26/06/2019 | Yazar: Kaos GL

14-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Oslo Onur Haftası, yerel ve uluslararası panellere, sahne şovlarına ve sergilere ev sahipliği etti. Hafta, 22 Haziran’daki Oslo Onur Yürüyüşü ile sona erdi.

Oslo Onur Haftası nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

14-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Oslo Onur Haftası, yerel ve uluslararası panellere, sahne şovlarına ve sergilere ev sahipliği etti. Hafta, 22 Haziran’daki Oslo Onur Yürüyüşü ile sona erdi.

Fotoğraf: Martin Fjellanger / Oslo Pride

Oslo Onur Haftası, bu yıl 14-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Norveç Af Örgütü, Norveç Helsinki Komitesi, FRI (Cinsiyet ve Toplumcal Cinsiyet Çeşitliliği Norveç Örgütü) ve Oslo Pride, etkinliklere; Batı Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’nin de dahil olduğu 16 ülkeden 20 aktivisti davet etti. Uluslararası Dayanışma Grubu’na Türkiye’yi temsilen Kaos GL’den Damla Umut Uzun ve ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Melike Balkan katıldı.

19 Haziran’dan itibaren Onur Haftası etkinliklerine dahil olan Uluslararası Dayanışma Grubu, Norveç’te LGBTİ+ kapsayıcı devlet politikaları ve uygulamaları hakkında bilgilendirici sunumlar ve seminerlere katıldı. 20 Haziran’da ülkede LGBTİ+ farkındalığını sektörel olarak geliştirmek için oluşturulan Pink Competency programı, Norveç Aile, Gençlik ve Çocuk Genel Müdürlüğü ve Norveç Polis Teşkilatı içinde Nefret Suçlarıyla Mücadele Departmanından yetkililerle görüşüldü. Görüşme sonrası Oslo Belediye Başkanı Marianne Borgen, uluslararası davetliler için belediye binasında bir resepsiyon düzenledi.

21 Haziran’da; Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çekya, Yunanistan, Kosova, Letonya, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Polonya, Sırbistan, Slovakya ve Türkiye’den LGBTİ+ aktivistler Norveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Ülke temsilcileri kendi yerellerindeki temel konulara dikkat çekerek Norveç’ten uluslararası baskı oluşturma, onur yürüyüşlerine destek verme ve Evrensel Periyodik Rapor süreçlerine dahil olma konusunda destek istedi.

Görüşmeden sonra Uluslararası Dayanışma Grubu içinde ILGA-Europe’un Avrupa LGBTİ+ Hakları Haritası’nda sonlarda yer alan ve LGBTİ+ hakları konusunda kaygı verici durumda olan Türkiye’deki duruma dair özel bir oturum düzenlendi. Türkiye’den katılan Damla Umut Uzun ve Melike Balkan, genel hatlarıyla Türkiye’deki atmosferi konuklara anlattı. 

Balkan ve Uzun, Ankara LGBTİ+ etkinlik yasağı ve ODTÜ, İstanbul, İzmir ve Antalya’daki Onur Yürüyüşü yasaklarına dikkat çekti. Oturumun sonunda Balkan, Stonewall ruhunun hala yaşadığını ve Türkiye’deki LGBTİ+’lar olarak bu inançla mücadeleye devam edeceğimizi belirtti. Uzun ise konuşmasını “Daha gidecek çok yolumuz var. LGBTİ+ hakları alanında kimseyi arkada bırakmayın. Unutmayın ki hepimiz eşit olmadan, eşitlikten söz edilemez” diyerek bitirdi.

Oslo Onur Yürüyüşü, 22 Haziran Cumartesi günü 100’den fazla LGBTİ+ ve LGBTİ+ destekçisi grubun katılımı ile 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Oslo Onur Yürüyüşü fotoğraflarına buradan bakabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam