14/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

59 yıl önce bugün yayınlanan bir haber pantolon giyen kadın memurlara disiplin soruşturması başlatılacağını yazıyor.

Pantolon giyen kadınlara disiplin soruşturması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

59 yıl önce bugün yayınlanan bir haber pantolon giyen kadın memurlara disiplin soruşturması başlatılacağını yazıyor.

Tarihte bugünün haberi 1959 senesinden. Hürriyet Gazetesi’nin “Garip kıyafetli öğretmenler için kesin kararlar alınıyor” başlıklı yazısı “Bunların arasında sınıfa boyanarak gelen ve pantolon giyerek gelenler de var” cümlesi ile devam ediyor.

Haber, “boyanan” ve pantolon giyerek okula gelen kadın öğretmenlerin öncelikle okul müdürü tarafından uyarılacağını tekrarı halinde disiplin soruşturması açılacağını yazıyor.

Kadın memurlar 2001’den beri pantolon giyebiliyor

Kamu kurumlarında çalışan kadınların pantolon giyebilmeleri 2001 yılında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na üye kadınların başlatığı pantolonla işe gitme eylemlerinin ardından yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2002 tarihinde yasalaştı.

“Bir kadın gibi giyinmek, bir kadının işini yapmak için uygun ve gerekli gördüğü herhangi bir şeyi giymesidir”

Roxane Gay Guardian’da yayınlanan “Kadın gibi giyinmekte hiçbir zaman başarılı olmadım” yazısında, işverenlerin, işyerlerinde kadınlara kıyafet yönetmelikleri dayattığını, münasip ve fakat bir şekilde giyinmelerini talep ettiğini yazıyor.

Gay “Rahat ve kendine güvenli hissetmemi sağlayan giysiler giyerim. Benim kadın gibi giyinme tercihim de böyle. (…) Bir kadın gibi giyinmek, bir kadının işini yapmak için uygun ve gerekli gördüğü herhangi bir şeyi giymesi anlamına gelir” diyor. Özde Çakmak’ın KaosGL.org için Türkçeleştirdiği yazının tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam