dans etmeye devam edeceksin. Trajik Orlando katliamında bir aile üyesini ya da arkadaşını kaybetmiş herkese başsağlığı diliyorum. Dünyanın barıştan bu kadar uzak bir yer haline gelmesi beni üzüyor.”

Miguel Angel Honorato, 30

Apopka Floridalı 30 yaşındaki Miguel Honorato 3 arkadaşı ile birlikte kulübe gitti. 3 arkadaşı da evlerine sağ salim döndüler. Fakat Honorato dönemedi. Honorato’nun 8 kardeşinden biri olan Jose yerel gazeteye verdiği açıklamada Miguel’in ailesiyle birlikte bir Meksika restoranı işlettiğini söyledi.

Simon Carillo, 31

Doğum günlerini asla es geçmezdi. McDonalds'da birlikte çalıştığı iş arkadaşları için pasta getirir, anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmeyi ihmal etmezdi.

Carillo'nun detaylara verdiği önem, liderlik anlayışının bir işaretiydi. İş arkadaşları kendisinin bu yönüne içtenlikle saygı duyardı. Bugün onlar, müdürlerinin ve sevgilisi Oscar Aracena-Montero'nun Amerikan tarihindeki en kanlı saldırıda öldürülmüş olduklarını öğrenince çok üzüldüler ve yıkıldılar.

Florida eyaletinin Kissimmee isimli şehrinde doğmuş olan Carillo, 31 yaşındaydı. Sevgilisiyle gittiği Niagara Şelaleleri'nden yeni dönmüştü.

Oscar Aracena-Montero, 26

Oscar Aracena-Montero, Orlando’daki Pulse gece kulübüne gitmeden hemen önce New York ve Kanada’da yaptığı tatilden dönmüştü. Ardından Pazar günkü katliamın kurbanı oldu.

Aracena-Montero’nun kuzeni olduğunu söyleyen Yamilka Pimentel, Montero’nun Orlando’ya kısa bir süreliğine döndüğünü, gay kulübündeki Latin Gecesi’ne katıldığını belirtti. Arkadaşı olan Andrea Herrara ise Aracena-Montero’nun saldırının bir başka kurbanı olan Simon A.Carrillo ve geçen sene beraber aldıkları üç Chihuahua cinsi köpekle birlikte yaşadığını söyledi. Herrara çiftin aslında katliamdan birkaç gün önce evlerine döndüğüne inandığını söylüyor.

Orlando gece kulübü katliamı kurbanı Oscar Arecena’nın arkadaşları ve ailesi, Areca’nın Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan annesine cenaze törenine katılabilmesi için yardım etmeye çalışıyor. Arkadaşlarının sosyal medyada paylaştıklarına göre Oscar’ın annesinin A.B.D vizesi yok. Yardım çağrısında bulunmaktalar.

Leroy Valentin Fernandez, 25

Leroy Valentin Fernandez doğal bir performans sanatçısıydı.

Kostümlerini giyip kalabalıkların önünde kendi kareografisi olan dansları sergilemeye bayılırdı. Bir yandan da, Beyoncé veya Jennifer Lopez’in şarkılarını canlandırırdı.

Yaşama tutkusu sahnesinin dışına taşar ve nereye gitse Fernandez’i izlerdi, hatta Orlando’daki Auvers Village Apartments’taki emlakçılık işinde bile.

Fernandez’in arkadaşı ve işyerindeki yöneticisi Yolanda Quinones-Perez “işyerini hep müzikle doldururdu, ofisin önünde biz dayanamaz hale gelene kadar Adele şarkıları söylerdi” dedi.

Frankie Hernandez, 27

Frankie Hernandez küçük kız kardeşine topuklularla nasıl yürüneceğini öğretmeişti.

Gıcık bir dürüstlükle, ne zaman kardeşinin saçı veya makyajına müdahale gerekse fikrini pat diye söylerdi.

Beş kardeşinden biri olan 18 yaşındaki Julissa Leal “Frankie muhteşem bir büyük ağabeydi, onu şimdiden çok özledim” diyerek ağabeyini anlattı.

27 yaşındaki Hernandez’in hayattaki felsefesi “aşkın cinsiyeti yoktur” cümlesi sağ üst koluna dövmelenmişti. Öldürüldüğü sırada the Pulse geceklübünde arkadaşlarıyla birlikteydi. Kız kardeşi, üç yıl önce Louisiana’dan daha fazla kabul edildiğini hissettiği Orlando’ya taşınmıştı dedi.

Javier Jorge-Reyes, 40

40 yaşındaki Javier Jorge-Reyes, Orlandoluydu ve kendine has bir havası vardı. Facebook’ta Harvey George Kings ismini kullanıyordu. Bu mahlas, onun isminin İspanyolca’dan İngilizce’ye çevrilmiş hali.

Tampa’dan arkadaşı Jose Diaz “dışarıya çıkmaya bayılırdı ve Latin olmakla gurur duyardı, çok gurur duyardı. Jorge-Reyes Orta Florida’ya Porto Riko’dan gelmişti.

*Yaşamını yitirenlerin hikayelerini Türkçeleştirdikçe haberi güncelleyeceğiz...

Alejandro Barrios Martinez, 21

Joel Rayon Paniagua, 32

Juan P. Rivera Velazquez, 37

Luis Daniel Conde, 39

Juan Chevez-Martinez, 25

Jerald Arthur Wright, 31

Jean C. Nives Rodriguez, 27

Brenda Lee Marquez McCool, 49

Yilmary Rodriguez Solivan, 24

Christopher Andrew Leinonen, 32

Paul Terrell Henry, 41

Antonio Davon Brown, 29

Christopher Joseph Sanfeliz, 24


Etiketler: yaşam
İstihdam