06/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Wikileaks’in ABD’nin diplomatik yazışmalarından sızdırdığı bilgilere göre Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Batı tarzı demokrasilerin ‘ahlaki çöküşünü’ eşcinselliğe bağlıyor.

Özbek Cumhurbaşkanı: Eşcinsellik İğrenç, Kültürümüze Ters Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Wikileaks’in ABD’nin diplomatik yazışmalarından sızdırdığı bilgilere göre Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Batı tarzı demokrasilerin “ahlaki çöküşünü” eşcinselliğe bağlıyor.
 
4 Mart’ta Özbekistan’daki eski ABD büyükelçisinin yazışmalarından sızdırılan bilgilere göre Kerimov bu görüşleri Güney Kore ziyareti sırasında ifade etti.
 
Ülkeye Özel Demokrasi
Kerimov, Güney Kore Cumhurbaşkanı Roh Moo-hyon’un demokrasiyle ilgili soru önergesine cevaben Özbek hükümetinin yalnızca “yerel ahlaka özel” bir demokrasi uygulayacağını bildirdi. Kerimov, yüzde 85’i Müslüman olan Özbek toplumunda eşcinselliğin “iğrenç” bulunduğunu belirtti.
 
Kerimov, Batı tarzı demokrasilerin LGBT’lere özgürlük sunduğu için Özbek kültürünün “ahlaki saflığına” halel getirdiğini savunuyor.
 
“Kerimov Kore’de: Yabancı Yatırım İyi Ama Batı Tarzı Demokrasi Saflığımızı Bozuyor” başlıklı yazışmada şu notlara yer veriliyor: “Kerimov’un demokrasiyle ilgili görüşleri politik bir kaymaya işaret edebilir. Batı demokrasisinin sözde ahlaksızlığıyla ilgili görüşleri Özbekistan’ın demokrasiyle ilgilendiği mitini ortadan kaldırmaya hazır olduğunu gösterebilir.”
 
Muhafazakâr bir ülke olan Özbekistan’da LGBT’lere yönelik tutumların oldukça olumsuz olduğu aktarılıyor.
 
Eşcinsellik, Batı’nın “zayıflığını” ve “çöküşünü” kınayan yerel gazeteciler tarafından olumsuz bir dille sıkça gündeme getiriliyor.
 
 
Homofobik Seçim Vaadi! 
Muhalefetteki Erk Partisi ve Özbekistan Halk Hareketi lideri Muhammed Salih, seçildiği takdirde “diğer insanlara hastalık bulaştırmamaları” için “eşcinselleri ve diğer hasta insanları toplumdan izole edeceğinin” sözünü verdi.
 
Ülkenin ceza yasasındaki 120. Maddeye göre eşcinsel ilişki için para cezasından üç yıl hapse kadar ceza öngörülüyor.
 
Her ne kadar yasa nadiren uygulansa da eşcinsellere şantaj yapmak ve muhalefeti susturmak ya da itibarsızlaştırmak adına zaman zaman kullanılıyor.
 
Polis ajanlarının eşcinsellerle internetten görüştüğü ve onları gözaltına aldığına dair raporlar da mevcut. Bu raporlara göre, polis eşcinsellere şantaj yaparak itaat etmeyenleri ifşa ediyor.
 
 
 
Aktivistler Mahkûm Ediliyor 
2003 yılında insan hakları aktivisti Ruslan Sharipov, “eşcinsel ilişki ve reşit olmayanları iğfal etmek” suçlarıyla beş buçuk yıl hapse mahkûm edildi. Dava, insan hakları savunuculuğunu susturmak için uydurulduğu gerekçesiyle büyük eleştiri topladı.
 
2009 yılında ise HIV/AIDS aktivisti Maksim Popov, “reşit olmayanları iğfal etmekten” ve gençleri anti-sosyal davranışlara yönlendirmekten (uyuşturucu kullanımı, fuhuş, eşcinsellik) yedi yıl hapse mahkûm edildi.
 
Mahkeme, insanları “millî değerlere ve Özbek kültürüyle çelişen edepsiz davranışlara” teşvik ettiği gerekçesiyle Popov’un güvenli seks kampanyasında kullandığı materyalleri “kanıt” olarak gösterdi.    

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam