09/11/2010 | Yazar: KAOS GL

İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanlığına yeniden Öz

İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanlığına yeniden Öztürk Türkdoğan seçildi.
 
Hafta sonu Ankara'da derneğin 15. genel kurulu yapıldı. Kongreye, İHD yöneticileri, delegeleri ve üyelerinin yanı sıra, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Akın Birdal ve Hamit Geylani, Emek Partisi (EMEP) MYK üyesi Haydar Kaya, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanı Yusuf Alataş, Barış Meclisi sözcüsü Metin Bakkalcı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu örgüt temsilcisi katıldı.
 
Genel kurul yaşamını yitiren dernek yöneticileri Rıdvan Kızgın, Sedat Özevin, Salih Özdemir, Sadi Özdemir ve İhsan Atar'a atfedildi. Kürtçe, Türkçe ve İngilizce selamlamanın yapıldığı toplantıda "devrim ve demokrasi şehitleri için" bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
 
Kürt sorunu
Türkdoğan konuşmasında Kürt sorunu konusunda yaşanan gelişmeleri özetledi. Şiddetsiz bir çözüm gerektiğini belirtti; bunun için siyaset yapanlar üzerindeki baskının kalkması gerektiğini söyledi.
 
Diyarbakır'da devam eden KCK davasında Kürtçe savunmaya izin verilmemesini eleştiren Türkdoğan "Kürt dilinin yanı sıra bu ülkede yaşayan her etnik grubun kendi dilini kullanması, öğrenmesi, öğretmesi ve bu dilde savunma yapması en doğal haklarıdır" dedi.
 
PKK'nin eylemsizlik kararını uzatmasını olumlayan Türkdoğan, bir "hakikatler komisyonu" kurulmasının önemli olduğunu ekledi.
 
Yeni anayasa
Türkdoğan Alevilerin sorunlarının çözülmemesini de, başörtüsü yasağını da eleştirdi.
 
Anayasanın bir "vesayet mekanizması ürettiğini" ve bu durumda demokratikleşmenin zor olduğunu belirten Türkdoğan önümüzdeki dönemin bir "yüzleşme dönemi" olacağını söyledi ve referandumun ardından 12 Eylül'le yüzleşme çabalarını artırarak devam ettireceklerini belirtti. Çoğulcu, demokratik, katılımcı, evrensel ölçülerde hakları koruyan yeni bir anayasa talebini de yineledi.
 
Türkdoğan ayrıca işkence ve kötü muamele, ayrımcılık, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü gibi alanlarda; "insan hakları alanında tekrar bir sorunlu dönemde olduğumuzu" belirtti.
 
"İnsan hakları savunuculuğu çalışmalarımızın artarak devam edeceğini, geçen dönem açılışını yaptığımız İHD İnsan Hakları Akademisi’nin yarattığı heyecanın, savunuculuk faaliyetlerine önemli katkılar sunacağını belirtmek isterim. Başta genel başkan yardımcımız Muharrem Erbey olmak üzere diğer tutuklu arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını ve Türkiye insan hakları ortamının iyileşmesini dilerim."


Etiketler: insan hakları
İstihdam