21/05/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Pandemide LGBTİ+’ların yaşadığı sorunları “Pandemide danışmanlık” yazı dizimizde ele alıyoruz. Bugün Mersin Muamma LGBTİ+ Derneği’nden Gizem Derin anlatıyor.

“Pandemide trans seks işçileri barınmaya ve temel gıdaya erişimde sorun yaşıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana yaklaşık 2 aydır sosyal izolasyondayız.

Herkesin “evde kal”amadığı ya da güvenli alanlarda kalamadığı iki ayı aşan bu zamanda LGBTİ+’lar nelerle karşılaştı, danışma hatlarına başvuran LGBTİ+’lar en çok hangi hak ihlallerine çözüm aradı, sorularına yanıtlar verdiğimiz yazı dizisinde bugün Mersin Muamma LGBTİ+ Derneği’nden Gizem Derin anlatıyor.

Derin, “hukuki, psikososyal ve akran danışmanlığı vermekte ve ayrıca hak ihlallerini raporlamaktayız” diyor ve COVİD-19 pandemi süreci başlarında vaka artışlarından endişeli olduklarını söylüyor: “Tahminlerimiz doğru çıktı. Süreç içerisinde Mart ayından bu yana ev içi şiddet artmış durumda. Haber alamadığımız ailesi ile beraber yaşayan danışanlarımız var. Evden kovulan, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete uğrayan bize ulaşan danışanlarımız oluyor.”

Terapi için özel alan yaratılamıyor

Sosyal izolasyonda güvenli alanlarda olamayan LGBTİ+’ların karşılaştığı bir diğer sorunun destek hizmetlerine erişimin engellenmesi olduğuna dikkat çeken Derin, “Pandemi öncesi psikososyal destek alan danışanlarımızın bir kısmı ile online görüşmeler devam ederken bir kısmı ailesi ile beraber yaşadığı için kendine-terapisine özel bir alan yaratamamakta. Görüşmeler aksıyor.”

Etkinlik ve danışmanlık hizmeti artık online!

“Akran danışmanlığında en çok cinsiyet uyum süreci aksayan translar tarafından başvuru aldık. Trans seks işçisi danışanlarımız ciddi ekonomik sıkıntı içine girmiş durumda. Evlerini kapatan ve beraber yaşam alanı kuran trans seks işçileri barınmaya ve temel gıdaya erişimde sorun yaşıyor” diyen Derin, Nisan ayı başından itibaren derneğin tüm etkinlik ve danışmanlıklarını online platforma taşıdıklarını söylüyor:

“Nisan ayı içerisinde  4 psikososyal destek buluşması, 3 hukuki destek buluşması yaptık. Toplamda bu etkinlikleri 131 kişiyle gerçekleştirdik.  Ayrıca derneğimiz pazartesi ve Cuma günleri beraber online yoga yapıyor, cuma günleri gullüm kazanı kaynatıyor, Pazar günleri ise queer okuma grubunda ile buluşuyor. Güvenli grup çalışmaları alanı yaratabilmek adına etkinliklerimize referans usulü ile kayıt almaktayız. Mayıs ayı takvimini paylaştık. Etkinliklerimize dahil olmak ve takip etmek için sosyal medya hesaplarımız ve web sayfamızı ziyaret ediniz”

 

 


Etiketler: insan hakları
nefret