22/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Japonya’da yapılan bir araştırma pandemi sırasında LGBTİ+’ların yaşadığı sorunları ortaya koyuyor.

Pandemi Japonya'daki LGBTİ+’ları nasıl etkiledi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Kohei Inagaki (sağda) ve partneri, parnerlik belgesini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dezavantajlı bırakılan gruplar için yeni krizlere, hak ihlallerine sebep oluyor. The Japan Times, Japonya’da bu gruplar içinde yer alan LGBTİ+’ların yanıtladığı bir anketi değerlendirdi ve pandemiden nasıl etkilendiklerini sayfasına taşıdı.

Habere göre Japonya'daki LGBTİ+’ların temel kaygıları arasında rızaları dışında cinsel yönelimlerinin konuşulması yer alıyor. Fukuoka Eyaleti'nde partneri ile yaşayan gey bir katılımcı, işyerinde açık olmadığını ancak halk sağlığı merkezindeki kontrolünde yakın temasta bulunduğu insanlar sorulduğunda partnerinden bahsetmek zorunda kaldığını, bunun işyerinde duyulabileceği kaygısına kapıldığını anlatıyor.

Anket sonuçlarına göre, cinsel yönelimleri konusunda açık olanların bile, partnerleri Covid-19 ile hastaneye yatırılırsa, tedaviyle ilgili önemli karar verme süreçlerinden dışlanabilecekleri konusunda endişeli.

Eşit evliliğin henüz tanınmadığı Japonya’da partnerlik belgesine sahip 28 yaşındaki Kohei Inagaki ve ortağı da bu kaygıya sahip olduklarını aktarıyor: “Eşimin sağlık durumu hakkında bilgilendirilmeyebilir ve tedaviye karar vermeme izin verilmeyebilir.”

Belirsizlikler, engeller…

Japonya’da yaşayan LGBTİ+’ların bir diğer karşılaştıkları sorun, pandemi nedeniyle okulların kapatılması ile birlikte çocuklara bakmak için işten ayrılan ebeveynlere yapılacak yardımdan LGBTİ+ ebeveynlerin yararlanacakları konusundaki belirsizlik.

Partneri ile üç çocukları olan Haru Ono, hükümetin açıkladığı ebeveynlere destek programının LGBTİ+ aileleri de kapsayıp kapsamadığı konusunda net olmadığını söyledi. Ono, “Emin olamadıkları için başvurmaktan vazgeçen çok sayıda LGBTİ+ var. Hükümet programda eşcinsel çiftleri de kapsandığını belirtmeli” dedi.

LGBTİ+ aktivisti Matsunaka: “Hükümet LGBTİ+’ları göz ardı etmemeli”

LGBTİ+ aktivisti Gon Matsunaka, normal şartlarda dahi sosyal politikalarda dışarıda bırakılan dezavantajlı grupların pandemi gibi krizler sırasında çok daha fazla hak ihlalli ile karşılaştığını hatırlatıyor ve hükümeti sorumluluk almaya davet ediyor: “Hükümetin birinci önceliğinin insanların hayatlarını korumak olduğunu biliyoruz, ancak LGBTİ+’ları göz ardı etmemesi ve onları da koruyan, kapsayan önlemler almasını istiyoruz.”


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam