11/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Homofobik açıklamalarıyla bilinen Papa 16. Benedikt, sağlık durumunun kötü olmasından ötürü bu ayın sonunda istifa edecek. Birbirinden homofobik yeni papa adaylarını sizin için inceledik.

Papa 16. Benedikt Görevinden Ayrıldı, Daha Homofobiği Hâlâ Mümkün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobik açıklamalarıyla bilinen Papa 16. Benedikt, sağlık durumunun kötü olmasından ötürü bu ayın sonunda istifa edecek. Vatikan’dan bugün yapılan bir açıklamaya göre, papalık koltuğu 28 Şubat’a kadar geçici olarak boş kalacak. Papalık koltuğuna ilk defa bir siyahî oturabilir.
Benedikt, görevi bırakmasıyla ilgili “Tanrı önünde vicdanımı defalarca sorguya çektim ve ilerleyen yaşımdan ötürü görevimi hakkıyla yerine getiremeyeceğim muhakkak,” dedi.
 
Papa Don’t Preach! ya da Papanın "İcraatları"
85 yaşındaki Katolik ruhanî önderi “insan doğasının bir kusuru” olarak nitelendirdiği eşcinsellerin dünya barışı için bir tehdit olduğunu ileri sürdü.
 
Papa “evliliğin bir erkek ve bir kadın arasında olan doğal yapısını radikal birliktelik türleriyle yasal olarak eşitleme çabalarına karşı” geleneksel aileden yana bir tutum sergiledi.
 
Bir değer sefer ise Benedikt eşcinsel ve transları “Tanrı tarafından bahşedilen cinsiyeti kendi cinsel tercihlerine göre manipüle etmek”le suçladı.
 
Papalık için en güçlü üç aday da hararetle LGBT’leri hedef alıyorlar, hatta içlerinden bir tanesi eşcinselleri ölümle cezalandıran Afrika yasalarına arka çıkıyor. İşte o üç adayın portreleri:
 
Ganalı Kardinal Peter Turkson: Adalet ve Barış Papalık Konseyi Başkanı, Afrika’da eşcinsellerin maruz kaldığı yasal zorlukların “abartıldığını” söyledi. Turkson, Afrika’daki eşcinsellik karşıtı yasaların “nedenlerinin” anlaşılması ve Afrika kültürüne saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.
“Ahlâk ve insan hakları arasında ince bir çizgi vardır, bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor.”
 
Nijerjalı Kardinal Francis Arinze: 2003’te Birleşik Krallık’taki Georgetown Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada eşcinselliği pornografi, bebek katli ve zinaya benzetti. Ayrıca dindar insanların gökkuşağı fularları takmalarına karşı çıkarak “büyük bir mesele olan doğal yasaya ilişkin kilisenin öğretisine karşı çıkanların Kutsal Komünyon’a katılmalarına izin verilmeyeceğini” belirtti.
Kanadalı Kardinal Marc Ouellet: Diğer iki aday gibi sıkça eşcinsellik aleyhinde görüş bildirdi. Kanada’da eşcinsel evlilik düzenlemesi tartışmalarının olduğu sırada “Katolik Kilisesi doktrininin bir parçası olarak eşcinselliğe karşı çıkanlar eşcinsel karşıtı diye mahkemeye alınabilirler” diye uyarıda bulundu.
Eşcinselliği “iğrenç” bulduğunu söyleyip eşcinseller için eşit haklar mücadelesini “Amerika üzerinde kara bir bulut” olarak nitelendirdi.
 
Yine de Katoliklerin 1960’lara kadarki  “anti-Semitizm, ırkçılık, Kanada’nın yerli haklarına kayıtsızlık ile kadınlara ve homoseksüellere karşı ayrımcılık” yayan tutumları için özür diledi. 

 

Papa 16. Benedikt’in 28 Şubat’ta görevden ayrılmasının ardından bir sonraki papanın kim olacağına Mart sonuna kadar karar verilecek, zira bu kez bir matem süresi gerekmiyor. İstifa eden son papa, 1406 ile 1415 yılları arasında görev yapmış olan 12. Gregory’ydi. 

 


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam