27/02/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Çizgi Roman dergisi Para Tuzağı’nın Hışım Osman karakteri derginin ikinci sayısında biseksüel olarak açıldı.

Para Tuzağı’nın Hışım Osman’ı biseksüel olarak açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizgi Roman dergisi Para Tuzağı’nın Hışım Osman karakteri derginin ikinci sayısında biseksüel olarak açıldı.

İlk sayısı Haziran 2017’de çıkan çizgi roman dergisi Para Tuzağı’nda Nisan Hakan’ın çizdiği Hışım Osman karakteri derginin Ekim ayındaki ikinci sayısında biseksüel olarak açıldı.

En yakın dostu Skati’nin hışımlaması ile süper gücünü elde eden Hışım Osman derginin ikinci sayısında “gey radarı” ile bir canavarın yönelimini rıza dışında açıklamış ve ardından da kendi cinsel yönelimini biseksüel olarak beyan etmişti. Hikâyedeki “gey radarı” ve cinsel yönelimin rıza dışında açıklanması bir çizgi karakterde dahi olsa mizahla ilişkisi dikkatle kurulması gereken bir konu. Kişilerin cinsel yönelim veya cinsiyet kimliklerini rızaları dışında açıklamak ya da bunu olumlamak ciddi bir hak ihlaline dönüşebilir. Aman dikkat!

Derginin son sayısı bu ay çıktı. Bu sayıda Hışım Osman gökkuşağı desenli donu ile kapakta. Henüz sayıyı edinmemiş olanlar için, yeni hikâyede Hışım Osman’ın cinsel hayatının daha çok yer aldığı bilgisini verelim.

İlk biseksüel karakter

Hışım Osman karikatür dergilerinde görmeye alıştığımız gey stereotipe sahip değil bununla birlikte açılması ve biseksüel yaşantısı için farklı değerlendirmeler yapmak mümkün. Türkiye’de üretilen çizgi roman ve karikatür dergileri açısından Hışım Osman’ı değerlendirdiğimizde ise O’nun ilk biseksüel yönelime sahip çizgi roman kahramanı olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni sayıyı kaçırmayın

Derginin ilk sayısını, kadın karakterlerin azlığı, hikâyelerdeki cinsiyetçi ifadeler ve heteroseksüel erkeklerin beğenisine göre hazırlandığı gerekçesi ile eleştirmiş ve bütün bunlara rağmen dergiyi çizgi roman ve karikatür dergilerinin bir bir azaldığı günümüz için yepyeni, umut vaat eden komik bir yayın ifadeleri ile nitelemiştik. Hışım Osman karakterinin cinsel yönelimi hikâyeye nasıl dâhil olmaya devam edecek bilemiyoruz elbette ama hala da umut var gibi. Bu sayıyı kaçırmayın.

İlgili yazılar:

Para Tuzağı’nın düşündürdükleri: Başka bir mizah hepimizin hakkı


Etiketler: kültür sanat
İstihdam