26/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Hijralar (trans kadınlar) Pakistan’da ilk kez bu yıl seçimlere katılıyor. 2012 yılında Yüksek Mahkeme, seçim kütüğünde hijraların ‘üçüncü cins’ olarak kaydolmasına izin verdi.

Pakistan’da İlk Kez Bir Trans Kadın Seçimlerde Aday Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hijralar (trans kadınlar) Pakistan’da ilk kez bu yıl seçimlere katılıyor. 2012 yılında Yüksek Mahkeme, seçim kütüğünde hijraların “üçüncü cins” olarak kaydolmasına izin verdi.
 
Pakistan’da Sanam Fakir adında bir hijra (trans kadın), seçimlerde adaylığını göstererek eşit haklar için mücadele ediyor.
"Yaşayacağımız Bir Hayatımız Var"
Seçimlerde Pakistan’ın merkezindeki Sukkur kentinden aday olan Sanam Fakir, “başkaları için dans edip dilenmekten ibaret değil kaderimiz. Yaşayacağımız bir hayatımız var,” dedi.
 
Mayıs ayı ortasında gerçekleşecek seçimlerde Pakistan’ın 500,000 kadar olduğu tahmin edilen hijra nüfusu, seçimlerde ilk kez oy kullanıp aday olacak.
 
Hijralar Güney Asya’da köklü bir tarihe sahip ve dans ederek bereket getirmeleri için düğünlere davet ediliyorlar. Pek çok Güney Asyalı hijraların kendilerini lanetleyebileceğine inanıyor, bu yüzden sokakta gördükleri dilenen hijralara para veriyor. Bazı hijralar kendilerine para vermeyi reddedenlere hakaret ederek onları toplum içinde küçük düşürmeyi de deneyebiliyorlar.
 
İktidardaki Pakistan Halk Partisi’nin çoğunlukta olduğu Sukkur kentinde küçük bir trans topluluğu var, bu yüzden Fakir’in seçimlerden başarıyla çıkmasına pek ihtimal verilmiyor.
Trans kadınlara bilgisayar eğitimi veren bir hayır kuruluşunu yöneten Fakir, “onları yenmek çok zor, biliyorum; ama herkesin toplumun iyileşmesine katkıda bulunması gerekiyor,” dedi.
 
Fakir, “artık kendimizi geliştiriyoruz,” diye ekledi. “İnsanlar eskiden bizimle dalga geçerlerdi; ama artık bize saygı duymaya başlıyorlar.”   

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret