21/02/2020 | Yazar: Oğuz Erışık

Pakistanlı Aisha Mughal Cenevre’de kadına karşı şiddet konusunda düzenlenen Birleşmiş Milletler Kongresi’ne hükümet temsilcisi olarak katılan ilk açık kimlikli trans kadın oldu.

Pakistan’ı Birleşmiş Milletler’de temsil eden trans kadın tarihe geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pakistan’da İnsan Hakları Bakanlığı ile çalışan Aisha Mughal, Birleşmiş Milletler Kongresi’nin Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığı Yok Etme Sözleşmesi’nin (CEDAW) ülke temsilcilerinden biriydi.

PinkNews’un haberine göre; Pakistan’ın 5. Periyodik CEDAW Raporu’nun değerlendirmesini tamamlayan ülkenin İnsan Hakları Bakanlığı, temsilciler kuruluna başkanlık etti.

Trans hakları uzmanı Aisha Mughal Pakistan’daki gelişmelerden memnun

Mughal toplantının ardından yaptığı Twitter paylaşımında kendisine kongrede yer verildiği için memnuniyet duyduğunu ifade etti.

pakistan-i-birlesmis-milletler-de-temsil-eden-trans-kadin-tarihe-gecti-1

“Bana inandığı ve Pakistan’ın hükümet temsilcisi olarak BM CEDAW’ın bir parçası olmamı sağladığı için yöneticime gerçekten minnettarım.”

“Hükümetimin Pakistan’ın trans toplumunun görünürlüğünü yaygınlaştırma gayreti için teşekkür ederim.”

SAMAA TV’ye konuşan Mughal: “Daha önce birçok trans kadın bu kongrelere katıldı; ancak sivil toplumu temsil ediyorlardı.”

“İlk kez bir trans, hükümet temsilci heyetinin bir parçası oldu.”

“Pakistan tüm dünyaya örnek oldu” diyerek hükümetinin trans hakları konusundaki performansından duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

“Hükümetin tüm bu desteği sayesinde Pakistanlı trans bir kadın olmaktan gurur duyuyorum.”

Ülke kısa süre önce transların sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabileceğini duyurdu.

Mughal’ın başarısı Pakistan’ın translar için ücretsiz sağlık hizmetlerinin kapsamını genişletmesinin birkaç hafta ardından geldi.

Pakistan’daki tüm translar artık cinsiyet/beden uyum ile ilgili bakım da dahil olmak üzere ücretsiz tıbbi tedaviye erişebilecekler.

Hükümet, translara mevcut devlet sağlık sigortası programına erişmelerini sağlayacak özel bir sağlık kartı veriyor. Günde 2 dolardan daha az kazananların sağlık hizmetlerine erişimini sağlamayı amaçlayan bu kart 2015 yılında tanıtıldı. Bununla birlikte kişilere herhangi bir gelir testi uygulanmıyor.

Başbakan Imran Khan hastane personeli ve hastalar tarafından sürekli olarak taciz edilen, aşağılanan ve tedaviye erişimleri engellenen translar için sorumluluk aldıklarını belirtti.

Bu doğrultuda Dr. Zafer Mirza trans hastalara özel servisler kurulması planlandığını söyledi.


Etiketler: insan hakları, kadın, dünyadan
İstihdam