13/04/2017 | Yazar: Arda Özen

Bursa Özgür Renkler Derneği, Dünya Sağlık Haftası’nda cinsel sağlık, HIV ve AIDS farkındalığı atölyesi düzenledi.

Özgür Renkler’den cinsel sağlık atölyesi: Bir gün değil her gün farkındalık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Bir gün değil her gün farkındalık” diyen Bursa Özgür Renkler Derneği, Dünya Sağlık Haftası’nda cinsel sağlık, HIV ve AIDS farkındalığı atölyesi düzenledi.

Bursa Özgür Renkler Derneği, Dünya Sağlık Haftası'nda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ve HIV ve AIDS farkındalığı için atölye gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler tarafından her yol 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Sağlık Haftası kapsamında 8 Nisan günü Sanat Mahal'de “Bir gün değil her gün farkındalık!” sloganıyla söyleşi ve atölye yapıldı. Slogan, cinsel sağlığa ilişkin etkinliklerin sadece 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü’ne özgü olmadığını anlatmak için seçildi.

“Bir gün değil daima mücadele”

İlk oturum Mert Güzel kolaylaştırıcılığında gerçekleşti.

Oturumda Güzel, HIV ve AIDS ile ilgili temel kavramlar, HIV ve AIDS'in medyaya yansımalarını ve HIV ile yaşayanlara dönük ayrımcılıkla mücadeleyi aktarırken şunları belirtti:

“Önemli olan düzenli test yaptırmak. Ve tedavi sürecini ise yarım bırakmamak. Bu kolayca sırtlanabileceğimiz bir durum, birlikte dayanışabiliriz. Bir gün değil her gün farkındalık, bir gün değil daima mücadele.”

Nefret söyleminin taşıyıcıları

İkinci oturumda ise Semih Özkarakaş kolaylaştırıcılığında bir atölye gerçekleşti. Özkarakaş, "HIV'in Gizli Homofobisi" üzerine bir sunum gerçekleştirdi. HIV üzerinden gerçekleşen homofobiyi tartışmaya açtı. Özkarakaş sunumunda basına yansıyan HIV ve homofobi haberlerini paylaştıktan sonra şunları belirtti:

“AIDS bir kriz olarak ilk ortaya çıktığında aktarım yolları sebebiyle günah keçisi ilan edilen gruplar ilk olarak eşcinseller, Latin Amerikalılar ve siyahiler oldu. Bu durum hali hazırda olan önyargıların medya aracılığı ile kitlenin homofobisinin artmasına sebep oldu. O dönemde oluşturulan bu zihniyet yıllar geçse de doğru sanılan mitlere dönüşüp nefret söylemlerinin bir taşıyıcısı haline geldi.”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam