25/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının ligden çıkarılma sebebi olarak kabul edildiği ligde, LGBTİ’ler de kendi takımlarıyla yer alacak.

Özgür Lig Ankara’da kuruluyor: LGBTİ futbolcular yeşil sahaya! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Endüstriyel futbola karşı Özgür Lig, Pazar günü Ankara’da açılıyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının ligden çıkarılma sebebi olarak kabul edildiği ligde, LGBTİ’ler de kendi takımlarıyla yer alacak.
 
Fotoğraflar: Ebru Durupınar
 
Endüstrileşmeden sahada kalabilmeyi hedefleyen Özgür Lig, Pazartesi günü Ankara’da yaptığı toplantının ardından bir manifesto yayınladı. Ligde yer alacak LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) takımına katılmak isteyen futbolseverler asli@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirler.
 
“Futbol borsada değil arsada oynanır”
 
İşte Özgür Lig’in yayınladığı manifesto:

1. Futbol borsada değil arsada oynanır. Özgür Lig, maçların toprak sahada oynanmasını tavsiye eder. Ancak bu yıl toprak saha bulamadığımız için ve bir aradalığımızı artırmak amacıyla şimdilik maçlarımızı halı sahada oynama kararı aldık. İşgal edebileceğimiz bir arazi bulunur bulunmaz maçlarımız toprak sahada oynanmaya başlanacaktır.
 
2. Özgür Lig’de kararlar her takımın en az 1 temsilcisinin bulunduğu toplantılarda alınır. 

3. Özgür Lig, endüstriyelleşmeden sahada kalabilmeyi hedefler. Amatörlük temel esastır. Bu sebeple ve amaçla, kati suretle profesyonel futbol lisansına sahip oyuncu ve antrenörleri takım kadrolarında kabul etmez. Ligin kendisi, takımlar ya da tek bir oyuncu bile reklam amaçlı sponsorlukları kabul edemez. 
 
4. Özgür Lig’de maçlar 60 dakika sürer.
 
“Oynamak isteyen herkes oynar”

5. Her maça iki takım da 3’ü yedek olmak üzere 10 oyuncuyla sahaya çıkar. Oyunculardan herhangi bir yeterlilik beklenmez, oynamak isteyen herkes oynar. Oyuncu değişikliği sayısı iki takımın kararına göre değişebilir.
Yeterlilik derken?
 
6. Katılımcı takımların, önceden belirlenen tarihe kadar oyuncu kadrosunu bildirmesi gereklidir. Belirtilen tarihten sonra transfer yapmak yasaktır. Takım kadroları maksimum 14, minimum 7 oyuncuyla oluşturulur. Oynayacak takımlar arasındaki iletişimle bu kuralda esnemeler yapılabilir.
 
7. Ligin açılış tarihi kesinleştirildiğinde kura çekimi ile lig takvimi kesinleştirilir. Maçlar önceden belirlenen tarihlerde ve sahalarda oynanır. Tarih ve yer değişikliği sadece maçı oynayacak 2 takımın ortak kararıyla, mazeret bildirilerek yapılır. Bu kural katılımı artırmak amaçlıdır. 

8. Özgür Lig maçlarında önceden belirlenmiş hakemler yoktur. Eğer takımlar isterlerse ortak belirledikleri, eşi/dostu hakem yapabilirler. Hakem olmadığı sürece de kararlar ortaklaşa alınır. Oyuncun böyle dedi kuralı geçerlidir.

9. Maç esnasında plastik ya da metal çivili krampon giymek olası sakatlıkları engellemek adına yasaktır. 

10. Oyuncuların, rakip oyuncuları ya da takım arkadaşlarını rahatsız edecek/sakatlayabilecek özellikte takılarla sahaya çıkmaları tavsiye edilmez. Buna aynı zamanda ağır kokulu parfümler ve kremler de dâhildir.
 
“Cinsiyetçi, türcü, homo/transfobik, etnik ayrımcılık ligden çıkartılma sebebidir”
 
11. Oyuncular sahaya alkollü olarak ve/veya uyuşturucu/yatıştırıcı maddeler etkisi altında çıkmamalıdırlar.
 
12. Sahada olan sahada kalır. Yengi ve yenilgilerin kanıtladığı bir şey yoktur.
 
13. Özgür Lig her türlü cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimden kişileri ligde yer almaları için davet eder. Özgür Lig’de cinsiyetçi, türcü, homo/transfobik, etnik ayrımcılığa yer veren her türlü söylem ve tavır oyundan ve ligden çıkartılma sebebidir.
 
14. Puanlama sistemi; kazanana 3, beraberlikte 2, kaybedene 1 puan şeklinde olacaktır. 

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam