25/07/2016 | Yazar: Umut Erdem

‘Özgürlük, kitap, çiçek ve ayla kim mutlu olmaz ki?’ (O.W)

Oscar Wilde anısına sergi: Reading Hapishanesi’nde Sanatçı ve Yazarlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Özgürlük, kitap, çiçek ve ayla kim mutlu olmaz ki?” (O.W)

30 yılı aşkın bir süredir Londra, Birleşik Krallık ve dünya üzerinde umulmadık yerlerde sıradışı işler üreten ve 1991 yılından beri Michael Morris and James Lingwood'un yönettiği, Londra'da bulunan Artangel isimli sanat galerisi, 4 Eylül ve 30 Ekim tarihleri arasında Oscar Wilde'ın parmaklar ardında geçen günlerini anmak üzere Inside-Artists and Writers in Reading Prison [1] (Reading Hapishanesi'nde Sanatçı ve Yazarlar) isimli bir sergi açacak.

Wilde'ın hapishanede kaldığı ve ilk kez kamuya açılacak olan bölümün ev sahipliği yapacağı sergi ve etkinliğe yaratıcı fikirleri ile katkı sunan ve etkinlikte yer alacak kişiler arasında Patti Smith, oyunculardan Ben Whishaw, Ralph Fiennes ile yazar Colm Toibin ve sanatçı Ai Weiwei bulunuyor. Bu isimlerin birkaçı her pazar, öğlen saatlerinde yazarın “De Profundis” isimli mektubunu okuyacak.

Erkeklerle romantik ve/veya cinsel birliktelik yaşamasının basına sızması sebebiyle ahlaksızlık suçundan 1800'lerin sonunda hapse atılan Wilde, hapishanede geçirdiği süre boyunca Bosie ismiyle gizlediği sevgilisi Lord Alfred Douglas'a neredeyse 100 sayfa süren bir aşk mektubu yazar. Ama bu mektup sevgilisine asla ulaşamaz. Wilde'ın emanetiyle bir dönem birliktelik yaşadığı gazeteci ve sanat eleştirmeni Robbie Ross'un kısaltarak De Profundis [2] ismini verdiği mektup, Wilde'ın ölümünden 5 yıl sonra 1905 yılında yayınlanır.

Hapishane hücresinin içinde olduğu gibi dışında da eserlerin gösterileceği sergi, Wilde'ın izole oluşunun, çektiği özlemin ve dehasının romantizmini tüm sanat ve Wildeseverlerle buluşturmayı planlıyor.

[1] İngiltere'deki Beckshire şehrinin Reading kasabında bulunan bir hapishane. 

[2] De Profundis kelimesi, eski zamanlarda keder ve ızdırap gibi hisleri ifade etmek için kullanılırdı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam