06/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul’da saldırıya uğrayan trans kadın Gülşen’in yanında sabahlayan translardan Öykü Ay; ‘o gece’yi, trans kadınların dayanışmasını, hemşirelerden gelen destek mesajını ve Gülşen’in sağlık durumunu anlattı.

Öykü Ay: ‘Gülşen’in bakışlarını ömür boyu unutamayacağım’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul’da saldırıya uğrayan trans kadın Gülşen’in yanında sabahlayan translardan Öykü Ay; ‘o gece’yi, trans kadınların dayanışmasını, hemşirelerden gelen destek mesajını ve Gülşen’in sağlık durumunu anlattı: “O an bana bir bakışı vardı ki ömür boyu unutamayacağım.”
 
Homofobi ve transfobi karşıtları geçtiğimiz hafta üç ayrı şehirde yaşanan 4 transfobik nefret saldırısı ile sarsıldı. İstanbul’da bir trans kadın ölümden döndü; bir başkası bacağından kurşunlandı. Gebze’de trans kadınların evi kurşunlandı. İzmir’de ise yine transfobik nefret saldırısı yaşandı.
 
Saldırının hemen ardından trans kadınlar, LGBTİ toplumu ve LGBTİ örgütleri harekete geçti. İstanbul’da trans kadın Gülşen’in yaşadıkları trans kadınları ayağa kaldırdı. Arkadaşlarını yalnız bırakmayan trans kadınlar hastanede sabahladı, bir yandan da hastane bahçesinde forum yaparak yaşanan nefret saldırılarına karşı mücadele yollarını tartıştı.
 
Transfobi karşıtları sokağa çıktı
 
İzmir ve Ankara’daki LGBTİ örgütleri ise sokağa çıktı. İzmir’deki LGBTİ ve insan hakları örgütleri, anarşistler, sosyalistler, feministler eylem yaptı. Ankaralı transfobi karşıtları ise, Pembe Hayat Derneği’nin çağrısıyla Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü’nde bir basın açıklaması düzenleyerek haftasonu gerçekleşen transfobik saldırıları protesto etti. İstanbul’da ise bugün İstanbul LGBTİ’nin çağrısıyla eylem yapılacak.
 
Saldırılara tepkiler sürerken biz de İstanbul’da hastane önünde sabahlayan trans kadınlardan Öykü Ay’a mikrofon uzattık. Trans Melekler oluşumundan Ay, gece yaşadıklarını, saldırıya uğrayan Gülşen’in sağlığına ilişkin güncel bilgileri KaosGL.org’a aktardı.
 
Gülşen’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor
 
Ay, Gülşen’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade ederek, “Arkadaşımız hâlâ hastanede ve gözetim altında tutuluyor. Kafasına darbe aldığı için aralıklarla görme duyusunda ve bilincinde kayıplar yaşanıyor” dedi.
 
Saldırıdan psikolojik ve duygusal olarak çok kötü etkilendiklerini belirten Öykü Ay, kendi deyimiyle yaşadıkları “korkunç gece”nin ayrıntılarını şöyle anlattı:
 

“Gülşen’in bakışlarını bir ömür boyu unutamayacağım”
 
“Korkunç bir geceydi, acı bir geceydi her şeyden önce. Gülşen’in yüzünün yarısının morardığını gördüm. Vücudunun her yeri kesiklerle doluydu. Gülşen’in bir yandan ağzından köpükler geliyordu. O an bana bir bakışı vardı ki ömür boyu unutamayacağım. ‘Ablacım beni kurtar, ölmek istemiyorum’ der gibiydi.
 
“Trans kadınlar bütün gece işlerini bırakıp arkadaşlarının yanında sabahladı. Yüze yakın trans kadın ziyarete geldi. Bir noktada gece hastanenin bahçesinde sorunlarımızı konuşmaya başladık. Camiamızda yaşananları masaya yatırdık.”
 
Hemşirelerden dayanışma mesajı
 
Öykü Ay’ın aktardıklarına göre sabaha karşı bir başka trans kadın ayağından kurşunlanmış şekilde hastaneye getirildi. Gecenin umut veren karşılaşmalarından biri ise, trans kadınların forumu sürerken hemşirelerin peçeteye yazarak yolladığı dayanışma mesajıydı.
 
“Ölürsem, nasıl öldüğümü herkes görsün”
 
Bütün bunlar yaşanırken, Gülşen’in saldırıya uğradıktan sonra kanlar içinde yerde yatar vaziyetteki görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. Tepki toplayan görüntülerin nasıl ve neden çekildiğini ise Öykü Ay, Gülşen’le olan görüşmesine dayanarak şöyle aktardı:
 
“O sırada Gülşen’in yanında olan bir arkadaşı Gülşen’i uyanık tutmak ve bilinç kaybını önlemek için onu konuşturmaya çalışıyor. Gülşen ise bana dediğine göre, ‘Görüntülerimi çek, ölürsem nasıl öldüğümü herkes görsün, neler yaşadığımızı bilsinler’ diyor ve görüntüler öyle çekiliyor. Çok mülayim bir kız Gülşen. Hastanede konuştuğumuzda da ifadesinde de saldırganlar için ‘Onlar insan değildi’ diyor.” 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam