11/12/2006 | Yazar: Kaos GL

İtalya'da Romano Prodi liderliğindeki merkez sol hükümetin, kilise veya belediyelerde kıyılan nikah dışında kalan fiili birlikteliklere de hukuki statü kazandırmayı amaçlayan yasa tasarısına yönetmen Ferzan Özpetek'ten destek geldi.

İtalya'da Romano Prodi liderliğindeki merkez sol hükümetin, kilise veya belediyelerde kıyılan nikah dışında kalan fiili birlikteliklere de hukuki statü kazandırmayı amaçlayan yasa tasarısına yönetmen Ferzan Özpetek'ten destek geldi.

KAOS GL

Hem İtalya hem de Türkiye vatandaşı olan, yıllardır Roma'da yaşayan Özpetek, Medeni Dayanışma Sözleşmesi (MDS) adıyla bilinen yasa tasarısının, sadece eşcinseller değil, klasik evliliğe yanaşmamakla birlikte fiili birliktelik halindeki kişiler açısından da olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Özpetek, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, "Yasalar liberal olmalı. Eşcinseller arası birliktelik de yasallaştırılabilir. Ama şahsen, bu türden bir birlikteliği taklit etmeye kalkışmam" ifadesini kullandı. Özpetek, yasa tasarısına karşı çıkan kesimleri de eleştirerek, "İlle eşcinsel olmaları da gerekmeyen iki insanın birlikteliğinden oluşan fiili çiftlerle aile kurumu neden dinamitlenmiş olsun? Bunu anlayamıyorum.
Bunların kime ne zararı var? Fiili çiftlere hukuksal statü tanınmasını mümkün kılacak yasaya karşı çıkmak, Hıristiyanlıkla bağdaşır bir tutum değildir" değerlendirmesinde bulundu. Yasa tasarısına karşı çıkanları "kötü niyetli" olmakla suçlayan Özpetek, "Ben, bu tür itirazların, sadece oy kaygısından kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

Özpetek, eşcinsel çiftlere çocuk edinme olanağı sunulması konusundaki eleştiri ve kaygılarla ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Çocuklar, cinsellikten önce sorumlulukla ilgili bir mesele. Klasik anlamdaki karı ve koca, berbat bir ebeveyn de olabilirler. Yasalar bence daha liberal olmalı. Gerisi kişilerin vicdanıyla ilgilidir. Ben kürtaja kesinlikle karşı olsam da bu tercihe olanak tanıyan bir yasadan yanayım."

"İstanbul, Roma'dan ziyade Madrid'e benziyor"

İtalya'da yönetmenliğinin yanı sıra zaman zaman eşcinsellerin yasal hak kazanma mücadelelerine desteğiyle de bilinen Özpetek'e, kürtaja karşı olduğunu ve şahsen eşcinsel bir evlilik düşünmeyeceğini söylemesi üzerine, "Sizin bu görüşleriniz, kökenlerinizin Müslüman kültürüne sahip bir topluma uzanmasında kaynaklanan bir şartlanmanın ürünü olarak görülebilir mi?" sorusu yöneltildi. Özpetek bu soruya karşılık, "Bakın, İstanbul, Roma'dan ziyade Madrid'e benziyor. İstanbul, geleceğin kentidir. Böylesine fazla ilerlemiş olmasından da üzüntü duyuyorum. Çok daha gerilerde kalmış Roma'da yaşamaktan da mutluyum."

İtalya'daki tartışmalar çerçevesinde, MDS'ye karşı çıkmanın Hıristiyanlık ile bağdaştırılamayacağını savunan Özpetek, söyleşide Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Türkiye seyahatine de atıfta bulundu. Ferzan Özpetek, "Ratzinger'in beni heyecanlandırmış olduğunu söylememe de izin verin. Türkiye seyahatiyle devrim niteliğinde bir şey yaptı. Papa cami içerisinde dua ederken, neo muhafazakarların yüzlerinin nasıl bir şekil aldığını izlemek isterdim" dedi.

Kaynak: Net Gazete, 9 Aralık 2006

*Konuyla ilgili diğer haberler:

[["Ben kimseden ayrılamıyorum"]]

Etiketler: kültür sanat
İstihdam